Student in Beeld - Maartje Goldsmits

Maartje Maakt

Altijd al een creatieveling geweest, vaak een buitenbeentje, niet passend in de gedachten en de structuur van de huidige maatschappij, tikkeltje ongeduldig, gevoelig, eigenwijs, ongeremd, soms ongecontroleerd, heel enthousiast, met een ongekend doorzettingsvermogen en gezond boerenverstand. Met deze woorden zou ik mezelf willen omschrijven. Ik ben een echte laatbloeier. Ik heb 12 jaar als bloemist gewerkt en na een burn-out mijn roeping gevonden. Mijn fotografie heeft me door deze moeilijke periode heen geholpen. Naast mijn opleiding aan de Fotovakschool, ben ik moeder van 2 kleine kinderen (3 en 5 jaar, die dan ook vaak model staan voor mijn “uitprobeersels”) en eigenaresse van Maartje Maakt. Het idee achter deze naam is dat ík het ook letterlijk máák, mijn creaties, mijn dromen. Mijn opleiding aan de Fotovakschool heeft me zeker veel gebracht en nog steeds… Ik mocht als een van de weinigen de basis-opleiding overslaan en meteen door stromen naar de Deeltijd Vakopleiding.

MaartjeMaakt Pf 01

Wat ik vooral heel fijn vind is dat iedere docent je het vak leert vanuit zijn of haar visie. Hierdoor kun je voor jezelf bepalen welke van deze werkwijzen bij je passen en wat jezelf hiervan gaat gebruiken. Waar in het eerste jaar nog veel sturing en lering noodzakelijk is, maakt dit in het tweede jaar plaats voor coaching en begeleiding. Ook de kleinschalige groepen zorgen voor extra aandacht tijdens de lessen. 18 juni is de proeve van bekwaamheid, dan hoop ik de Fotovakschool met succes af te sluiten. Maar voor mijn gevoel ben nu al geslaagd, ik ben de laatste jaren zo gegroeid, op alle gebied. Ik ben mezelf tegen gekomen en heb mezelf omarmt, samen hebben we grote stappen gezet. Ik fotografeer met hart en ziel, mijn betrokkenheid en enthousiasme worden heel snel aangewakkerd. Dit zorgt voor geweldige plaatjes. Ik doe alles op gevoel, zelfs het instellen van mijn camera (alhoewel ik natuurlijk ook heb geleerd om het vanuit een technisch oogpunt te bekijken).

MaartjeMaakt Pf 02

Ik fotografeer het liefste kinderen. Zo lekker ongeremd, (h)eerlijk en nog zo puur. Ook bruiloften vind ik altijd top, ontroerend, hartverwarmend. Dan ben ik na afloop weer dankbaar dat ík deze bijzondere dag voor deze 2 mensen mocht vastleggen. Mijn foto’s zijn de basis, daarna ga ik in photoshop het sfeertje maken. Vintage, retro en soms sprookjesachtig. Ik houd ontzettend van dat sfeertje. Tot nu toe fotografeerde ik vooral buiten in de natuur. Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een geschikte ruimte.

Vorig jaar kwam ineens een pandje verderop te huur. Dat leek me wel wat! Een mooi en lief sfeertje aan de buitenkant en voldoende ruimte aan de binnenkant. Het leuke is dat de eigenaar van het pand ook gestudeerd heeft aan de Fotovakschool. Momenteel is hij al enige

tijd met pensioen.
MaartjeMaakt Pf 06

Door mijn opleiding aan de Fotovakschool en de vele reportages die ik al reeds had gemaakt durfde ik mijn droom vleugels te geven en deze grote stap te maken. Na veel klussen en verbouwen opent de fotostudio van Maartje Maakt in maart 2016 haar deuren. En natuurlijk is het geen studio geworden alleen voor de “standaard” reportages, de studio beschikt over een oude gemetselde muur, paneeldeuren, oude houten wanden, een muur vol met oude koffers en oud briefpapier als achtergrond, oud theeservies, pop en beer van voor de oorlog, en nog veel meer accessoires uit grootmoederstijd. En nu wil ik nog een schommel ophangen en lianen en bloemetjes en een bos als achtergrond… en… en… Maartje Maakt haar dromen meer dan waar…

Dit artikel werd in 2015 geplaatst op de site van Pf (professionele fotografie) onder de column Student in Beeld.

MaartjeMaakt Pf 07
MaartjeMaakt Pf 05

Vier keer per jaar Open Dagen op alle vestgingen van de Fotovakschool.