Student in Beeld - Ursula van de Berg

EINDELIJK VRIJ WERK

Als je na meer dan 10 jaar, talloze gefotografeerde huwelijken en duizenden portretten verder, ineens geïnspireerd raakt om eindelijk vrij werk te gaan maken, dan is het alsof de hemel opengaat. De aanleiding was, gek genoeg, een besloten Facebook-groep waar zo’n 30 fotografen dagelijks een woord als foto-opdracht plaatsten. Zo zagen we van elkaar een heleboel foto’s rond het zelfde onderwerp/ woord. Wat voor foto maak je als het woord bijvoorbeeld “ZACHT” is of “ VOEDSEL” ? Wat een verrassing om elke dag te ontdekken wat je associaties bij een woord zijn. Voor iedere foto gebruikte ik mijn vriend, dat was af en toe een aanslag op de relatie. Soms wilde hij wel, andere keren moest ik hem overhalen om toch wel iedere dag als model te staan voor ‘het woord’. Ik raakte verslaafd aan het feit dat er iedere dag een nieuw woord werd ‘gepost’. ’s Avonds voor de volgende dag wilde ik dan al aan de slag met het woord in kaart brengen en ideeën verzamelen. De foto’s zijn gemaakt in de huiskamer, bij bestaand licht. Het werd een uitdaging om met minimale middelen - tot een zo groot mogelijk resultaat te komen.

URS 0011 3

Ki Tan, ook lid van deze groep, zag elke dag een foto voorbijkomen en was naarmate de serie met mijn vriend vorderde enthousiast over de mogelijkheden van een dergelijke opzet. Ki Tan is oprichter van de Click Click Community en had de nodige connecties met het Van Abbe museum en zo is de tentoonstelling ontstaan. “My Homeland” is het thema van de tentoonstelling. De foto’s zijn allemaal in “My Homeland”, mijn huiskamer, gemaakt.

Intussen is mijn serie uitgegroeid naar een serie van Honderd foto’s, de zgn. 100 van Rooyackers. Mijn vriend schrijft namelijk een serie kunsteducatieve boeken onder deze naam… de Honderd…

Begin volgend jaar komt er een tentoonstelling van alle Honderd in Galerie Annee in Haarlem.

URS 4824
Halverwege de serie was ik ook gestart met de opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool te Apeldoorn. Met deze extra stimulans om mezelf weer te vernieuwen in mijn vak kon ik vrij werk leren maken. Vrij werk produceren… daar had ik jaren geen tijd voor, het reguliere werk eiste al mijn aandacht op. Op de nieuwe opleiding word ik ook enorm gestimuleerd om anders naar mijn werk te kijken, te leren denken vanuit concepten. Naast mijn werk als zelfstandig fotograaf ben ik ook werkzaam als docent fotografie aan het CIBAP in Zwolle. Mijn nieuwe inzichten in fotografie gebruik ik direct naar mijn studenten toe.
URS 7252.8

Het komende jaar wil ik, samen met mijn vriend, die in het theater werkzaam is, een serie gaan maken rond een wereldberoemde beeldhouwer. Samen gaan we een serie ‘tableaus vivants’ (levende schilderijen) maken in foto-vorm. Daarvoor zijn de nodige voorstudies nodig. Ik maakte als eindopdracht voor de module aan de Fotovakschool een serie van drie foto’s waarbij materiaal op het lichaam aangebracht de hoofdzaak werd voor mijn studieopdracht. Verf en as zijn materialen die ook bij mijn eindproject zullen terugkomen, wanneer het werk van de beeldhouwer vertaald gaat worden naar fotografie. Inmiddels hoef ik niet meer in de huiskamer te fotograferen, sinds een paar weken hebben mijn vriend en ik samen een waanzinnige sfeervolle studio ruimte in de binnenstad van het historische stadje Elburg.

Ursula van de Bunte

Opleiding: Photographic Design, Fotovakschool Apeldoorn

Adres: Smedestraat 10 8081 EH Elburg

Website: www.ursulafotografie.nl

Dit artikel werd in 2015 geplaatst op de site van Pf (professionele fotografie) onder de column Student in Beeld.

URS 7284
URS 7460.4
URS 8659.2

Open Dagen gemist? Vraag nog voor de zomer een meeloopdag MBO of HBO aan via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..