Vakopleiding Fotografie

hross-09

De deeltijd Vakopleiding Fotografie is praktijkgericht en leidt je op tot professioneel fotograaf. Tijdens de Vakopleiding Fotografie duik je diep in de materie van de fotografie. Alle facetten van digitale fotografie komen aan de orde. Het kunnen vertalen van een idee naar een creatieve fotografische oplossing vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding. Net als de praktijk, kenmerkt de Vakopleiding zich door variatie, qua inhoud en werkvormen.

"De deeltijd Vakopleiding, al 75 jaar dé brancheopleiding voor professionals!"

Het leren bepalen van fotografische inhoud en beeldopbouw zijn belangrijke onderdelen van de Vakopleiding Fotografie. Je werkt in studio's en digitale werkplaatsen met alle soorten apparatuur, waaronder technische camera's en studiofilters. Door je technische kennis van camera, computers en studio, en je ervaring in de organisatie van je opdrachten ga je een eigen stijl van fotograferen ontwikkelen. Die komt van pas als je bij opdrachtgevers gaat pitchen.

De begeleiding is in handen van gedreven en vakbekwame docenten met een grote ervaring in het fotografische werkveld. Tijdens de lesdagen krijg je directe feedback op wat je thuis en in de les hebt gedaan. In de afsluitende fase van de opleiding werk je aan je persoonlijk professioneel portfolio. Tenslotte sluit je je opleiding af met de Proeve van Bekwaamheid en een expositie. De Vakopleiding Fotografie is de meest populaire opleiding van de Nederlandse Fotovakschool.

"Zestig procent van de vakfotografen heeft dit diploma!"

Prijsinformatie

daantje

Voor wie bedoeld?

De vakopleiding is met 2 lesdagen per maand goed te combineren met bijvoorbeeld een baan, gezin of andere studie. Als fotografie aansluit bij jouw dagelijkse praktijk of juist balans brengt in jouw behoefte om je creatief te ontwikkelen, dan biedt de vakopleiding jouw de kans je gedegen voor te bereiden op het beroepsmatig inzetten van fotografie. Fotografie is in de huidige maatschappij overal nodig, in communicatie, vormgeving, promotie, verslaglegging etc. Kortom overal waar beeld gevraagd wordt is behoefte aan deskundigen op dat gebied. De Vakopleiding leidt je op tot zelfstandig beeldmaker en –bewerker.

Opbouw van de opleiding

Het opleidingsprogramma is modulair opgebouwd. In het eerste jaar komen de modules Digital workflow, Studiofotografie en Locatiefotografie aan bod. In het tweede jaar staat persoonlijke verdieping centraal en wordt er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een eigen fotografisch handschrift.

Buiten de lesdag om krijg je thuisopdrachten. De gemiddelde studiebelasting per week inclusief de lesdag is tien uur. Tijdens de open werkplaatsavonden kan er op school aan de thuisopdrachten worden gewerkt.

Je komt een vaste dag - over het algemeen één keer in de twee weken - naar school. Op werkdagen begint de lesdag om 9.00 uur en eindigt om 16.00 uur, zaterdags beginnen de lessen om 9.30 uur en eindigen om 16.30 uur. Via het inschrijfmenu op onze website kun je aangeven welke dag jouw voorkeur heeft.

Toelatingseisen

Om tot de Vakopleiding te kunnen worden toegelaten, moet je tenminste in het bezit zijn van een vmbo- of gelijkwaardig diploma, aangevuld met een certificaat van de Basisopleiding van de Fotovakschool. Om voor vrijstelling van de Basisopleiding in aanmerking te komen, dien je een intakegesprek aan te vragen, of op een Open Dag een EVC-gesprek te voeren aan de hand van je portfolio.

Toetsing en examen

Aan het einde van elk studiejaar wordt je theoretische en technische kennis getoetst. Voor het succesvol afronden van het examen moet de student door middel van een fotografisch portfolio en de Proeve van Bekwaamheid kunnen aantonen over de beroeps specifieke competenties van een vakfotograaf te beschikken.

Diploma

Bij met goed gevolg afronden van de Vakopleiding Fotografie ontvang je het diploma Vakfotograaf, dat door de fotografie-branche wordt erkend én gewaardeerd.

(Volgens onderzoek van de Fotografen Federatie is 60% van de gediplomeerde fotografen in het bezit van dit diploma.)

20140407 foods-2-2_frank-verbruggen

Fotovakschool vervolgopleidingen
- Photographic Design (deeltijd HBO-niveau)
- Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie (HBO-bachelor)

Overzicht opleidingsgegevens

Vestigingen Apeldoorn, Amsterdam, Boxtel, Rotterdam, Venlo, Hilversum.
Startmomenten 3 à 4 Startmomenten per jaar.
Studieduur

De Vakopleiding duurt bijna 2 jaar. In de dagopleiding heb je 2 vaste dagen per maand les; maandag, dinsdag, woensdag of zaterdag. In de avondopleiding heb je weekelijks 1 avond les.

Lestijden Op een doordeweekse dag van 9.00 uur tot 16.00 uur op avonden van 19.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 9.30 uur tot 16.30 uur.
Vakanties Deze lopen grotendeels parallel aan de reguliere schoolvakanties. Voor meer informatie klik hier.
Groepsgrootte Ca. 14 studenten per klas.
Bijkomende kosten • een digitale spiegelreflexcamera met zoom- of verschillende vaste lenzen.
• een reportageflitser
• een statief
• computerfaciliteiten thuis of laptop
• printkosten
• lesmateriaal

Wil je aanvullende studie-informatie?
Dat kan!
Op een Open Dag kan je kennismaken met de locatie, docenten en studenten en het lesmateriaal.
Informatie over de Open Dagen vindt je op onze website en onze Facebook

Vakopleiding Beeldbalk