Bachelor Toegepaste fotografie Fotovakschool

Uit de beginjaren van de Fotovakschool

Foto: "Uit de vroege jaren van de Fotovakschool"


Stichting de Nederlandse Fotovakschool (kortweg Fotovakschool) is een van de oudste en meest gerenommeerde opleidingen voor beroepsfotografie.

De Stichting is 70 jaar geleden ontstaan vanuit de brancheorganisaties voor fotografie. Nog steeds zijn deze organisaties nauw betrokken bij onze opleidingen. De school was tot de afschaffing van de vestigingswet begin jaren negentig hét aangewezen instituut om op te leiden tot het vereiste diploma van vakbekwaamheid.

Door de opkomst van digitale fotografie en de daarmee samenhangende integratie van fotografie en nieuwe media, beschikt de Fotovakschool over een uitgebreid opleidingsaanbod op gebied van fotografie, videografie en mediadesign.

De unieke expertise van de school heeft door de jaren heen geleid tot een hechte band met het beroepenveld en bedrijfsleven, waardoor stageplaatsen voor studenten in ruime mate aanwezig zijn.


Diplomering

Diplomering

De Fotovakschool is zowel Hogeschool als MBO en mag als enige private fotografieschool, erkende MBO en HBO diploma's afgeven.

Na het succesvol afronden van de bachelor Toegepaste Fotografie ontvang je een internationaal erkend HBO diploma, en de titel "Bachelor of design".
Het afronden van onze voltijd MBO opleidingen geeft recht op een erkend MBO-4 diploma.

Heeft de Fotovakschool uitsluitend erkende opleidingen?

Van oudsher heeft de fotovakschool ook korte deeltijdstudies die gebruik maken van dezelfde docenten en faciliteiten als onze voltijdopleidingen, maar zich beperken tot de kerndelen van het vak.

De korte deeltijdstudies zijn uiteraard lichter dan de voltijdopleidingen, zodat we daarvoor geen erkend diploma mogen afgeven. In plaats daarvan ontvang je een Instituuts-diploma van de Fotovakschool.

Studeren met belastingvoordeel

Studeren met belastingvoordeel

Studiekosten soms aftrekbaar

(Let op! Deze regeling geldt alleen voor onze deeltijdopleidingen. Voor voltijdopleidingen zie studiefinanciering).

De kost gaat voor de baat uit. Zo kost studeren geld, maar kan je met je verworven vaardigheden later geld verdienen. De kosten die je maakt voor studeren (lesgeld en studiematerialen) kan je soms deels van je belasting aftrekken. Door deze aftrekposten op te geven kan je, afhankelijk van je opleiding, zomaar een paar honderd tot een paar duizend euro terugkrijgen.

Studiekosten aftrekken
De kosten die je hebt gemaakt voor je studie, kun je aftrekken van de belasting. Deze kosten kun je opgeven bij je jaarlijkse belastingaangifte. Je moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:
* Je moet de kosten voor je studie zelf hebben gemaakt. Deze zijn dus niet betaald door je ouders of iemand anders.
* De studie die je volgde, was gericht op je beroep of je toekomstige beroep. Dit betekent dat je de intentie moet hebben om later werk te vinden waar je voor gestudeerd hebt.

* Je totale studiekosten minus de vergoedingen (bijvoorbeeld een bijdrage van je werkgever voor je studie) die je hebt ontvangen, waren hoger dan de drempel van € 500. Je studiekosten boven de € 500 mag je dan aftrekken.

Aftrekbare studiekosten
De Belastingdienst geeft aan dat je onder andere de volgende kosten mag aftrekken:

 • Collegegeld
 • Kosten voor studieboeken
 • Afschrijving van duurzame goederen, zoals een camera en bijbehorende apparatuur die je voor je studie gebruikt

Als je voor je studie een camera hebt gekocht, mag je de afschrijving hiervan van de belasting aftrekken. Vaak is de levensduur van apparatuur vastgesteld op 3 jaar, met een restwaarde van 10%.

