Mbo Fotografie, niveau 4 (AV productie)

Mbo Fotografie niveau 4 leidt je op tot professioneel fotograaf. Een moderne fotograaf heeft veel kennis van digitale beeldbewerking. Een goede foto komt voort uit een mix van technisch inzicht en creativiteit. Beschik je over beide eigenschappen dan ben je bij uitstek geschikt voor het beroep fotograaf. Na het succesvol afronden van de opleiding Mbo Fotografie niveau 4 kun je als freelance fotograaf aan de slag of je kunt voor een werkgever gaan werken.

Prijsinformatie Veel gestelde vragen

concert 02_rob-jansen

Voor wie bedoeld?
Voldoe je aan de wettelijke toelatingseisen (zie hieronder) en heb je een passie voor fotografie? Dan is deze opleiding helemaal geschikt voor jou. Ben je meer een doener dan een denker? Dan is dat een goede eigenschap aangezien je de meeste fototechniek en theorie leert door te doen: foto’s maken dus.

Het is niet nodig dat je al veel gefotografeerd hebt of alles van Photoshop weet voordat je aan de opleiding begint. Wel is het fijn dat je creatief en een doorzetter bent. Eigenschappen die jou niet alleen goed van pas komen tijdens de opleiding, maar zeker ook als je professioneel fotograaf bent.

Opbouw van de opleiding
Tijdens de opleiding leer je omgaan met diverse lichtomstandigheden op locatie en in de studio. Je leert alle facetten van de digitale fotografie beheersen tot en met het kunnen maken van een perfecte print. Je ontwikkelt geleidelijk een eigen stijl en bouwt een professioneel portfolio op. Het eerste jaar richt zich op de beheersing van fotografische technieken als digitale fotografie, locatiefotografie, studiofotografie en beeldbewerking. Het tweede en derde jaar staan in het teken van de fotografische beroepspraktijk en jouw persoonlijke belangstelling daarin. Er komen onderwerpen aan bod als portret- en modefotografie, bruidsfotografie, landschap- en natuurfotografie, product- en reclamefotografie, architectuurfotografie en documentaire fotografie. Ook wordt er veel aandacht besteed aan printing, colormanagement en ondernemersvaardigheden. Je maakt kennis met audiovisuele technieken, multimedia en grafisch ontwerpen. Uiteraard is er gedurende de hele opleiding ook veel aandacht voor beroepspraktijkvorming (BPV of stage).

‘Leg de basis voor een succesvolle carrière als fotograaf!’

De opleiding is een voltijds beroeps opleidende leerweg (BOL), duurt drie jaar en heeft niveau 4. Het diploma geeft je tevens toegang tot het reguliere hbo. De opleiding is zo opgezet dat je medeverantwoordelijk bent voor je eigen leerproces. Je kunt hierbij rekenen op uitstekende persoonlijke begeleiding. Van je docenten, coaches maar ook van je BPV-begeleider. De groepsgrootte is circa veertien studenten. Lesdagen zijn op doordeweekse dagen van 8:45 uur tot 16:30 uur. De opleiding start in augustus/september (afhankelijk van de vakantiespreiding).

MBO Fotografie

Toelatingseisen
Om tot de opleiding toegelaten te worden dien je minimaal te beschikken over een vmbo diploma, kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl), een overgangsbewijs naar klas 4 havo/vwo is ook voldoende. Met ieder vakkenpakket of profielkeuze kun je worden toegelaten. Tevens zal door middel van een intakegesprek jouw geschiktheid voor de opleiding worden vastgesteld. Je wordt hiervoor uitgenodigd als je je aanmeldt via 'online inschrijven' op onze website.

Toetsing en examen
Aan het eind van elke periode vindt een toetsing plaats. Het derde jaar sluit je af met de Proeve van Bekwaamheid, waarin de praktijkopdracht centraal staat. De vakken Nederlands, Engels en rekenen worden afgerond met centraal ontwikkelde examens en instellingsexamens.

Diploma
Bij met goed gevolg afronden van de opleiding ontvang je een erkend mbo-4 diploma waarmee je door kunt stromen naar het hbo.

Studiefinanciering
De Fotovakschool valt onder de regelingen van DUO. Wil je weten wat voor jou mogelijk is op het gebied van een beurs, lening of OV? Kijk dan op de site van DUO.

Wil je aanvullende studie-informatie?
Dat kan!
Op een Open Dag kan je kennismaken met de locatie, docenten en studenten, en het lesmateriaal.
Informatie over de Open Dagen vind je op onze website en Facebook.

MBO beeldbalk