Student in Beeld - Harry Aaldering

Carnaval, thuis in een volkswijk

Tijdens het laatste jaar van de opleiding aan de Fotovakschool is het samenstellen van een portfolio een belangrijk onderdeel. Een portfolio dat een goede weergave is van het werk dat je als fotograaf maakt. Je signatuur.

Killing your darlings is een wezenlijk onderdeel van dit traject. Pijnlijk, maar essentieel. Gedurende de opleiding kom je er stap-voor-stap achter waar je passie ligt. Voor mij is dat “dé pure mens”, met een voorkeur voor straatfotografie en documentairefotografie.

nldb e0686 PF

Voordat ik aan een serie begin bepaal ik hoe ik de mensen tijdens het fotograferen zal benaderen. Deze aanpak verschilt namelijk per serie. Als onderdeel van een spiritueel pad leef ik circa één week per jaar op straat. De kennis die ik hiermee heb opgebouwd vormt een waardevolle basis voor hoe ik mensen benader.

Twee andere series uit mijn portfolio - ‘Lost Angels’ en ‘Joods Antwerpen’ – zijn gepresenteerd in zwart/wit. Om balans aan te brengen heb ik gezocht naar een kleurrijk tafereel. Maar waar vind je dat?

Voor een (langdurig) project maak ik met regelmaat opnames van een familie in een typische volkswijk. Daar ontstond het idee om een kleurrijke serie met carnaval te maken. Geen carnavalsoptocht maar een serie ‘Carnaval, thuis in een volkswijk’.

nldb e0912 PF

Carnaval wordt daar ’s middags bij grootmoeder Fientje gevierd. Onder het genot van bier - of fris - genieten de mensen drie dagen lang van muziek en elkaars aanwezigheid. Het eerste uur maak ik geen opnames maar neem actief deel aan het sociale proces. Daarna pak ik mijn camera en houd in mijn linkerhand een speedlight en maak ‘wat opnames’. Hiermee wennen de mensen aan mijn aanwezigheid, als fotograaf. Terwijl ik deze opnames maak blijf ik actief deelnemen aan het sociale gebeuren. Door deze aanpak zien de mensen op een gegeven moment de camera niet meer. Plots ben ik dan de spreekwoordelijke ‘vlieg aan de muur’ en kan dán de natuurlijke opnames maken waarnaar ik opzoek ben. Geen poses, PUUR met alle luiken open is wat ik zoek!

Er zijn misschien veel vooroordelen over de mensen uit de volkswijk, maar de puurheid en oprechtheid raken me. Vanwege deze oprechtheid is het voor mij als fotograaf een ware oase.

nldb e0747 PF

In mei 2015 heb ik de opleiding Vakfotograaf met succes afgerond.

Mijn programma voor aankomende maanden:

Vooronderzoek en interviews voor een project “Mengse van Aantwaarpe” (Mensen van Antwerpen). Daarna de foto’s in Antwerpen maken.

Reis naar Tokyo om daar het leven op straat te ver-beelden én een paar levende legendes te ontmoeten. Ik heb een uitnodiging om een week lang een bekende Amerikaanse Zenmeester in Auschwitz te fotograferen. Een oriëntatie bezoek aan Sarajevo. En er is belangstelling om de serie “Lost Angels” in Antwerpen te exposeren.

Een week lang in een Duitse stad op straat leven… Het andere perspectief!

En… Fientje wordt binnenkort 70 jaar, dan ga ik natuurlijk ook weer even langs in de volkswijk om haar te feliciteren, en om bijzondere momenten te vereeuwigen.

Heerlijk om zo invulling te kunnen geven aan mijn passie!

Dit artikel werd in 2015 geplaatst op de site van Pf (professionele fotografie) onder de column Student in Beeld.

nldb e0812 PF
nldb e0944 PF
nldb e1308 PF

Open Dagen gemist? Vraag nog voor de zomer een meeloopdag MBO of HBO aan via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..