Belasting terugvragen bij deeltijdwerk of bijbaantje

Over het inkomen dat je hebt verdiend met een baan betaal je belasting. Op de jaaropgaaf van je werkgever zie je hoeveel belasting je in een jaar hebt betaald. Met een bijbaan werk je vaak maar een paar uur per week. Het percentage aan belasting dat je betaalt is er op gebaseerd dat je het hele jaar werkt. Er wordt daarom teveel belasting geheven over je loon. Daarnaast weet de Belastingdienst niet of jij aftrekposten hebt, waardoor je ook teveel belasting betaald kunt hebben. Dit teveel betaalde belastinggeld kun je terugvragen bij de Belastingdienst.

Disclaimer

Aan bovenstaande teksten mogen geen rechten worden ontleend. Voor actuele en voor jouw eigen situatie geldende informatie verwijzen we je naar de Belastingdienst.

Vakantiespreiding Fotovakschool

Schoolvakanties en overige Lesvrije dagen 2017-2018

Schoolvakantie en overige lesvrije dagen Regio Begindatum Einddatum
Herfstvakantie 2017 Amsterdam 22-10-17 29-10-17
Herfstvakantie 2017 Apeldoorn, Boxtel, Rotterdam en Venlo 15-10-17 22-10-17
Kerstvakantie 2017 Alle vestigingen 24-12-17 07-01-18
Carnavalsvakantie  Boxtel, Venlo  10-02-18  18-02-18
Voorjaarsvakantie Apeldoorn, Amsterdam, Rotterdam 25-02-18 4-03-18
2e Paasdag   02-04-18 02-04-18
Koningsdag   27-04-18 27-04-18
Meivakantie   28-04-18 06-05-18
Hemelvaart   10-05-18 10-5-18
2e Pinksterdag   21-05-18 21-05-18
Zomervakantie 2018 Alle vestigingen 15-07-18 26-8-18
       
* 23 en 24 augustus 2018 zijn gereserveerd voor de introductiedagen van 1e jaars voltijd studenten 
Overige voltijd-lesroosters starten in vanaf 27 augustus 2018.   
 

Summerschool 2009.JPG

 

Open dagen

Open dagen 2017-2018

fvs

A life of experiences

Om de best mogelijke studiekeuze te maken is het belangrijk om van te voren een keer van de school te komen proeven. Een open dag is daarvoor een plek bij uitstek. Op onze open dagen kan je alles te weten over de Fotovakschool en de opleidingen die wij aanbieden. Er zijn altijd docenten en studenten aanwezig die je een nog reëler beeld van de verschillende studies en de school kunnen geven.

Wat is er nog meer te doen?

 

 • Uitgebreide informatie over al onze opleidingen.
 • Portfoliobespreking en intakes, dus vergeet je foto's niet.
 • Verschillende lezing en proeflessen over fotografie
 • Informatie over allerlei fotografie apparatuur
 • Expositie van werk van studenten
 • Rondleiding door de school

Klik hieronder de locatie aan waar jij graag een open dag van bezoekt. Op de pagina van de locatie vind je alle data van de open dagen op deze locatie, de planning van de open dag en alle gegevens van deze locatie

 

locatie amsterdam image 2015 09 07 locatie boxtel image 2015 09 07 1 locatie venlo
Amsterdam Apeldoorn Boxtel Rotterdam Venlo

  

Heb je nog vragen?

T: 055-356 05 22
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Onze "roots"

Uit de beginjaren van de Fotovakschool

Wie zijn wij:  Stichting de Nederlandse Fotovakschool (kortweg Fotovakschool) is een van de oudste en meest gerenommeerde opleidingsinstituten voor beroepsfotografie in Europa.

De Stichting is eind jaren ‘30 opgericht vanuit de brancheorganisaties voor fotografie. Nog steeds zijn deze organisaties nauw betrokken bij de Fotovakschool. Tot de afschaffing van de vestigingswet begin jaren negentig was de school hét aangewezen instituut om op te leiden tot het vereiste diploma van vakbekwaamheid. In de jaren daarna is de Fotovakschool uitgegroeid tot een instituut dat opleidingen aanbiedt voor eenieder die zich vakmatig wil ontwikkelen in de fotografie. 

 

De Fotovakschool biedt scholing aan studenten in deeltijd en voltijd, in branche- en ministerieel erkende en geaccrediteerde MBO en HBO opleidingen.

 

In 2015 heeft de Fotovakschool haar opleidingen op het gebied van bewegend beeld (film, video, audiovisueel) onder de naam Dutch Filmers Academy gepresenteerd. Sinds 2016 is deze afdeling gevestigd in een eigen gebouw in Hilversum.

