Bachelor Toegepaste fotografie Fotovakschool

Photographic Design

 

am-aleksandra-kowalski-3Deze driejarige deeltijdopleiding combineert fotografisch vakmanschap met creativiteit en inspiratie en speelt in op de behoefte van veel studenten om zich te ontwikkelen in de creatieve / autonome fotografie. In tegenstelling tot vergelijkbare (kunst)opleidingen wordt het eerste jaar echter gestart met een degelijke scholing op gebied van fotografische technieken. Zo leer je de studio kennen, verdiep je je in de mogelijkheden van het landschap en het portret, maar vooral ontdek je waar je eigen creatieve vermogens liggen. In de overkoepelende projecten werk je naar je eigen portfolio toe. Daarin toont zich jouw eigen stijl in thema’s, vorm en technieken.

"Creativiteit en vakmanschap."

De opleiding Photographic Design leert je denken in concepten en de aansturing van fotografische opdrachten. Op deze wijze wordt een waardevolle brug geslagen tussen techniek, organisatie en creativiteit, nodig om in de praktijk de projecten te realiseren waarvan je droomt.  

Terug

Prijsinformatie          Veel gestelde vragen        Toelating en vrijstellingen

 

Voor wie bedoeld?

Deze opleiding is bedoeld voor wie al enige ontwikkeling in zijn leven heeft doorgemaakt. Je hebt je middelbare school al (enige jaren) achter de rug, hebt je levensloopbaan al gestart met studie, werk en/of gezin, en bent er nu aan toe om jezelf te ontplooien in een creatieve richting. Daarmee ontwikkel je vaardigheden die je nodig hebt in je huidige vak, of om balans te brengen in wie je bent, of wellicht om een heel nieuwe richting mee in te slaan in je leven. De studieopdrachten die je krijgt zijn gericht op professionele en autonome toepassing. De voorbeelden die je gebruikt zijn die van de groten in het vakgebied. Je zult regelmatig tentoonstellingen bezoeken, boeken over fotografie bestuderen, het werk van professionals beschouwen en gastdocenten ontmoeten. Daarmee weet je ook je eigen werk te plaatsen. Dat je niet meteen zelf de markt betreedt als volleerd fotograaf is evident, maar je zult net als veel voorgangers in de opleiding voor je eigen werk gevraagd worden door opdrachtgevers. Aan het eind van je opleiding ben je in staat om met je persoonlijke portfolio en projecten de buitenwereld te overtuigen van jouw unieke kwaliteiten en talenten in de fotografie.


Opbouw van de studie

Photographic Design is een driejarige deeltijdopleiding op hbo-niveau. Het eerste jaar ga je 1 dag per week naar school. Dat is een vaste dag. Het aantal lesdagen bouwt gedurende de opleiding geleidelijk af van 40 dagen in jaar 1 naar 30 dagen in het 2e jaar tot 20 dagen in het 3e jaar. De totale studiebelasting door de jaren blijft echter gelijk omdat in het tweede jaar praktijkprojecten worden georganiseerd en in het derde jaar in aanloop naar het examen een eigen expositie wordt ingericht.

De onderwerpen van de studie worden in modules aangeboden die je in een logische volgorde afwerkt.

- In jaar 1 verdiep je je in de technieken en de hoofdonderwerpen, en leer je conceptueel denken.

- In jaar 2 ga je vanuit de kunstgeschiedenis en beeldcultuur je eigen positie bepalen.

- In jaar 3 ontwikkel je je eigenheid als fotograaf en rond je de studie af met een expositie.

 

2012 6 6 Sander Erdman

 

"3-jarige fotografie opleiding in deeltijd, op hbo-niveau."

 

In drie jaar word je zo een autonoom denkend en werkend fotograaf. De wereld om je heen is je grootste inspiratiebron. Daar vind je de onderwerpen en thema’s van jouw fotografie. De richting van je zoektocht bepaal je in samenspraak met je docent en je studieloopbaanbegeleider. Daarbij komen ideeën, twijfels, kansen en opties aan de orde en leer je de juiste afwegingen te maken. Je medestudenten zijn een belangrijk klankbord. Zo ontdek je wie je als fotograaf bent en hoe je werken wilt: illustratief,  communicatief, wervend, documentair, verhalend of artistiek; je maakt daarin je eigen keuzes.

