Log in

De erkende bacheloropleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie leidt je op tot professional in fotografie. De creatieve opleiding gaat diep in op technische en creatieve fotografische kennis en vraagt het uiterste van je om zo tot de top te kunnen behoren. Jij kunt zorgen dat jouw foto’s impact hebben: omdat ze actueel zijn, een prachtige compositie hebben of een duidelijk verhaal vertellen.

Beelden van alle gelederen gaan razendsnel de wereld over. Ze worden niet slechts ter ondersteuning gebruikt, maar vertellen zelf een verhaal. Dat vraagt om aansprekende en vernieuwende fotografische oplossingen. De hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie zet breed in. Je ontwikkelt je op technisch én creatief gebied als conceptueel fotograaf om tot de top te kunnen behoren. De opleiding daagt uit een eigen verhaal te vertalen in fotografie. Ook leer en ervaar je alle vakgebieden, van documentaire tot reclame en van illustratie tot wetenschap. Inhoudelijk gaan we breed. Alle gebieden van fotografie raken we aan en ontleden we. Zo krijg je goed inzicht in het vak, kun je een persoonlijke visie vormen en een eigen stijl ontwikkelen. Uiteindelijk kun je je specialiseren en keuzes maken binnen het vakgebied.

 

Ontwikkelen eigen stijl

Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie is een prikkelende opleiding voor studenten met ambitie op het vlak van fotografisch ondernemerschap. We besteden dan ook veel tijd aan je ontwikkeling. Om te zorgen dat je vooruit komt word je geholpen door ervaringsdeskundigen. Naarmate de studie vordert zal je steeds meer een eigen gezicht en stijl ontwikkelen.

Programma

De opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie is een vierjarige voltijd hbo-opleiding. Gemiddeld heb je 2,5 lesdag per week: de ene week heb je 3 dagen les en de andere week 2 dagen. De overige dagen zijn bedoeld voor het maken van opdrachten.

Een studiejaar bestaat uit vier periodes van ieder tien weken waarin twaalf of dertien modules worden behandeld. Deze modules kennen een looptijd van ofwel tien ofwel twintig weken. Naast de modules is er een overkoepelend project dat het hele studiejaar duurt. In de overkoepelende projecten breng je de stof van de modules in de praktijk met een eigen thema en een eigen doel. Hiermee kun je ook je eigen portfolio ontwikkelen. Alle modules en projecten worden afgesloten met een toets en leerdoelen. In het laatste jaar loop je stage en voltooi je een afstudeerproject dat bestaat uit het schrijven van een scriptie en het maken van een fotografisch eindwerk.

 

Klaar voor de markt

Tijdens de opleiding besteden we aandacht aan de technische vaardigheden waar je als professioneel fotograaf over moet beschikken. Wanneer je dit onder de knie hebt komen thema’s aan bod als video, multimedia, ondernemerschap, communicatie, kunstgeschiedenis en cultuurfilosofie. We laten je met alle aspecten uit het vakgebied kennismaken zodat jij je als fotograaf zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Naarmate je verder bent met de opleiding ga je steeds meer conceptmatig denken en werken.

Waar we uiteindelijk naar toe willen, is dat je zowel als ondernemer als professioneel fotograaf klaar bent om zelfstandig, succesvol en creatief de markt te betreden.

 

Curriculum

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment

Studenten kunnen het gedetailleerde lesrooster vinden op de ELO.

Prijzen 1-2-2018 tot 1-2-2019

 

Bijzonderheden Jaarlijks lesgeld inclusief praktijkbegeleiding
Lesgeld 12 maandelijkse termijnen van € 483
Bijkomende kosten*: toeslag digitale leeromgeving voor het downloaden van lesmateriaal en studieboeken. 12 maandelijkse termijnen van €  46

 

Studiefinanciering

De Fotovakschool valt onder de regelingen van DUO. Wil je weten wat voor jou mogelijk is op het gebied van een beurs, lening of OV? Kijk dan op de site van DUO.

 

*Online lesmateriaal wordt binnen de digitale leeromgeving ter beschikking gesteld en is thuis te printen. Ook is het mogelijk om tegen (extra) betaling via de webshop een geprint exemplaar van de Fotovakschool te ontvangen. Studieboeken blijven eigendom van het boekenfonds van de Fotovakschool. Bovenstaande is exclusief de kosten voor foto-uitrusting: verplicht Notebook met Adobe Creative Cloud software (Adobe studentenversie). Bij betaling ineens van het jaarlijkse collegegeld ontvang je een korting van 3%. De studiekosten worden jaarlijks geïndexeerd met 4%, te rekenen vanaf de startdatum van de opleiding. Wettelijk collegegeld is niet verschuldigd (€ 1137 voor mbo en € 2006 voor hbo). 
Annuleringsregeling: na inschrijving heb je een bedenktijd van 14 dagen waarbinnen je de overeenkomst kosteloos kunt ontbinden, mits je geen lessen hebt gevolgd. Bovendien kun je kosteloos annuleren tot 2 maanden voor de startdatum van de opleiding. Daarna zijn annuleringskosten verschuldigd. De volledige voorwaarden staan beschreven op onze website.  

Benodigdheden

Om de opleiding succesvol te kunnen volgen heb je een digitale spiegelreflexcamera met zoom- of verschillende vaste lenzen nodig. Een computer of laptop is ook noodzakelijk.

 

Toelating

De toelatingseis voor de opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie is minimaal een mbo-4, havo- of vwo-diploma. Met ieder vakkenpakket of profielkeuze kan je worden toegelaten tot deze opleiding. Een intakegesprek maakt altijd onderdeel uit van de toelatingsprocedure.

Facts 

Niveau Hbo
Studieduur 4 jaar
Stage In 4de jaar
Erkend diploma Ja
Toezicht Onderwijsinspectie,
NVAO, NRTO
Titel Bachelor of Arts
Fiscaal aftrekbaar Ja
Studiefinanciering Ja

Bezoek een open dag