Bachelor Toegepaste fotografie Fotovakschool

Photographic Design

 

am-aleksandra-kowalski-3Deze driejarige deeltijdopleiding combineert fotografisch vakmanschap met creativiteit en inspiratie en speelt in op de behoefte van veel studenten om zich te ontwikkelen in de creatieve / autonome fotografie. In tegenstelling tot vergelijkbare (kunst)opleidingen wordt het eerste jaar echter gestart met een degelijke scholing op gebied van fotografische technieken. Zo leer je de studio kennen, verdiep je je in de mogelijkheden van het landschap en het portret, maar vooral ontdek je waar je eigen creatieve vermogens liggen. In de overkoepelende projecten werk je naar je eigen portfolio toe. Daarin toont zich jouw eigen stijl in thema’s, vorm en technieken.

"Creativiteit en vakmanschap."

De opleiding Photographic Design leert je denken in concepten en de aansturing van fotografische opdrachten. Op deze wijze wordt een waardevolle brug geslagen tussen techniek, organisatie en creativiteit, nodig om in de praktijk de projecten te realiseren waarvan je droomt.  

Terug

Prijsinformatie          Veel gestelde vragen        Toelating en vrijstellingen

 

Voor wie bedoeld?

Deze opleiding is bedoeld voor wie al enige ontwikkeling in zijn leven heeft doorgemaakt. Je hebt je middelbare school al (enige jaren) achter de rug, hebt je levensloopbaan al gestart met studie, werk en/of gezin, en bent er nu aan toe om jezelf te ontplooien in een creatieve richting. Daarmee ontwikkel je vaardigheden die je nodig hebt in je huidige vak, of om balans te brengen in wie je bent, of wellicht om een heel nieuwe richting mee in te slaan in je leven. De studieopdrachten die je krijgt zijn gericht op professionele en autonome toepassing. De voorbeelden die je gebruikt zijn die van de groten in het vakgebied. Je zult regelmatig tentoonstellingen bezoeken, boeken over fotografie bestuderen, het werk van professionals beschouwen en gastdocenten ontmoeten. Daarmee weet je ook je eigen werk te plaatsen. Dat je niet meteen zelf de markt betreedt als volleerd fotograaf is evident, maar je zult net als veel voorgangers in de opleiding voor je eigen werk gevraagd worden door opdrachtgevers. Aan het eind van je opleiding ben je in staat om met je persoonlijke portfolio en projecten de buitenwereld te overtuigen van jouw unieke kwaliteiten en talenten in de fotografie.


Opbouw van de studie

Photographic Design is een driejarige deeltijdopleiding op hbo-niveau. Het eerste jaar ga je 1 dag per week naar school. Dat is een vaste dag. Het aantal lesdagen bouwt gedurende de opleiding geleidelijk af van 40 dagen in jaar 1 naar 30 dagen in het 2e jaar tot 20 dagen in het 3e jaar. De totale studiebelasting door de jaren blijft echter gelijk omdat in het tweede jaar praktijkprojecten worden georganiseerd en in het derde jaar in aanloop naar het examen een eigen expositie wordt ingericht.

De onderwerpen van de studie worden in modules aangeboden die je in een logische volgorde afwerkt.

- In jaar 1 verdiep je je in de technieken en de hoofdonderwerpen, en leer je conceptueel denken.

- In jaar 2 ga je vanuit de kunstgeschiedenis en beeldcultuur je eigen positie bepalen.

- In jaar 3 ontwikkel je je eigenheid als fotograaf en rond je de studie af met een expositie.

 

2012 6 6 Sander Erdman

 

"3-jarige fotografie opleiding in deeltijd, op hbo-niveau."

 

In drie jaar word je zo een autonoom denkend en werkend fotograaf. De wereld om je heen is je grootste inspiratiebron. Daar vind je de onderwerpen en thema’s van jouw fotografie. De richting van je zoektocht bepaal je in samenspraak met je docent en je studieloopbaanbegeleider. Daarbij komen ideeën, twijfels, kansen en opties aan de orde en leer je de juiste afwegingen te maken. Je medestudenten zijn een belangrijk klankbord. Zo ontdek je wie je als fotograaf bent en hoe je werken wilt: illustratief,  communicatief, wervend, documentair, verhalend of artistiek; je maakt daarin je eigen keuzes.