Je gaat de fotografie meemaken in zijn volle omvang van fotograferen tot bewerken en presenteren. Je komt in de studio, op locatie en buiten; je fotografeert mensen, ruimtes en voorwerpen; je gebruikt bestaand en eigen licht; je camera, de computer en de presentatievorm zijn je gereedschappen; onderwerpen en thema’s komen uit je eigen inspiratiebronnen; je maakt je eigen beeld of zoekt in de werkelijke wereld; je vertaalt de wens van je opdrachtgever of ontwikkelt eigen concepten; je werkt voor publiek, klant of jezelf; en je bepaalt uiteindelijk helemaal zelf wat voor fotograaf je wordt en welke avonturen je meemaakt.


"Voor wie eigenheid en zelfstandigheid in fotografie zoekt."


Toelatingseisen

Om te worden toegelaten moet je als vooropleiding minimaal beschikken over een havo- of mbo-4 diploma. 


Toetsing en examen

Iedere module omvat 10 lesdagen en wordt afgesloten met een assessment. Zowel je studieresultaten als je voortgang worden hierbij besproken. In de projecten ontwikkel je je autonome visie op het vakgebied. Het laatste jaar staat in het teken van het afstuderen. Je gaat je eigenheid onderzoeken en geeft in je scriptie daarvan verslag. Je eindproject kies je in overleg met je docent. In de afsluitende fase werk je aan de professionele presentatie van je portfolio. Een expositie is onderdeel van de examenbeoordeling.

2012 26 6 Laura de Rijk

 

Diploma

Voor het afrondende assessment zoek je reflectie bij professionals buiten de school. Het examentraject omvat verder een peerassessment, tussen- en eindschouw en een expositie. Bij het met voldoendes afronden van het examen ontvang je het in de branche erkende diploma Photographic Design. Dit diploma is de vaststelling van jouw kwaliteit als autonoom denkend en werkend fotograaf.

Het diploma Photographic Design geeft recht op vrijstellingen bij een eventueel vervolg in de Bachelor-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie.

Fotovakschool vervolgopleiding

De opleiding is ook bedoeld als doorstroomvariant na de Vakopleiding Fotografie.

De Vakopleiding Fotografie (mbo deeltijd) - mits met ruime cijfers afgerond - geeft recht op toelating tot het 2e studiejaar.

Overzicht opleidingsgegevens

Vestigingen    Apeldoorn, Amsterdam, Boxtel, Rotterdam, Venlo.
Startmomenten    2 startmomenten per jaar.
Studieduur

De opleiding bestaat in het eerste jaar uit 40 lesdagen, het tweede jaar uit 30 en het derde jaar uit 20. De lesdagen kunnen verschillen per locatie.

Lestijden 9.00 uur tot 16.00 uur op een vaste dag in de week.
Vakanties Deze lopen grotendeels parallel aan de reguliere schoolvakanties. Voor meer informatie klik hier.
Groepsgrootte    Ca 14 studenten per klas.
Bijkomende kosten •    een digitale spiegelreflexcamera met zoom- of verschillende vaste lenzen.
•    een reportageflitser 
•    een statief 
•    computerfaciliteiten thuis, of laptop 
•    printkosten 
•    studieboeken

 

Wil je aanvullende informatie?
Dat kan!
Op een Open Dag kan je kennismaken met de locatie, docenten en studenten en het lesmateriaal.
Informatie over de Open Dagen vind je op onze website en Facebook

 

PDE beeldbalk

   Factsheet
Niveau  HBO
Studieduur  Nominaal 3 jaar
Stage  Nee
Diploma  Instituuts diploma
Toezicht  NRTO
Titel  Nee
Fiscaal aftrekbaar  Ja, lees meer
Studiefinanciering  Nee