De unieke expertise van de school heeft door de jaren heen geleid tot een hechte band met het beroepenveld en bedrijfsleven, waardoor stageplaatsen voor studenten in ruime mate aanwezig zijn. Al onze docenten zijn bevoegd docent en nog werkzaam in de praktijk waardoor ze de theorie en praktijk als geen ander beheersen en de student kunnen begeleiden

Door de opkomst van digitale fotografie en de daarmee samenhangende integratie van fotografie, film en nieuwe media, beschikt de Fotovakschool tegenwoordig over een uitgebreid opleidingsaanbod op gebied van fotografie, film en mediadesign.

 

Van Brancheopleiding naar Hogeschool

Untitled Capture 31 kleinFotografie aan de Fotovakschool

Een kleine historie van het vak en de opleidingen aan de Fotovakschool

De fotografie ontwikkelde zich snel sinds de opkomst van de gedrukte massamedia begin jaren `20 tot nieuwe beroepsperspectieven voor fotografen. Reclame, Reportage, Journalistiek, Portret en Mode bestaan sindsdien als erkende gebieden binnen het vak van fotograaf. De beroepsfotografie is een groeiende industrie, waarin ook snel meer vraag kwam naar goede opleidingsmogelijkheden. Grootheden in de fotografie als Martien Coppens (1908-1986) gingen daarvoor nog naar Duitse opleidingen, maar vanaf de jaren dertig zijn het Nederlandse beroepsverenigingen die voor (aspirant-)leden cursussen verzorgen. 

De belangrijkste vereniging van destijds De NFPV (Nederlands Fotografen PatroonsVereniging) gaf niet alleen het blad Bedrijfsfotografie uit, maar organiseerde ook een Vakopleiding. 

Vlak voor het uitbreken van WOII is de Fotovakschool op hun voorstel opgericht, om de beroepsfotografen de gelegenheid te bieden om hun vakkennis, zowel waar het de fotohandel als de fotografie zelf betrof, bij te spijkeren.

 

Fotovakschool samen met het werkveld

In de eerste jaren zijn de opleidingen schriftelijk, en Carel Tirion is directeur en docent. In 1950 werd de Stichting Fotovakschool de Nederlandse Fotovakschool, en werd zij verder bestuurd door de beroepsorganisatie NFVP. Deze beroepsvereniging fuseerde met anderen tot de BFN (BeroepsFotografen Nederland). De BFN is inmiddels onderdeel van Dutch Photographers (i/o 2014), en nog altijd zijn bestuurders van de beroepsverengingen leden van de Beroepenveldcommissie van de Fotovakschool.

In de jaren 50 groeit de behoefte aan dagonderwijs en de Fotovakschool richt de School voor Fotografie en Fototechniek op (in Den Haag). Deze ULTS werd later de bekende MTS aan de Tarwekamp en is inmiddels opgegaan als HBO-opleiding in de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten.

 

Fotografieonderwijs: van verplicht diploma naar wens tot scholing

De Fotovakschool is altijd het onderwijs aan de beroepsfotografen blijven aanbieden. De eerste decennia schriftelijk, met lesdagen op de school in Den Haag en landelijke examens. De Vestigingswet stelde een vakdiploma noodzakelijk en de Fotovakschool bood daarvoor de opleiding.  

Naarmate het vak zich verder uitbreidde en specialisatie belangrijk werd zijn diverse opleidingen binnen de Nederlandse Fotovakschool ingesteld. De Reportage-opleiding is daarvan wel de meest bekende geweest. 

Eind jaren ‘80 werd de Vestigingswet opgeheven en groeide het aantal fotografen met sprongen. De Fotovakschool voorzag in de jaren daarna in zo’n 60% van de opleidingsbehoefte tot fotograaf in Nederland. (bron: onderzoek FotografenFederatie)

 

Van schriftelijk naar Dagonderwijs

Na de verhuizing van Den Haag naar het kantoor in Apeldoorn groeide ook de behoefte om meer praktijklessen te geven. In de complexe technieken van camera, studio en donkere kamer, en voor de meer conceptuele inhoud van fotografie is rechtstreeks contact met docenten nu eenmaal zeer gewenst. In het begin van de verandering naar dag-onderwijs betrof het Studiodagen op school. Dat groeide uit naar workshops, praktijkcursussen en volledig dagonderwijs.