Je gaat de fotografie meemaken in zijn volle omvang van fotograferen tot bewerken en presenteren. Je komt in de studio, op locatie en buiten; je fotografeert mensen, ruimtes en voorwerpen; je gebruikt bestaand en eigen licht; je camera, de computer en de presentatievorm zijn je gereedschappen; onderwerpen en thema’s komen uit je eigen inspiratiebronnen; je maakt je eigen beeld of zoekt in de werkelijke wereld; je vertaalt de wens van je opdrachtgever of ontwikkelt eigen concepten; je werkt voor publiek, klant of jezelf; en je bepaalt uiteindelijk helemaal zelf wat voor fotograaf je wordt en welke avonturen je meemaakt.


"Voor wie eigenheid en zelfstandigheid in fotografie zoekt."


Toelatingseisen

Om te worden toegelaten moet je als vooropleiding minimaal beschikken over een havo- of mbo-4 diploma. 


Toetsing en examen

Iedere module omvat 10 lesdagen en wordt afgesloten met een assessment. Zowel je studieresultaten als je voortgang worden hierbij besproken. In de projecten ontwikkel je je autonome visie op het vakgebied. Het laatste jaar staat in het teken van het afstuderen. Je gaat je eigenheid onderzoeken en geeft in je scriptie daarvan verslag. Je eindproject kies je in overleg met je docent. In de afsluitende fase werk je aan de professionele presentatie van je portfolio. Een expositie is onderdeel van de examenbeoordeling.

2012 26 6 Laura de Rijk

 

Diploma

Voor het afrondende assessment zoek je reflectie bij professionals buiten de school. Het examentraject omvat verder een peerassessment, tussen- en eindschouw en een expositie. Bij het met voldoendes afronden van het examen ontvang je het in de branche erkende diploma Photographic Design. Dit diploma is de vaststelling van jouw kwaliteit als autonoom denkend en werkend fotograaf.

Het diploma Photographic Design geeft recht op vrijstellingen bij een eventueel vervolg in de Bachelor-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie.

Fotovakschool vervolgopleiding

De opleiding is ook bedoeld als doorstroomvariant na de Vakopleiding Fotografie.

De Vakopleiding Fotografie (mbo deeltijd) - mits met ruime cijfers afgerond - geeft recht op toelating tot het 2e studiejaar.

Overzicht opleidingsgegevens

Vestigingen    Apeldoorn, Amsterdam, Boxtel, Rotterdam, Venlo.
Startmomenten    2 startmomenten per jaar.
Studieduur

De opleiding bestaat in het eerste jaar uit 40 lesdagen, het tweede jaar uit 30 en het derde jaar uit 20. De lesdagen kunnen verschillen per locatie.

Lestijden 9.00 uur tot 16.00 uur op een vaste dag in de week.
Vakanties Deze lopen grotendeels parallel aan de reguliere schoolvakanties. Voor meer informatie klik hier.
Groepsgrootte    Ca 14 studenten per klas.
Bijkomende kosten •    een digitale spiegelreflexcamera met zoom- of verschillende vaste lenzen.
•    een reportageflitser 
•    een statief 
•    computerfaciliteiten thuis, of laptop 
•    printkosten 
•    studieboeken

 

Wil je aanvullende informatie?
Dat kan!
Op een Open Dag kan je kennismaken met de locatie, docenten en studenten en het lesmateriaal.
Informatie over de Open Dagen vind je op onze website en Facebook

 

PDE beeldbalk

Photographic design (PDE)

Deze deeltijd opleiding speelt in op de behoefte van veel student om zich te ontwikkelen in de Creatieve / autonome fotografie. In tegenstelling tot vergelijkbare kunstopleidingen wordt het eerste jaar echter gestart met een degelijke scholing op gebied van fotografische technieken. Op deze wijze wordt een waardevolle brug geslagen tussen techniek en kunst, nodig om in de praktijk de projecten te realiseren waar je van droomt.

Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie (HBO Bachelor)

De opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie is een vierjarige voltijdopleiding op Hbo-niveau. In de eerste fase van de opleiding TFB wordt uiteraard veel aandacht besteed aan de technische vaardigheden waarover je als professioneel fotograaf moet beschikken. Daarnaast komen thema’s uit aangrenzende vakgebieden als video, ondernemerschap, communicatie, kunstgeschiedenis en beeldcultuur uitgebreid aan de orde. Naarmate je verder bent met de opleiding wordt het conceptmatig denken en werken steeds belangrijker. Je wordt opgeleid tot beeldcommunicatiespecialist, die vanuit een brede visie het beeld een plaats geeft in complexe projecten.

