Student in Beeld - Melanie Weij

Het einde van 2 jaar Fotovakschool is bijna in zicht.. Wat is dat hard gegaan en ik had vooraf nooit gedacht dat ik zo veel zou leren. Technisch wel, maar inhoudelijk is er een hele nieuwe mooie wereld voor me open gegaan. Ik hoor Kees, een van de docenten, nog zeggen na een tentoonstelling Rothko „Is voor in je rugzak. Echt, geloof me. Er komt een dag dat je denkt, die Rothko was zo gek nog niet”. En ik maar denken: „Ja hoor, koekoek, een zwart doek in je rugzak, natuurlijk..”. Niet dat ik nu ineens fan ben, maar ik begrijp het een stuk beter!
01 Kookboek

Deze afgelopen jaren heb ik echt maximaal benut om erachter te komen welke soort fotografie het beste bij me past. Letterlijk van publieksfotografie inclusief een trouwerij tot heel industrieel en abstract. Eigenlijk vond ik alles oprecht leuk om te doen, maar niet van alles kreeg ik kriebels in m’n buik.

Waar ik ben uitgekomen vertel ik zo, maar wat me het meeste bij blijft is de les dat je van te voren weet wat je wilt fotograferen en waarom. Je hebt een visie nodig, alleen dan weet je waar je mee bezig bent en daar komen de meest krachtige beelden uit. Ja, dat klopt: makkelijker gezegd dan gedaan!
02 Kookboek

Ik ben ooit begonnen puur o.b.v. compositie. Als ik fotografeerde, creëerde ik het liefste composities waar een bepaalde herhaling in zat, vanuit een bijzondere hoek of juist beelden die meer minimalistisch van aard zijn, dat ging altijd vanzelf.

Dat doe ik nog steeds, maar nu is daar een extra dimensie aan toegevoegd. Want met alleen mooie plaatjes kom je er niet, dat snap ik nu ook. Niet alleen weet ik technisch veel beter waar ik mee bezig ben, maar ook inhoudelijk heb ik enorme stappen gemaakt. En ik kijk uit naar wat gaat komen, want het kan

alleen maar nog veel beter & leuker worden. Al doende leert men tenslotte!
03 Kookboek

Om terug te komen op de richtingen waar ik helemaal voor ga: architectuur en food!

Als fotograaf wil ik sfeervolle, sprekende en opvallende beelden maken, die de opdrachtgever verrassen en de gebruiker blij maken, inspireren & in beweging brengen.

Bij architectuur komen ruimte, materiaal, vorm en styling samen waar de mens centraal staat. Voor mijn Proeve van Bekwaamheid ben ik het project „De gedachte achter het design van Novotel Amsterdam Schiphol Airport” gestart. Het was te gek om van de architect een rondleiding en uitleg te krijgen. En het mooiste: niets van wat je ziet in dit hotel is „zo maar omdat het mooi staat”; toeval bestaat in dit geval niet, achter alles zit een gedachte. Authenticiteit is vertaald naar duurzaamheid, eerlijk materiaal en elementen uit de natuur zoals bijvoorbeeld de vorm van een honingraat die op verrassende plekken terugkomt. In de grote open, publieke ruimte beneden kun je overal werken, eten en ontspannen. En door een samenwerking met oa Rijks Studio worden, met een knipoog naar weldaad uit Gouden Eeuw, diverse „Wow!-momentjes” gecreëerd als je door het hotel loopt.

04 Vlaardingen Deltaweg

Food-fotografie is vanuit persoonlijke interesse gegroeid; ik ben stiekem best een foody, dol op goed en lekker eten. Daarom stond op m’n bucket list „een kookboek maken”. En dat wordt werkelijkheid dit jaar, want samen met een bevriende food-blogster ben ik bezig ben met een bijzonder kookboek!

Nieuwsgierig naar het eindresultaat van de Proeve van Bekwaamheid of het kookboek?

www.melanieweij.com

Instagram: @melanieweij

Facebook: facebook.com/melanieweijphotography

LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/melanieweij

05 Vlaardingen Lijnbaan
06 Vlaardingen Westhavenkade

Vier keer per jaar Open Dagen op alle vestgingen van de Fotovakschool.