Met de komst van de digitale fotografie, waarmee heel snel de donkere-kamer ook tot het verleden is gaan horen, ontstond de behoefte om in dagonderwijs fotografie-opleidingen te kunnen volgen. De verhuizing naar het schoolgebouw aan de Henri Dunantlaan bracht die mogelijkheid volop. Daarna is het dagonderwijs uitgebreid in meerdere vestigingen, verspreid over het land.

FVS studio jaren 50 kleinHoe is het nu met de school?
Aan het begin van de 21ste eeuw is het schriftelijk onderwijs verlaten, om plaats te maken voor de lessen in onze locaties in Apeldoorn, Amsterdam, Rotterdam, Boxtel en Venlo. Daar komen nu studenten van verschillende vooropleidingen deeltijd- of voltijd-onderwijs volgen.

 

Deeltijd-onderwijs

De Basis- en de Vakopleiding zijn al decennialang ons paradepaardje. In twee lesdagen per maand leer je er de principes van het fotograferen.

Fotografische Vormgeving en Creative PhotoDesign zijn deeltijdopleidingen op HBO-niveau waar het conceptueel en creatief werken in de opdrachtgebonden fotografie onderwezen wordt.

 

MBO

Het uitgangspunt van De Fotovakschool is dat zij opleidingen aanbiedt waar vanuit de student behoefte aan is. Sinds 2010 kan aan de Fotovakschool een erkende MBO-fotografieopleiding worden gevolgd. Voor de doelgroep VMBO-Havo-leerlingen is er nu de mogelijkheid om in 3 jaar tijd een Vakopleiding te volgen, die recht geeft op studiefinanciering en doorstuderen aan HBO. Dat naar deze vorm van onderwijs vraag is blijkt uit de aantallen studenten die we sindsdien ontvangen. In enige tientallen schoolklassen in vier van onze vestigingen studeren sinds 2012 MBO-studenten af. Zij vinden daarna hun wegen in de creatieve industrieën in Nederland en daarbuiten.

 

HBO

Sinds 2014 biedt de Fotovakschool ook erkend HBO-onderwijs aan. De accreditatie is in april van dat jaar verleend, zodat de Nederlandse Fotovakschool diploma’s Bachelor of Design kan toekennen. Wie de opleiding Toegepaste fotografie en Beeldcommunicatie volgt kan, met steun van een DUO-studiebeurs, in vier jaar tijd het erkend diploma behalen.

 

Tientallen deskundigen maken de school

Met tientallen docenten, allemaal met eigen ervaring in het vakgebied, sommigen ook door ons zelf destijds opgeleid, en met deskundigen in onze eigen stafdiensten mogen we nu erkende diploma’s in geaccrediteerde opleidingen aanbieden. Daarmee is een zeer gewenst ideaal werkelijkheid geworden. De beroepsgroep leidt, onder toeziend oog maar zonder inmenging van de overheid, haar eigen fotografen op. Studenten hebben bij de Fotoschool de mogelijkheid om toegepaste opleidingen te volgen, direct van de beroepsbeoefenaren. De Fotovakschool is al 75 jaar de innovatieve fotografie-opleider van Nederland.

examen kleinBronnen: oa. Depth of Field:http://journal.depthoffield.eu/vol10/nr21/f04nl/en, en het FotoLexicon der Nederlandse Fotografie.

Mediatheek

foto_mediatheek_.jpg

Mediatheek

 

De Stichting Nederlandse Fotovakschool heeft in haar vestiging in Apeldoorn een uitgebreide mediatheek. De mediatheekcatalogus is ook online te vinden als onderdeel van Fotobibliotheek online, een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en een samenwerking tussen de verschillende Nederlandse fotografie-instellingen. Je kunt dus niet alleen in de catalogus van de Nederlandse Fotovakschool zoeken, maar ook in die van de andere deelnemers.

 

Deze mediatheek is niet alleen toegankelijk voor onze studenten, maar voor iedereen die op zoek is naar bepaalde informatie over fotografie. Voor een bezoek aan de mediatheek is het verstandig vooraf even contact op te nemen met de frontoffice. Er kunnen helaas geen artikelen worden uitgeleend uit onze mediatheek. Wel bestaat de mogelijkheid om artikelen in te scannen of om fotokopieën te maken.

