Log in

Mbo niveau 4 Fotografie

Fotograaf: Zoë Zandwijken
Ben je meer een creatieve doener dan een denker en bezit je een portie doorzettingsvermogen? Dan zit je goed bij de opleiding mbo niveau 4 Fotografie. Wij zijn namelijk van mening dat je de meeste fototechnieken en theorie leert door het gewoon te doen.

Opleiding

De mbo-opleiding Fotografie is een voltijd beroepsopleidende leerweg (BOL), duurt drie jaar en heeft niveau 4. Na afronding van de opleiding beheers je verschillende technieken van digitale fotografie. Het diploma geeft je toegang tot het reguliere hbo, maar je kunt ook als freelance fotograaf aan de slag of voor een werkgever gaan werken. Daarnaast is het mogelijk om bij de Nederlandse Fotovakschool de voltijd hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie in drie jaar te volgen in plaats van de reguliere vier jaar. 

 

Techniekbeheersing én opbouwen portfolio

Gedurende de opleiding leren we je, naast alle technieken van digitale fotografie, om een eigen stijl te ontwikkelen. Ook grafische technieken en beeldbewerking komen ruimschoots aan bod. Tijdens het doen en ontdekken kom je met allerlei onderdelen van de digitale fotografie in aanraking. Zo ontwikkel je geleidelijk een eigen stijl en bouw je tegelijkertijd een professioneel portfolio op. Alles om genoeg in huis te hebben voor een mooie carrière in de fotografie.

 

Programma

In het eerste jaar focus je je op de beheersing van fotografische technieken, waaronder digitale fotografie, locatiefotografie, studiofotografie en beeldbewerking. Er is in het tweede en derde jaar veel aandacht voor beroepspraktijkvorming en jouw persoonlijke belangstelling daarin. Je kunt stagelopen, maar er komen ook onderwerpen aan bod die je als toekomstig professioneel fotograaf dagelijks tegen gaat komen. Denk hierbij aan portret- en modefotografie, bruidsfotografie, landschap- en natuurfotografie, product- en reclamefotografie, architectuurfotografie en documentairefotografie. 

 

Grafische technieken

Daar houdt het nog niet op. Samen besteden we aandacht aan alles dat in eerste instantie niet veel met fotografie te maken lijkt te hebben, maar wel erg belangrijk is. Je maakt ook kennis met printing, colourmanagement, ondernemersvaardigheden, audiovisuele technieken, multimedia en grafisch ontwerpen.

 

Curriculum

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment



Studenten kunnen het gedetailleerde lesrooster vinden op het intranet.

Prijzen 1-2-2024 tot 1-2-2025

 

Bijzonderheden Jaarlijks lesgeld inclusief praktijkbegeleiding
Lesgeld 
Inclusief gebruikmaking van de digitale leeromgeving*
12 maandelijkse termijnen van € 638
Studieboeken zijn niet noodzakelijk.  

 

* Lesmateriaal wordt binnen de digitale leeromgeving ter beschikking gesteld en is thuis te printen. Ook is het mogelijk om tegen (extra) betaling via de webshop een geprint exemplaar te ontvangen.

Bij betaling ineens van het jaarlijkse collegegeld ontvang je een korting van 3%. De studiekosten worden jaarlijks geïndexeerd met 4% (te rekenen vanaf de startdatum van de opleiding). De cohorten die zijn gestart vanaf augustus 2021 met 2,5%. Wettelijk collegegeld voor mbo- en hbo opleidingen is niet verschuldigd.

Annuleringsregeling: zie de algemene voorwaarden op onze website.

 

Benodigdheden en bijkomende kosten

Je hebt bij aanvang van de studie de volgende apparatuur en accessoires nodig:

  • Een digitale spiegelreflexcamera of een systeemcamera met zoom- of verschillende vaste lenzen. Sluitertijd en diafragma zijn met de hand instelbaar.*

  • Een reportageflitser met kantel- en draaibare kop.

  • Een statief voor je camera.

  • Een notebook met Adobe Creative Cloud software.**

  • Een externe harde schijf als back-upvoorziening.

Houd gedurende je opleiding verder rekening met printkosten en de kosten van een museumjaarkaart.

*Tijdens de opleiding bereid je je 'gereedschapskist' verder uit. Wat je nodig hebt is mede afhankelijk van het soort fotografie dat je wilt bedrijven (allround of specialist). Vraag je docent om advies. 

**Voor de start van je opleiding is het ook noodzakelijk dat je in het bezit bent van een notebook met Adobe Creative Cloud software (Adobe studentenversie). De studentenversie van Adobe kan je via het dashboard van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie aanschaffen. De keuze tussen Windows of Mac is aan jouzelf en is afhankelijk van de wensen en het beschikbare budget. Voor de systeemeisen verwijzen wij je naar de website van Adobe: https://helpx.adobe.com/nl/photoshop/system-requirements.html.

Toelatingseisen

Om tot de opleiding toegelaten te worden dien je minimaal te beschikken over een vmbo diploma gemengde leerweg (gl), theoretische leerweg (tl) of kaderberoepsgerichte leerweg (kbl). Ook een overgangsbewijs naar klas 4 havo of 4 vwo is voldoende, evenals een afgeronde mbo 3 of 4-, havo-, vwo-, hbo- of universitaire opleiding. Met ieder vakkenpakket en iedere profielkeuze kun je worden toegelaten. Ongeacht de vooropleiding, zal door middel van een intakegesprek jouw geschiktheid voor de opleiding worden vastgesteld. Hierbij wordt gekeken naar jouw motivatie. Ook kan er naar jouw portfolio worden gekeken, als je hier al over beschikt. Het is niet nodig dat je al veel gefotografeerd hebt of alles van Photoshop weet voordat je aan je opleiding begint. Wij hebben wel jouw enthousiasme nodig om alles goed te kunnen laten verlopen.

Studiefinanciering

De Nederlandse Fotovakschool valt onder de regelingen van DUO. Wil je weten wat voor jou mogelijk is op het gebied van een beurs, een lening of een ov-jaarkaart? Kijk dan op de website van DUO.
Let op! Onze academie staat bij DUO geregistreerd onder de afkorting N.A.V.B.

 

Facts 

Niveau

Mbo niveau 4

Studieduur 3 jaar
Stage Ja
Diploma Ja, mbo niveau 4
Toezicht Onderwijsinspectie, NRTO
Titel Nee
Fiscaal aftrekbaar Niet van toepassing
Studiefinanciering Ja

Bezoek een open dag