Fotografie

Fotograaf: Carola Willemsen
Ben je meer een creatieve doener dan een denker en bezit je een portie doorzettingsvermogen? Dan zit je goed bij de mbo-opleiding Fotografie. Wij zijn namelijk van mening dat je de meeste fototechnieken en theorie leert door het gewoon te doen.

Opleiding

De opleiding Fotografie is een voltijd beroepsopleidende leerweg (BOL), duurt drie jaar en heeft niveau 4. Na afronding van de opleiding beheers je verschillende technieken van digitale fotografie én kun je (mits met ruime cijfers afgerond) doorstromen naar het tweede studiejaar van de hbo-deeltijd opleiding Photographic Design. Het diploma geeft je toegang tot het reguliere hbo, maar je kunt ook als freelance fotograaf aan de slag of voor een werkgever gaan werken.

Techniekbeheersing én opbouwen portfolio

Op de voltijd mbo-opleiding Fotografie leren we je, naast alle technieken van digitale fotografie, om een eigen stijl te ontwikkelen. Ook grafische technieken en beeldbewerking komen ruimschoots aan bod. Tijdens het doen en ontdekken kom je met allerlei onderdelen van de digitale fotografie in aanraking. Zo ontwikkel je geleidelijk een eigen stijl en bouw je tegelijkertijd een professioneel portfolio op. Alles om genoeg in huis te hebben voor een mooie carrière in de fotografie.

Programma

In het eerste jaar focus je je op de beheersing van fotografische technieken, waaronder digitale fotografie, locatiefotografie, studiofotografie en beeldbewerking. Er is in het tweede en derde jaar veel aandacht voor beroepspraktijkvorming en jouw persoonlijke belangstelling daarin. Je kunt stagelopen, maar er komen ook onderwerpen aan bod die je als toekomstig professioneel fotograaf dagelijks tegen gaat komen. Denk hierbij aan portret- en modefotografie, bruidsfotografie, landschap- en natuurfotografie, product- en reclamefotografie, architectuurfotografie en documentairefotografie.

Grafische technieken

Daar houdt het nog niet op. Samen besteden we aandacht aan alles dat in eerste instantie niet veel met fotografie te maken lijkt te hebben, maar wel erg belangrijk is.Je maakt ook kennis met printing, colourmanagement, ondernemersvaardigheden, audiovisuele technieken, multimedia en grafisch ontwerpen.

Startdatum en lesrooster

Les

Lestijden

Startmoment

Studenten kunnen het gedetailleerde lesrooster vinden op de ELO.

Prijzen 1-2-2019 tot 1-2-2020

Bijzonderheden Jaarlijks lesgeld inclusief praktijkbegeleiding
Lesgeld 12 maandelijkse termijnen van € 483**
Bijkomende kosten*: toeslag digitale leeromgeving voor o.a. het downloaden van lesmateriaal.
Studieboeken zijn niet noodzakelijk.
12 maandelijkse termijnen van € 30

* Lesmateriaal wordt binnen de digitale leeromgeving ter beschikking gesteld en is thuis te printen. Ook is het mogelijk om tegen (extra) betaling via de webshop een geprint exemplaar te ontvangen.
** Genoemde bedragen zijn inclusief examen en eerste herkansing. Voor de tweede herkansing en alle herkansingen erna wordt een bedrag in rekening gebracht van 50 euro per examen.

Bij betaling ineens van het jaarlijkse collegegeld ontvang je een korting van 3%. De studiekosten worden jaarlijks geïndexeerd met het percentage gebaseerd op het CBS consumenten indexcijfer (CPI).
Wettelijk collegegeld voor mbo- en hbo opleidingen is niet verschuldigd.

Annuleringsregeling: zie de algemene voorwaarden op onze website.

Benodigdheden en bijkomende kosten

Bij aanvang van de studie heb je een digitale spiegelreflexcamera of een systeemcamera met zoom- of verschillende vaste lenzen nodig, waarbij sluitertijd en diafragma met de hand instelbaar zijn. Tijdens de opleiding hoor je welke lenzen verder nog worden geadviseerd.

Voor de start van jouw opleiding is het ook noodzakelijk in het bezit te zijn van een notebook met Adobe Creative Cloud software (Adobe studentenversie). De studentenversie van Adobe kan tegen ongeveer 140 euro per jaar via de school worden aangeschaft. De keuze tussen Windows of Mac is aan de student zelf en is afhankelijk van de wensen en het beschikbare budget. Voor de systeemeisen verwijzen wij je naar de website van Adobe: https://helpx.adobe.com/nl/photoshop/system-requirements.html. Let erop dat je daarnaast in het bezit bent van een externe harde schijf als back-up voorziening. Houd gedurende jouw opleiding verder rekening met printkosten en de kosten van een reportageflitser, een statief en eventueel een museumjaarkaart.

Toelatingseisen

Om tot de opleiding toegelaten te worden dien je minimaal te beschikken over een vmbo diploma gemengde leerweg (gl), theoretische leerweg (tl) of kaderberoepsgerichte leerweg (kbl). Ook een overgangsbewijs naar klas 4 havo of 4 vwo is voldoende, evenals een afgeronde mbo 3 of 4-, havo-, vwo-, hbo- of universitaire opleiding. Met ieder vakkenpakket en iedere profielkeuze kun je worden toegelaten. Ongeacht de vooropleiding, zal door middel van een intakegesprek jouw geschiktheid voor de opleiding worden vastgesteld. Hierbij wordt gekeken naar je motivatie en naar de uitwerking van een vooraf verstrekte opdracht. Ook kan er naar jouw portfolio worden gekeken, als je hier al over beschikt. Het is niet nodig dat je al veel gefotografeerd hebt of alles van Photoshop weet voordat je aan je opleiding begint. Wij hebben wel jouw enthousiasme nodig om alles goed te kunnen laten verlopen.

Studiefinanciering

De Nederlandse Fotovakschool valt onder de regelingen van DUO. Wil je weten wat voor jou mogelijk is op het gebied van een beurs, een lening of een ov-jaarkaart? Kijk dan op de website van DUO.

Mbo niveau 4

Studieduur 3 jaar