 

 

Om te zoeken in onze collectie klik hier.

 

Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag van 09:00 uur – 16:00 uur.

Voor meer info: http://www.fotografiebibliotheek.nl/default.aspx

 

Contact :

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefoon: 055 356 05 22

Apparatuur

watziterinmijntas-

Onderstaande tekst is bedoeld voor aankomende studenten die overwegen apparatuur aan te schaffen voor een opleiding aan de Fotovakschool.

Als je begint met een opleiding heb je genoeg aan een digitale spiegelreflexcamera of een systeemcamera. De prijs loopt grofweg uiteen van € 600,-- tot € 3000,-- euro of meer. Bij de aanschaf van apparatuur speelt het beschikbare budget en persoonlijke voorkeur natuurlijk een grote rol. Een Digitale spiegelreflex camera, DSLR, heeft de meeste instel- en toepassingen- mogelijkheden en is daarmee universeler toepasbaar dan bv. een systeemcamera en daardoor het meest geschikt in de professionele fotografie zoals die op de Fotovakschool wordt onderricht.

 

Voor wie wil experimenteren met de vele mogelijkheden in de fotografie is er uiteraard een grote keuze uit bijzondere of ouderwetse camera’s, maar die zullen geen verplicht onderdeel van de opleiding zijn.

Voor de basisopleiding heb je in principe genoeg aan een Camera (body) met bijbehorende lens (kitlens). Bij de Vakopleiding, Photographic Design, MBO4 en TFB (HBO) zijn de eenvoudigste camera’s al snel niet meer toereikend. Je camera moet handmatig in te stellen zijn, moet in RAW kunnen werken, moet filmstand hebben, minimaal 12 MP resolutie, en naarmate de studie vordert zal je behoefte hebben aan meerdere objectieven die kwa beeldhoek, lichtsterkte en beeldkwaliteit aansluiten bij je ontwikkeling. Iedere vakhandelaar kan je prima adviseren bij je aanschaf.

 

Voor de beroepsopleidingen moet je tijdens de studie ook rekening houden met de aanschaf van een statief, opzetflitser en extra objectieven. Al naar gelang je eigen keuzes zal je tijdens je studie interesse ontwikkelen in overige randapparaten, zoals bijvoorbeeld studiolicht. Daarbij is ook ruime keuze, aansluitend bij je eigen budget en wens.

 

Voltijdstudenten dienen ook over een eigen laptop te beschikken, waarop de nieuwste versie van Adobe Creative Cloud (met studentenlicentie) kan draaien.

 

Een portable harddisk is voor het meenemen van bestanden aan te raden.

In onderstaande vind je een toelichting en de uitleg van enkele belangrijke begrippen.


Camera (body)

Er zijn twee gangbare type camera’s:

De spiegelreflexcamera en de systeemcamera. Het is noodzakelijk dat het een camera is waarbij je (bijbehorende) objectieven kunt wisselen.

Bij een digitale spiegelreflexcamera, ook wel DSLR (Digital Single Lens Reflex) kijk door de lens naar je onderwerp. Het licht kaatst via een spiegel naar boven en gaat dan door een zogenoemd Pentaprisma, dat ervoor zorgt dat de fotograaf door de zoeker een rechtopstaand beeld ziet. Op het moment dat op de ontspanner wordt gedrukt, klapt de spiegel naar boven en opent de sluiter, waardoor het beeld gedurende de vastgestelde belichtingstijd op de sensor komt. 

Voor elke spiegelreflexcamera heb je de keuze uit objectieven van groothoek tot telelens, met een vast brandpunt of met een zoomsysteem.

Een systeemcamera is eigenlijk een spiegelreflexcamera maar dan zonder spiegel. Omdat er geen spiegel aanwezig is, kan de behuizing klein en compact gehouden worden en zijn ze vaak licht van gewicht. Tevens blijft de mogelijkheid om objectieven te wisselen  Ook maken deze camera’s minder geluid, doordat je geen opklappend spiegel hebt. Dit soort camera’s worden ook wel Mirrorless, ILC (interchangeable-lens compact) of EVIL (electronic viewfinder interchangeable lens) genoemd.