De studielast omvat 240 studiepunten te verdelen over 4 jaar.

Film en Audiovisuele Media (HBO Bachelor)
Film en Audiovisuele Media zijn niet meer weg te denken in de wereld en krijgen een steeds belangrijkere rol bij het vertellen van elk verhaal. Naast film voor het grote publiek in de bioscoop en op televisie, nemen corporate film en opdrachtfilm hierin ook een grote vlucht. Gevolg hiervan is een groeiende vraag naar nieuwe allround filmers met een eigen visie op film. Met de opleidingsvariant Film en Audiovisuele Media (geregistreerd bij de Fotovakschool onder de naam Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie) wordt de gretige vraag van bedrijven vervuld. Iets voor jou? Film en Audiovisuele Media geeft je de ruimte te ontplooien tot een creatieve allround filmer die werkt vanuit visie en onderscheidend vermogen.

Een dagje meelopen op school? Wil je aanvullende studieinformatie?
Dat kan!
Bel onze Front Office voor een afspraak (
T: 055 - 356 05 22 )

Toelatingseisen en vrijstellingsregelingen 

 

Welke toelatingseisen zijn er?
Voor onze HBO opleidingen gelden de volgende toelatingseisen:

    * Havo: alle profielen.
    * Vwo: alle profielen
    * Mbo, niveau 4

De opleiding begint bij het begin, je hoeft niet persé fotografische ervaring te hebben. Een gezonde ambitie is wel noodzakelijk.  

Vrijstellingsregelingen:

 

Photographic Design

 

Na het diploma Fotografie is vrijstelling mogelijk voor het eerste jaar van Photographic Design. Na een intakegesprek met portfolio wordt dit vastgesteld.

Toegepaste Fotografie en Beeld-
communicatie (TFB)

Vrijstellingen zijn afhankelijk van vooropleiding en persoonlijke competenties. Op basis van een uitvoerige toelatingsprocedure zal het instroomniveau worden bepaald. Een intakegesprek en portfolio-onderzoek  zal altijd onderdeel uitmaken van deze procedure.

 

Geen mbo4/havo/vwo- maar toch graag de deeltijd HBO doen? (toelatingsonderzoek)

Ben je 21 jaar of ouder, en heb je geen diploma dat toelating biedt tot een hbo-opleiding, dan kun je voor vrijstelling van de vooropleidingseis in aanmerking komen. Je moet dan een toelatingsonderzoek doen.  

Het onderzoek zal bestaan uit een Intakegesprek, dat is een portfolio- en motivatiegesprek. 

De uitkomst van het onderzoek bepaalt of je wel/niet kunt starten met de opleiding.

 

Wat zijn de stappen van een EVC Procedure?
1.    Het herkennen van competenties
Je start met het in kaart brengen van de kwaliteiten die je al in huis hebt. Dat doe je aan de hand van een portfolio. Hierin beschrijf je welke ervaring je hebt opgedaan tijdens je werk, je opleiding of elders. Deze ervaring voorzie je zoveel mogelijk van bewijsmateriaal (vooropleiding, fotomateriaal, eventuele werk / praktijkervaring).
2.    Het erkennen van competenties
Een deskundige beoordeelt vervolgens jouw portfolio. Hij vergelijkt je competenties met een standaard: een meetlat waarlangs jouw kwaliteiten worden gelegd. Daaruit blijkt hoever je al gevorderd bent.
3.    De ontwikkeling van competenties
Op basis van de vorige stappen wordt een plan gemaakt om jezelf verder te ontwikkelen . Bijvoorbeeld door het volgen van bepaalde modules of (deel van een) opleiding. Al dan niet in combinatie met stage of andere praktijkcomponenten.

De inschrijvingsprocedure leidt je naar het maken van een afspraak voor het intakegesprek. Je kiest zelf een datum en krijgt een bevestiging met het precieze tijdstip toegestuurd.

Veelgestelde vragen

Als je Photographic design wilt doen, moet je dan eerst de Basisopleiding hebben afgerond?
De studies vereisen geen specifieke fotografische voorkennis. We gaan er wel vanuit dat fotograferen je passie is, dat je het prachtig vindt om naar foto’s te kijken en dat je veel gefotografeerd hebt. 

