Student in Beeld - Cara Louwman

Fotoserie “Armando’s kunst verweven met Kamp Amersfoort – een fotografische weergave van het Schuldig Landschap door Cara Louwman”

CYLO20141200 0004 lr

De oorsprong van het schuldig landschap ligt bij kunstenaar en schrijver Armando. Hij baseert zich hiervoor op Kamp Amersfoort (Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort), een concentratiekamp voor gevangenen op doortocht naar Duitsland.

Het schuldig landschap heb ik fotografisch weergegeven door schilderijen en litho´s van Armando te integreren in foto’s die ik van Kamp Amersfoort heb gemaakt. Door eerst de kunst en teksten van Armando te bestuderen kwamen er ideeën naar boven welke delen van Kamp Amersfoort met zijn kunst bedoeld worden. Tijdens het fotograferen heb ik rekening gehouden met de beeldende kunst die ik in de betreffende foto wil toepassen.

Bij de fotoserie heb ik een boekje gemaakt met teksten en gedichten van Armando die weer van toepassing zijn op de foto’s.

De openingsfoto van de serie, is een foto van de bomen in Kamp Amersfoort. Dit zijn de bomen die tesamen het schuldig landschap vormen. De bomen die al het geweld ‘gezien’ hebben. Met behulp van PhotoShop heb ik de litho ‘Das Gewehr’ van Armando in de foto verwerkt.

CYLO20141200 0001 lr

De tekst die bij de foto hoort en eigenlijk de foto verklaard is: “Kijk naar de afbeeldingen waarop de vijand doende is: daar staan ze, de bomen, ze staan op de achtergrond te lachen. En niet alleen de denne- en sparrebomen, de andere bomen ook. Moet daar niet es iets van gezegd worden? Ik dacht van wel, want ze staan er soms nog, de bomen, de bosrand en het geboomte, op dezelfde plek waar ze destijds ook stonden, je moet niet denken dat ze verderop zijn gaan staan, ze staan er nog steeds als onverschillige getuigen. Ik bekijk ze, ik kijk naar ze, en dan doet zich iets akeligs voor: ze zijn mooi, ik vind ze mooi.” (uit het boek ‘De straat en het struikgewas’ van Armando).

CYLO20141200 0003 lr

Twee foto’s uit de serie gaan over de schietbaan in Kamp Amersfoort. Een plek waar veel executies plaatsvonden en die door gevangenen gegraven is. De schietbaan is 320 meter lang en aan beide zijden omringd door hoge wallen. Direct na de oorlog werden in de schietbaan enkele massagraven blootgelegd. In de eerste foto van de schietbaan heb ik het olieverfdoek ‘Der Zaun’ van Armando geplaatst. Der Zaun betekend omheining en weerspiegeld hiermee de gevangenschap. Het gedicht van Armando dat bij deze foto hoort is:

Getroffen

Dit is ongeveer de afstand.

Je moet je op de grond

werpen en schieten.

O ja, je moet hem raken

CYLO20141200 0002 lr

De laatste foto uit de serie bestaat uit de litho ‘De Ladder’ van Armando die ik aan het einde van de schietbaan heb geplaatst. Armando zegt over de betekenis van de ladder:

“Een ladder verbindt laag met hoog, maar waarschijnlijk ook hoog met laag. Een ladder verbindt aarde en hemel, belichaamt het reikhalzen naar datgene wat hoger is dan het menselijke. De ladder als troost, als vluchtweg. Een ladder kan hulp van boven brengen. Velen hoopten toentertijd op hulp van boven, sommigen gaf hulp van boven kracht.”

De fotoserie, die in het totaal uit 5 foto’s bestaat, wordt nog het hele jaar tentoongesteld in de Rozentuin van Kamp Amersfoort. De Rozentuin is vrij toegankelijk. De openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie over de foto’s is te vinden op mijn website www.caralouwmanphotography.com.

Dit artikel werd in 2015 geplaatst op de site van Pf (professionele fotografie) onder de column Student in Beeld.

CYLO20141200 0005 lr

Open Dagen gemist? Vraag nog voor de zomer een meeloopdag MBO of HBO aan via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

uitnodiging GS16 1 1