Student in Beeld - Masha Jahangard

Ruimtes hebben een identiteit naar mijn mening. Een identiteit die door veel factoren geschapen is. Zoals het tijdperk waarin ze ontworpen zijn, wie ze ontworpen heeft, zelfs door de bouwvakkers en hun achtergelaten sporen van aandoenlijke mankementen. En natuurlijk de bewoners die er een hele geschiedenis in beleefd hebben. De geboortes en dood, blijdschap en grief, afzondering, passies, leegtes en driften die ze door hebben moeten staan, geheimen die ze er getuige van hebben moeten zijn en nog veel meer.

Alleen al de afgelopen 8 jaar, sinds ik in Nederland woon, heb ik ruim tien keer moeten verhuizen. “Moeten” is misschien niet de juiste woord. Vaker heb ik het uit vrije wil gedaan! Maar zelfs wanneer het echt moest, zag ik er niet tegen op. Het voelt vaak als op vakantie gaan. Een vers begin. En het brengt een gevoel van vrijheid met zich mee (tenzij het natuurlijk naar een of ander dorpje zou zijn met vage bushaltes waar eens in de twee uur één bus rijdt).
newspaper klein

Verhuizen heb ik ook dan het fijnst gevonden wanneer het naar een ruimte is waar al reeds bekleed en bewoond is en er bewoners in wonen. Niet alleen omdat het bij wijze van spreken handiger en waarschijnlijk gezelliger is. Maar omdat ik iemands territorium binnentreed. Het heeft tot een zekere hoogte iets intiems, iets persoonlijks. Een ruimte die er al veel eerder dan ik bestaat, met een eigen aardse sfeer of zelfs eigen aardse soort van sfeerloosheid, waarin ik een toeschouwer mag zijn, maar waar ik ook geacht wordt mij aan te passen.

Door mijn fascinatie voor de ruimtes en verplaatsing, het beleven, begrijpen, maar vooral het beproeven daarvan -en alles wat er aan verbonden is- ben ik op het idee van dit project gekomen; Mensen (vreemden, kennissen, vrienden) vragen of ik voor een periode van maximum twee maanden bij hun logeren mocht. Het was geen voorbedacht project voor een fotoreportage. Pas later tijdens mijn verblijf bij de tweede logeerplek ben ik op het idee gekomen daar een serie van te maken.
boeken klein

Inmiddels na alle verhuizingen in de afgelopen 26 jaar, ben ik bewust, hoe direct en indirect -vaak heel erg subtiel-een verhuizing impact op mijn leven kan hebben. De gewoontes die erbij komen of weggeschrapt worden. De banden die zich ontwikkelen of juist verwelken. De nieuwe routes naar werk of school of afspraken. Alle nieuwe invalshoeken die -letterlijk en figuurlijk- daarbij horen. En veel meer.

In eerste instantie, was ik van plan mijn hosten in hun/onze ruimte te fotograferen. Maar later zag ik daar van af. Het is immers geen fotoreportage over specifieke personen in specifieke ruimtes. Niettemin over mij als persoon. Maar mijn relatie, de samenhang of juist de disjunctie tot een ruimte gevoelsmatig te interpreteren en intuïtief daar foto’s van gaan maken.
flower klein

“Ik” de stille toeschouwer, soms gehuld als een object, die een houding probeert te nemen, een plek probeert te geven, tussen alles wat er al veel eerder stond, met een link naar de afwezige huisgenoot. Soms met het bijbehorend ongemak. En toezien of daar misschien iets “moois” uit kan bloeien?

Dit artikel werd in 2015 geplaatst op de site van Pf (professionele fotografie) onder de column Student in Beeld.

gitaar klein
poster klein

Open Dagen gemist? Vraag nog voor de zomer een meeloopdag MBO of HBO aan via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

uitnodiging GS16 1 1