Student in Beeld - Floris Kok

Plastic Soup Starts Here - Floris Kok.

Voor mijn afstuderen ben ik op zoek gegaan naar een groot thema dat ook dicht bij mijzelf staat. Milieu en de kwaliteit van onze wereldoceanen hebben mijn persoonlijke interesse. Tijdens research naar mogelijke onderwerpen is mij opgevallen dat het fenomeen plastic soup hoofdzakelijk benaderd en verbeeld wordt als een probleem ver weg, veroorzaakt door groot vervuilers zoals bijvoorbeeld China. Dit terwijl er direct buiten onze eigen voordeur al een onmenselijke berg plastic in het water ronddrijft. Dit is wat ik inzichtelijk wil maken; Plastic Soup starts here!

PSSH FKOK 5De naam van de serie is Plastic Soup Starts Here. Met deze serie van zeven composities van plastic drijfafval wil ik duidelijk maken dat plastic soup geen probleem is dat zich ver van onze voordeur afspeelt (De noordelijk Atlantische oceaan) maar dat de oorzaak en daarmee een deel van de oplossing begint direct buiten onze eigen voordeur.

Om dit inzichtelijk te maken heb ik over een periode van drie maanden zelf een paar kubieke meters plastic drijfafval uit de gemeente wateren van Amsterdam gevist. Door dit zelf te doen toont het ook aan wat één persoon voor verschil kan maken in het opruimen van dit plastic.

Door dit plastic afval vervolgens uit zijn context te halen en het op een egale ondergrond te fotograferen in een strakke compositie wil ik de kijker verleiden met een esthetisch en visueel beeld na te denken over de hoeveelheid en variëteit aan plastic afval dat zich vanuit onze woonomgeving via onze eigen waterwegen verspreid in het milieu.

PSSH FKOK 1

Na alle afval in de studio onderverdeelt te hebben naar soort, kleur, vorm of functie ben ik via een intuïtief proces composities gaan maken op de ondergrond. Eerst een ruwe schets met het materiaal zelf en vervolgens een steeds meer gedetailleerdere uitwerking waarbij vorm, vrije zwartruimte en onderlinge verhoudingen van het materiaal leidend waren. Dit was per compositie een proces van 1 tot meerdere dagen.

Vervolgens ben ik met het studiolicht op zoek gegaan naar een egale belichting die qua schaduw en helderheid paste bij de specifieke compositie. Om een visueel krachtig beeld vast te leggen heb ik dit recht van boven gefotografeerd middels een speciale constructie waarbij de camera zo'n 4 meter boven de compositie hing. Omdat studioruimte van enige omvang en met de nodige werkhoogte in Amsterdam voor mij niet te realiseren was heb ik in het Drentse Doldersum een voormalige koestal ingericht als studioruimte speciaal voor dit project.

PSSH FKOK 2

Over mij

Floris Kok (1968)
Woont en werkt in Amsterdam

Ik ben mijn arbeidzame leven begonnen in de (internationale) hotellerie. Na London, Beijing en Amsterdam heb ik jaren een galerie gehad waarin ik Niet-westerse tribale kunst verkocht.

In 2013 besloot ik mijn hart te volgen en heb ik mij ingeschreven voor de opleiding Fotografische Vormgeving aan de Fotovakschool Amsterdam. Dit was misschien wel de beste beslissing van mijn leven. Mijn jarenlange hobby is nu een passie en manier van kijken naar de wereld om mij heen geworden. Het universum van de fotografie blijkt oneindig.

PSSH FKOK 3
Op dit punt in mijn ontwikkeling als fotograaf ben ik erg geïnteresseerd in het verbeelden van menselijke verhalen zonder dat de mens hierin fysiek aanwezig is. De mens is alomtegenwoordig in onze wereld. Hij laat overal zijn sporen na, heeft grote invloed op het landschap en de omgeving waarin hij leeft en maakt een grote statement door middel van de materie die hij produceert.

Hierin liggen alle menselijke emoties en gevoelens besloten en aan de hand hiervan zijn mooie verhalen te verbeelden die voorbij gaan aan een oog in oog portret. Mijn voorlopige focus ligt dan ook op het documentair stilleven en de conceptuele product fotografie.

Ik wijs de mens in mijn fotografie niet af ik verschuif alleen de nadruk naar zijn handelen en omgevingsinvloeden om zo zijn verhaal te laten zien.

Dit artikel werd in 2015 geplaatst op de site van Pf (professionele fotografie) onder de column Student in Beeld.

PSSH FKOK 4

14 oktober: Apeldoorn, Rotterdam, Boxtel