Bachelor Toegepaste fotografie Fotovakschool

Studeren met belastingvoordeel

Studiekosten soms aftrekbaar

(Let op! Deze regeling geldt alleen voor onze deeltijdopleidingen. Voor voltijdopleidingen zie studiefinanciering).

De kost gaat voor de baat uit. Zo kost studeren geld, maar kan je met je verworven vaardigheden later geld verdienen. De kosten die je maakt voor studeren (lesgeld en studiematerialen) kan je soms deels van je belasting aftrekken. Door deze aftrekposten op te geven kan je, afhankelijk van je opleiding, zomaar een paar honderd tot een paar duizend euro terugkrijgen.

Studiekosten aftrekken
De kosten die je hebt gemaakt voor je studie, kun je aftrekken van de belasting. Deze kosten kun je opgeven bij je jaarlijkse belastingaangifte. Je moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:
* Je moet de kosten voor je studie zelf hebben gemaakt. Deze zijn dus niet betaald door je ouders of iemand anders.
* De studie die je volgde, was gericht op je beroep of je toekomstige beroep. Dit betekent dat je de intentie moet hebben om later werk te vinden waar je voor gestudeerd hebt.

* Je totale studiekosten minus de vergoedingen (bijvoorbeeld een bijdrage van je werkgever voor je studie) die je hebt ontvangen, waren hoger dan de drempel van € 500. Je studiekosten boven de € 500 mag je dan aftrekken.

Aftrekbare studiekosten
De Belastingdienst geeft aan dat je onder andere de volgende kosten mag aftrekken:

  • Collegegeld
  • Kosten voor studieboeken
  • Afschrijving van duurzame goederen, zoals een camera en bijbehorende apparatuur die je voor je studie gebruikt

Als je voor je studie een camera hebt gekocht, mag je de afschrijving hiervan van de belasting aftrekken. Vaak is de levensduur van apparatuur vastgesteld op 3 jaar, met een restwaarde van 10%.

Belasting terugvragen bij deeltijdwerk of bijbaantje

Over het inkomen dat je hebt verdiend met een baan betaal je belasting. Op de jaaropgaaf van je werkgever zie je hoeveel belasting je in een jaar hebt betaald. Met een bijbaan werk je vaak maar een paar uur per week. Het percentage aan belasting dat je betaalt is er op gebaseerd dat je het hele jaar werkt. Er wordt daarom teveel belasting geheven over je loon. Daarnaast weet de Belastingdienst niet of jij aftrekposten hebt, waardoor je ook teveel belasting betaald kunt hebben. Dit teveel betaalde belastinggeld kun je terugvragen bij de Belastingdienst.

Disclaimer

Aan bovenstaande teksten mogen geen rechten worden ontleend. Voor actuele en voor jouw eigen situatie geldende informatie verwijzen we je naar de Belastingdienst.