Geschikte camera’s (body’s)

Canon spiegelreflex camera (DSLR)

Beginnend fotograaf

EOS 1200D, EOS 100D, EOS 700D

liefhebber

EOS 60D, EOS70D, EOS 7D Mark1 of 2, EOS 6D (full-frame)

Professioneel fotograaf

EOS 5D Mark2, EOS-1D X, EOS0-1D C, 1DS Mark3

 

Nikon spiegelreflex camera (DSLR)

Consument

D3300, D5300, D610, D7100, D5200, D600, D3200, D5100, D3100, D7000, D90

Professioneel

D4S, D750, D810, DF, D800, D800E, D4, D300S, D3X

 

Olympus

OM-D systeem camera’s: E-M1, E-M5, E-M10

 

Sony

Consumenten camera met verwisselbaar objectief

α77 (systeemcamera)

α ILCA-77-2 (DSLR)

Professionele camera

α7S, α7R, ILCA-7 (systeemcamera)

α99 (DSLR)

Pentax

K-S1 (DSLR)

 

Fujifilm

Professionele systeemcamera

X-T1, X-PRO1, X-E2


Leica

S (DSLR)

T (systeemcamera)

M (meetzoekercamera)

 

Voor het werken met de Technische Camera's (Cambo, Actus en Mini) van de Fotovakschool zijn koppelstukken van de volgende merken aanwezig: Canon, Nikon, Sony, Pentax, Fuji. Wie met een ander merk wil werken kan zelf een Cambo-koppelstuk aanschaffen. 

 

Bij de camera komt een USB-kabel. Daarmee kan de koppeling met de FVS-apparatuur worden gemaakt.

 

Een eigen card-reader completeert de uitrusting.


Toelichting camera’s

Veel voorkomende problemen bij de eenvoudige (instap-) modellen:

-Minder bedieningsgemak

-Minder instelmogelijkheden

-Minder bestand tegen weersinvloeden

-Levensduur sluiter rond de 50.000 opnames.  Bij professionele camera’s is dit 3 tot 5 keer hoger.


Lens of objectief

Van alle onderdelen van een camera is het objectief - samen met de beeldsensor - het meest bepalend voor de kwaliteit van de foto.

De woorden ‘objectief’ en ‘lens’ worden in de fotografie vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een verschil: een lens of lensdeel is namelijk onderdeel van het objectief. In het objectief zit een aantal groepen lenzen die ten opzichte van elkaar de optische eigenschappen van het objectief bepalen.


Beeldhoek

Er zijn talloze objectieven met talloze eigenschappen. Allereerst is er verschil in brandpuntsafstand. Dat bepaalt de beeldhoek; de hoek tussen de stralen die het scherpe beeld bij een lens begrenzen. Deze hoek wordt uitgedrukt in aantal graden.

Als wij recht vooruit kijken, beslaat de beeldhoek die we overzien ongeveer 45 graden. Een ‘standaardobjectief’ heeft een 50 mm objectief en overziet daarmee 46 graden.  Door hun optische constructie, kunnen objectieven ook andere beeldhoeken zichtbaar maken: groter of kleiner dan 45 graden.

Een lens met een klein brandpuntsafstand heeft een grote beeldhoek. Een lens met een groot brandpuntsafstand heeft een kleine beeldhoek.

Een 24 mm lens heeft een beeldhoek van 84 graden, een 50 mm lens heeft een beeldhoek van 46 graden en een 200 mm een beeldhoek van 12 graden.


Objectieven

Er zijn veel soorten objectieven. Dit zijn de voornaamste:

Objectieven met vaste brandpuntsafstand:
-Fish-eye-objectief (geeft een bolle vervorming)
-Groothoekobjectief ( f <50 mm)

-Standaardobjectief ( f = 50 mm)

-Teleobjectief ( f > 50 mm)

- Macro-objectief 

1-

2-    Objectieven met variabele brandpuntsafstand (zoomobjectief).
Zoomobjectief

Een zoomobjectief is een lenzenstelsel met een variabele brandpuntsafstand. Met een draai- of schuifbeweging kan de brandpuntsafstand en daarmee de beeldhoek worden aangepast. Deze verandering komt doordat bepaalde lenzen of lensgroepen van het objectief ten opzichte van elkaar verschuiven.

Bij het zoomen veranderen de brandpuntsafstand en de beeldafstand. Daarmee verandert ook  de verhouding tussen de beeldafstand en de voorwerpafstand. Er ontstaat een vergrotingsfactor. Het veranderen van deze vergrotingsfactor is ook de bedoeling van een zoomobjectief: je kunt nu voorwerpen of een grotere afstand ook groot in beeld krijgen.


