Photographic design

Fotograaf: Riksta Dorhout
Vakmanschap gecombineerd met creativiteit en inspiratie. Dat is waar de opleiding Photographic Design om draait. Je vertaalt een idee of visie naar een concept om juist dát beeld te maken dat raakt. Een beeld dat veel verder gaat dan techniek alleen. Als afgestudeerd Photographic Designer weet jij met je werk mensen te raken, een verhaal te vertellen.

Opleiding

Door de opleiding Photographic Design te volgen word je in drie jaar een autonoom denkend en werkend fotograaf. De wereld om je heen dient als inspiratiebron. Ideeën, twijfels, kansen en opties; alles mag, want het helpt jou de juiste afwegingen te maken om het beeld te creëren dat je wil. Om dit te realiseren laten wij jou de fotografie meemaken in haar volle omvang. Van fotograferen tot bewerken en presenteren.

Programma

Photographic Design is een driejarige deeltijdopleiding op hbo-niveau. Het eerste jaar ga je wekelijks naar school. Dat is een vaste doordeweekse dag. Het aantal lesdagen bouwt gedurende de opleiding geleidelijk af. De eerste helft van jouw opleiding ga je wekelijks naar school en de tweede helft van jouw opleiding ga je tweewekelijks naar school. De totale studiebelasting door de jaren blijft echter gelijk, omdat in het tweede jaar praktijkprojecten worden georganiseerd en in het derde jaar in aanloop naar het examen een eigen expositie wordt ingericht.

Het eerste jaar start met scholing op gebied van fotografische technieken. Je maakt kennis met de studio terwijl er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van creativiteit en het kunnen werken vanuit ideeën. De uitdaging om conceptmatig te werken is er.

Concept- en creativiteit centraal

In het tweede jaar ga je je eigen verhaal vertellen. Dit verhaal krijgt een stevige basis door het vergroten van de kennis en het inzicht op terreinen als beeldontwikkeling en kunstgeschiedenis. Concept- en creativiteitsontwikkeling staan centraal. Tijdens het tweede jaar worden er ook praktijkprojecten georganiseerd. Aan de hand van deze projecten werk je naar je eigen portfolio toe.

Expositie

Het derde jaar staat in het teken van professioneel fotograaf zijn. De visie op fotografie en presentatie zijn hierbij zeer belangrijk. Je leert eigen projecten formuleren, organiseren en uitvoeren. Je gaat je eigen stijl onderzoeken en doet hierover verslag in je scriptie. Het resultaat: een expositie van eigen werk.

Iedere module omvat circa 9 lesdagen en wordt afgesloten met een assessment.

Plaats, lesdagen en tijden

De locaties zijn: Amsterdam, Apeldoorn, Boxtel, Rotterdam. Er is één startmoment per jaar. De lesdagen kunnen verschillen per locatie. De lestijden zijn van 9.00 tot 16.00 uur op een vaste dag in de week.

Startdatum en lesrooster

Les

Lestijden

Startmoment

Studenten kunnen het gedetailleerde lesrooster vinden op de ELO.

Prijzen 1-2-2019 tot 1-2-2020

Bijzonderheden Jaarlijks collegegeld inclusief praktijkbegeleiding
Collegegeld 1e studiejaar 12 maandelijkse termijnen van € 372**
Collegegeld 2e studiejaar 12 maandelijkse termijnen van € 337**
Collegegeld 3e studiejaar 12 maandelijkse termijnen van € 295**
Bijkomende kosten: de elektronische leeromgeving (ELO) 12 maandelijkse termijnen van € 25

** Genoemde bedragen zijn inclusief examen en eerste herkansing. Voor de tweede herkansing en alle herkansingen erna wordt een bedrag in rekening gebracht van 50 euro per examen.

Bij betaling ineens van het jaarlijkse collegegeld ontvang je een korting van 3%. De studiekosten worden jaarlijks geïndexeerd met het percentage gebaseerd op het CBS consumenten indexcijfer (CPI).

Annuleringsregeling: zie de algemene voorwaarden op onze website.

Benodigdheden en bijkomende kosten

Bij aanvang van de studie heb je een digitale spiegelreflexcamera of een systeemcamera met zoom- of verschillende vaste lenzen nodig, waarbij sluitertijd en diafragma met de hand instelbaar zijn. Tijdens de opleiding hoor je welke lenzen verder nog worden geadviseerd.

Voor de start van jouw opleiding is het ook noodzakelijk in het bezit te zijn van een notebook met Adobe Creative Cloud software (Adobe studentenversie). De studentenversie van Adobe kan tegen ongeveer 140 euro per jaar via de school worden aangeschaft. De keuze tussen Windows of Mac is aan de student zelf en is afhankelijk van de wensen en het beschikbare budget. Voor de systeemeisen verwijzen wij je naar de website van Adobe: https://helpx.adobe.com/nl/photoshop/system-requirements.html. Let erop dat je daarnaast in het bezit bent van een externe harde schijf als back-up voorziening. Houd gedurende jouw opleiding verder rekening met printkosten en de kosten van een reportageflitser en een statief.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot de opleiding Photographic Design dien je minimaal te beschikken over een havo- of mbo-4 diploma. Een intakegesprek maakt altijd onderdeel uit van de toelatingsprocedure.

Studiefinanciering

Niet van toepassing.