Mag ik eens komen kijken in het schoolgebouw en tijdens de lessen?
We bieden je graag de mogelijkheid om een lesdag bij te wonen. Je kunt dan vragen stellen aan de docent en kijken waar studenten mee bezig zijn. Op deze manier krijg je een goede indruk van wat de opleiding te bieden heeft. Hiervoor kun je je telefonisch opgeven bij de Front Office in Apeldoorn. Natuurlijk organiseren wij tevens open dagen in al onze vestigingen waarbij het mogelijk is om het gebouw te bekijken en jezelf te laten voorlichten over de opleiding.

Wat is de gemiddelde leeftijd van de studenten?
Over het algemeen lopen de leeftijden sterk uiteen. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 28 jaar.

Ik heb me ingeschreven. Wanneer weet ik zeker of de klas kan beginnen met de opleiding?
Een maand voor aanvang van de opleiding wordt bekeken of er voldoende aanmeldingen zijn zodat de opleiding kan starten. Onze ervaring is dat de meeste opleidingen gewoon van start gaan zoals gepland. In dat geval krijg je voor aanvang van de opleiding schriftelijk bericht. Mocht jouw opleiding niet kunnen starten, dan nemen wij ongeveer een maand van tevoren contact met je op. We gaan dan in overleg op zoek naar een passende oplossing.

Ik heb me ingeschreven. Is het mogelijk om direct een product uit de webwinkel te bestellen?
Je kunt producten uit de webwinkel bestellen als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
a)   je moet een actief lesrooster hebben. D.w.z. dat je lessen volgt aan de FVS op het moment van je bestelling of dat je je al hebt ingeschreven voor de vervolgopleiding.
b)  Je moet minimaal 7 dagen zijn ingeschreven voor een opleiding aan de FVS.

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding?
Als student moet je minimaal beschikken over opleidingsniveau MBO niveau 4. Als je hier niet over beschikt en ben je ouder dan 21 jaar, dan wordt in een toelatingsgesprek beoordeeld of je voldoende capaciteit en inzicht hebt om de studie met succes te kunnen doorlopen.

 

Wat heb ik nodig voor deze opleidingen?

•digitale spiegelreflexcamera met instelbare sluitertijd en diafragma
•een reportageflitser
•statief
•computerfaciliteiten om ook thuis te kunnen werken

 

Wat zijn de bijkomende kosten?
•printkosten
•studieboeken
•excursies, exposities, museumbezoek etc. (facultatief)

Stel je vraag
Staat je vraag niet hierboven? Neem dan contact op met de Front Office van de Fotovakschool.  

Inschrijven 
Ben je ervan overtuigd dat je wilt beginnen met een van de opleidingen? Schrijf je dan in! Dat kan online via deze website.

Kies voor een professionele aanpak

 Door de digitale fotografie en het internet hebben we letterlijk inzicht in de hele wereld gekregen. 

Nog nooit in de 180-jarige geschiedenis van de fotografie speelde zij een zo prominente rol in de informatie-uitwisseling als nu.
Een fotograaf kan meer dan een aansprekende foto maken. Hij weet waaróm hij het zo heeft gedaan en herkent uit de contexten meteen de communicatieve waarde van zijn fotografisch beeld. Juist in dit weten waarom en oriëntatie op het onderwerp schuilt de kracht van de moderne fotograaf. De rol van de fotograaf is geëvolueerd van visueel verslaggever tot maatschappelijk betrokken duider van intermenselijke processen. Van uitvoerder van nauw omschreven opdrachten tot conceptueel denkend beeldcommunicator.

Kranten, magazines, internet, ze staan bol van de foto’s. Fotografie is een belangrijk element bij corporate identities en speelt een hoofdrol bij branding – het beeld dat een merknaam oproept. Ook overheden zijn zich bewust van de kracht en betekenis van fotografie bij hun strategieën om de gedragsveranderingen van burgers te stimuleren. Maar ook in het dagelijks leven is fotografie niet meer weg te denken uit de informatie-uitwisseling.

De beroepspraktijk vereist competenties op diverse terreinen als ondernemerschap, communicatief vermogen, maatschappelijke betrokkenheid, multimediale inzetbaarheid, samenwerkingsgerichtheid en algemene ontwikkeling.
De Fotovakschool biedt een gevarieerd opleidings aanbod om studenten voor te bereiden op een loopbaan in de fotografie, videografie en mediadesign.

   Factsheet
Niveau  HBO
Studieduur  Nominaal 3 jaar
Stage  Nee
Diploma  Instituuts diploma
Toezicht  NRTO
Titel  Nee
Fiscaal aftrekbaar  Ja, lees meer
Studiefinanciering  Nee