Bachelor Toegepaste fotografie Fotovakschool

Student in Beeld - Nelleke Stark

Tijdens de middelbare school periode wist ik al dat ik fotograaf wilde worden. Maar mijn ouders dachten dat het verstandiger zou zijn wanneer ik een opleiding zou doen met meer zekerheid op werk. Op die leeftijd luisterde ik nog braaf naar mijn ouders. In plaats van de kunstacademie of Fotovakschool ben ik daarom sociaal pedagogische hulpverlening gaan sturen. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.
pva 15 kopie

Fotografie & hulpverlening
Tijdens deze pedagogische opleiding heb ik me op persoonlijk vlak kunnen ontwikkelen. Mijn stages en afstudeeronderzoek hadden allemaal wel met fotografie te maken. Ik heb ontdekt dat de combinatie fotografie en hulpverlening een hele sterke combinatie is. Fotografie als methodisch en hulpverlenend middel is in Nederland redelijk onbekend. In landen als Canada, Engeland en Finland wordt al veel meer gebruikt gemaakt van fotografie in de hulpverlening. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de methodiek ‘Empowering Photography’, ontwikkeld door Miina Savolainen. Deze therapeute legt vooral de nadruk op het verbeteren van het zelfbeeld van tienermeiden. Dit heeft ze bereikt door ‘sprookjesachtige foto’s van meiden in prachtige jurken op een bijzondere locatie te maken. Dit hielp de beschadigde tieners bij het versterken van hun zelfbeeld en het accepteren van zichzelf.

pva 5 kopie
Na mijn studie sociale pedagogische hulpverlening ben ik alsnog naar de Fotovakschool in Apeldoorn gegaan. Daar volg ik de opleiding ‘Creative Photodesign’, om meer sturing en handvatten te krijgen bij het uitwerken van vele ideeën, dromen en flarden in m’n hoofd. Ik heb de opleiding tot nu toe als inspirerend en uitdagend ervaren. Ik ben in een nog grotere zoektocht terecht gekomen dan waar ik al in zat. Ik probeerde te ontdekken wat ik met m’n fotografie wil. Verder met de combinatie fotografie en hulpverlening? Liever alleen persoonlijke projecten opzetten om eigen verhalen te vertellen? Of nog beter worden in de bruidsfotografie waar ik m’n brood mee verdien?
NELLEKE STARK
In het eerste jaar heb ik een serie gemaakt, gebaseerd op de dromen die ik ’s nachts droomde. Met coaching, steun en feedback van verschillende docenten van de fotovakschool is het gelukt om een (beginnende) dromenserie te maken. Met de serie won ik de portfoliowedstrijd van CHIP FOTO magazine. Een grote boost om verder te gaan met persoonlijke projecten! In 2014 kreeg ik een eervolle vermelding voor mijn bruidsfotografie, voor de wedstrijd Bruidsfoto Award en heel recent werd ik heel blij gemaakt omdat een van m’n bruidsfotografie foto’s een internationale award heeft gewonnen.
jump k
REPORTAGE 56

Mijn manier van fotograferen, en de bruidsfotografie is door de opleiding behoorlijk veranderd. Ik ben meer journalistiek gaan fotograferen, met oog voor het echte verhaal. Verhalen vertellen is wat ik het liefst met mijn foto’s wil doen. Het verhaal van mezelf, maar ook dat van anderen. Op het moment zit ik in het laatste jaar van de opleiding, dat betekent afstuderen! Ik heb nog geen idee met welk onderwerp ik ga afstuderen en wat voor serie het gaat worden, dus ik laat me verrassen.

Dit artikel werd op 21 januari 2016 geplaatst op de site van Pf (professionele fotografie magazine) onder de column Student in Beeld.

Waarom de Fotovakschool?

  • Al 75 jaar dé opleider voor vakfotografen
  • De enige particuliere hogeschool met wettelijk erkende fotografie- en filmopleidingen (dus stufi+ov)
  • De ideale leeromgeving door goede doorstroom van beginner tot professional
  • Veel persoonlijke aandacht en kleine groepen
  • Opleidingen door het hele land

Open Dagen

14 oktober: Apeldoorn, Rotterdam, Boxtel
11 november: Hilversum, Amsterdam, Venlo

Meer info

Lookbook

ANBI klein

NRTO keurmerk