Bachelor Toegepaste fotografie Fotovakschool

Student in Beeld - Ruud de Jong

Zomerexpo Woest
Net een jaar fotografie studeren en dan al in een belangrijk museum mogen hangen, het is niet iedereen gegeven. Ruud de Jong studeert sinds 2014 Photographic Design aan de Fotovakschool te Apeldoorn en hij mag tot en met september 2015 met een werk deelnemen aan de Zomerexpo Woest. Eerder dit jaar organiseerde hij samen met medestudenten al de tentoonstelling Blender 2014, waarop werk van de opleiding te zien was.

Southend to London
Het door Ruud ingezonden werk ontstond tijdens een treinreis van Southend naar London. Zuid-Engeland is een landschap van hoogspanningsmasten, trappen, sloten, hekken, tekenen van menselijk ingrijpen. De opdracht aan zichzelf: fotografeer alles. Denk niet na, maak de foto, kijk verder. Je ziet de weerspiegeling van de treinverlichting in foto’s terug. Ruud maakte 100 foto’s, die hij in een vierkant vatte. Zo wordt de eenheid van de treinreis opgedeeld.

From Southport to London

De fotograaf als alleseter

Als Ruud vertelt dat hij fotograaf is, vraagt men vaak wat hij dan fotografeert. Men houdt van hokjes, maar daar doet Ruud niet aan mee. Hij vertelt een verhaal, beeldt een idee uit en wat daarbij past gebruikt hij. Hij werkt abstract zowel als figuratief en noemt zichzelf graag een alleseter. Nieuwsgierigheid, fascinatie en emotie zijn hierbij belangrijk.

Hij combineert in zijn werk beelden met hun verhalen, waardoor onverwachte nieuwe visioenen ontstaan van verlaten plaatsen, vergane glorie en onbedoelde schoonheid. Soms vertelt hij van reizen of het verlangen naar een thuis, soms deelt hij lang vervlogen herinneringen, soms laat hij slechts een beeld zien waarbij de kijker het zelf maar uit moet zoeken. Het hele verhaal wordt nooit onthuld, er blijft altijd iets over om zelf te bedenken.

Tijdens de opleiding heeft Ruud meerdere series geproduceerd:

Kool 1 klein

Coal behandelt de sluiting van de staatsmijnen in Zuid-Limburg, maar staat eigenlijk voor de manier waarop grote bedrijven het leven van werknemers beïnvloeden. In het eerste beeld stromen de arbeiders samen voor de poort van de mijn. In het tweede beeld dragen de arbeiders gedwongen hun werkgever ten grave. In het derde beeld wordt op de schouders van de mijnwerkers een nieuw Limburg gebouwd.

Oostvaardersplassen 4

In a Cold Place

Landschapsfotografie is een belangrijk onderdeel van Ruud’s werk. Het gaat hem hierbij niet om het maken van een mooi plaatje, maar om het vastleggen van een plek die iets zegt. Er kan iets gebeurd zijn of er kan nog iets gaan gebeuren. Zijn landschappen zijn vaak humeurig. In a Cold Place werd ‘s-winters gefotografeerd in de Oostvaardersplassen, een plek waar kale bomen zorgen voor een desolate sfeer...
Hadrian 4

All along the Wall

All along the Wall is een serie van landschapsfoto’s die Ruud maakte tijdens een wandeling van zeven dagen langs de Muur van Hadrianus. Er zit een typische humeurigheid in zijn landschappen. Een landschap is slechts een foto van een plek. Als die plek niets zegt, heeft het landschap geen zin. Aan zijn landschappen wil Ruud een gevoel meegeven, een herinnering, een gedachte. Hier kon wel eens iets vreselijks gebeurd zijn...

Beeld 4

Paper Cuts

In Paper Cuts gebruikte Ruud geometrische stukken wit karton om nieuwe vormen te maken. Hij fotografeerde deze zwart-wit en manipuleerde ze digitaal. Door ze te dubbelen, te draaien en door te laten schijnen worden de vormen compex en onnavolgbaar. Met deze serie maakt hij zich los van de keurslijf van bestaande elementen. Het zijn stijloefeningen in abstractie, maar ze roepen een gevoel op van de jaren ’60...

Meer van zijn werk is te zien op www.rawdee.eu

Dit artikel werd in 2015 geplaatst op de site van Pf (professionele fotografie) onder de column Student in Beeld.

Waarom de Fotovakschool?

  • Al 75 jaar dé opleider voor vakfotografen
  • De enige particuliere hogeschool met wettelijk erkende fotografie- en filmopleidingen (dus stufi+ov)
  • De ideale leeromgeving door goede doorstroom van beginner tot professional
  • Veel persoonlijke aandacht en kleine groepen
  • Opleidingen door het hele land

Open Dagen

14 oktober: Apeldoorn, Rotterdam, Boxtel
11 november: Hilversum, Amsterdam, Venlo

Meer info

Lookbook

ANBI klein

NRTO keurmerk