Cropfactor

In de analoge fotografie is het kleinbeeld-filmformaat ontwikkeld van 36x24mm (het 35mm negatief- en dia formaat). Bij digitale fotografie heet dit formaat ‘full frame’.
Veel spiegelreflex camera’s hebben echter een sensor die kleiner is, b.v. 24x18mm. Dit heet een ‘cropsensor’. 

Voorbeeld: de cropfactor van een camera is 1,6. Als je een 50mm-objectief gebruikt, zal de brandpuntafstand vergelijkbaar met een full frame camera worden:

1,6 x 50mm = 80mm


Lichtsterkte

Op een lens wordt naast de brandpuntsafstand ook de lichtsterkte aangeduid. Bijvoorbeeld ƒ2.8 of ƒ3.5 of ƒ5.6 etc.

Hoe lager dit getal hoe meer licht de lens doorlaat (belangrijk bij fotograferen bij weinig licht). Hoe meer licht de lens doorlaat (bijv. 2.8) hoe duurder de lens. Zoomlenzen hebben vaak een verloop in lichtsterkte, bijv. 3.5 - 5.6.

Alleen duurdere zoomlenzen hebben een constant in lichtsterkte.

 

Voor een full-frame camera is een brandpunt vanaf 28 mm tot een 135 mm wenselijk.  
Heb je een camera met een cropfactor is een brandpuntsafstand gewenst van 18 tot 85 mm.

 

Links voor informatie:

www.canon.nl

www.nikon.nl

www.sony.nl

www.olympus.nl

www.fuji.nl

www.pentax.nl

www.sigma-benelux.nl

www.tamroneurope.com

www.thkphoto.com

 

Statief

Over het algemeen past iedere camera op elk statief. Maar niet ieder statief is direct geschikt voor elke camera. Zo heeft een statief een maximaal draaggewicht en maximale en minimale hoogte. Een statief moet stabiel zijn en let op het gewicht.

Behalve het statief zelf, is ook de kop van belang. Bij goedkopere statieven zit deze er vaak bij, maar bij de duurdere statieven zitten deze er niet standaard bij. Dit om zo flexibel mogelijk te zijn en afhankelijk van je wensen de ideale set samen te stellen. Meest gebruikelijk is de “tilt & pan” kop waarbij je over drie richtingen de kop kunt bewegen (draaien, links-rechts, naar boven-naar beneden)

Er zijn speciale koppen voor panorama- en architectuurfotografie.
De meeste koppen hebben tegenwoordig een ‘quick release’ zodat je de camera snel van de kop kunt halen als je gaat verplaatsen.

Flitser en flitsaansluiting:
Bijna elk cameramerk (bv. Nikon, Canon, Sony) maakt ook flitsers die bij het eigen systeem passen. Er zijn ook merken, zoals Metz, die flitsers maken voor verschillende cameramerken. De flitser moet een verdraaibare flitskop hebben en regelbare flitssterkte. Het ‘vermogen’ van de flitser wordt het ‘richtgetal’ genoemd. Deze moet minimaal 32 zijn. De flitssterkte moet handmatig (M) in te stellen zijn, maar ook automatisch d.m.v. een TTL-methode. Voor aansluiting van de studioflitsers is een FlitsSynchronisatie-aansluiting nodig. Indien deze niet standaard op de camera zit wordt dit opgelost met een camera-specifieke adapter (een zg. Flitsblokje; in de fotohandel verkrijgbaar).

 

Waarom de Fotovakschool?

 • Al 75 jaar dé opleider voor vakfotografen
 • De enige particuliere hogeschool met wettelijk erkende fotografie- en filmopleidingen (dus stufi+ov)
 • De ideale leeromgeving door goede doorstroom van beginner tot professional
 • Veel persoonlijke aandacht en kleine groepen
 • Opleidingen door het hele land

Open Dagen

10 maart: Apeldoorn, Boxtel, Rotterdam

17 maart: Amsterdam, Hilversum
21 april: Rotterdam, Venlo
26 mei: Amsterdam, Apeldoorn, Boxtel, Hilversum

Meer info

Lookbook

ANBI klein

NRTO keurmerk