Log in

Vakopleiding Fotografie

Fotograaf: Carola Willemsen
Studeren combineren met je gezin, je baan of met een andere studie? Met de deeltijd Vakopleiding Fotografie kan dat. Je wordt opgeleid tot professioneel fotograaf zonder je dagelijkse bezigheden op te moeten geven. Tijdens de Vakopleiding Fotografie maak je kennis met alle facetten van digitale fotografie: het vertalen van een idee naar een creatieve fotografische oplossing, werken met alle soorten apparatuur in studio’s en digitale werkplaatsen en het ontwikkelen van je eigen stijl. Net als in de praktijk kenmerkt de Vakopleiding Fotografie zich door variatie in inhoud en werkvormen.

Opleiding

Belangrijke onderdelen van de opleiding zijn het leren bepalen van de fotografische inhoud en beeldopbouw. Je werkt met technische camera's en studioflitsers en je wordt begeleid door gedreven en zeer ervaren docenten. 

Met je groeiende technische kennis van de camera, computer en de studio én je ervaring met opdrachten, ontwikkel je een eigen stijl van fotograferen. Die komt van pas als je bij opdrachtgevers gaat pitchen.

Je sluit de opleiding af met de Proeve van Bekwaamheid en een expositie. Bij het goed afleggen van de Proeve van Bekwaamheid ontvang je het diploma Vakfotograaf van de Nederlandse Fotovakschool. Maar liefst 60% van de vakfotografen bezit dit diploma! Na afronding van de opleiding kun je direct doorstromen naar het tweede studiejaar van de driejarige deeltijd opleiding Photographic Design.

Programma

Het opleidingsprogramma is modulair opgebouwd. De opleiding duurt twee jaar. In de dagopleiding heb je 2 vaste dagen per maand les. In de avondopleiding heb je wekelijks één avond les.

 

Eerste jaar

In het eerste jaar komen de modules Digital Workflow, Studiofotografie en Locatiefotografie aan bod. De focus ligt het eerste jaar vooral op het eigen maken van de techniek. Buiten de lesdag om krijg je thuisopdrachten. Tijdens de lessen krijg je directe feedback op wat je thuis en in de les hebt gedaan.

De gemiddelde studiebelasting per week inclusief de lesdag is vijftien uur. Tijdens de open werkplaatsavonden kan er op school aan de thuisopdrachten worden gewerkt. Je komt een vaste dag - over het algemeen één keer in de twee weken - naar school. Op werkdagen begint de lesdag om 9.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Op zaterdag beginnen de lessen om 9.30 uur en eindigen om 16.30 uur en in de avond zijn de lessen van 19:00 - 22:00 uur. Via het inschrijfmenu op onze website kun je aangeven welke dag jouw voorkeur heeft.

 

Tweede jaar

Tijdens het tweede jaar staat persoonlijke begeleiding en coaching centraal en wordt er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een eigen stijl. Inhoudelijke en technische kennis wordt verdiept en er wordt gewerkt aan je vaardigheden op het gebied van communicatie, visuele presentatie en ondernemen. Eigen initiatief wordt gestimuleerd om je zo voor te bereiden op een bestaan als zelfstandig ondernemer. 

In het laatste jaar werk je aan een professioneel afstudeerportfolio en een examenopdracht. Op de laatste lesdag, het eindassessment, wordt er met een competentiegerichte toets beoordeeld of je voldoet aan het beroepsprofiel van vakfotograaf en of je bent geslaagd voor de Vakopleiding Fotografie.

 

Curriculum




Uitstapniveau
Inhoud: Volwaardige professionele vakfotografie kunnen verzorgen met o.a. disdiplines zoals: portret- (op locatie en studio), product-, reportage-, documentaire- en architectuurfotografie.
Commercieel: Kosten-baten analyse kunnen maken, acquireren en gebruik maken van social media.
Techniek: Beheersing van camera en objectieven, flitstechniek (zowel in studio als op locatie) en toegepaste vormen van fotografie. Daarnaast het ontwikkelen van één of meerdere specialisaties en heeft uitgebreide kennis van de beeldbewerkingsprogramma's Adobe Lightroom en Photoshop.

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment



Studenten kunnen het gedetailleerde lesrooster vinden op het intranet.

Prijzen 1-2-2024 tot 1-2-2025

 

Bijzonderheden Jaarlijks lesgeld inclusief praktijkbegeleiding
Lesgeld inclusief toegang tot de digitale leeromgeving 12 maandelijkse termijnen van € 262

 

Bij betaling ineens van het jaarlijkse collegegeld ontvang je een korting van 3%. De studiekosten worden jaarlijks geïndexeerd met 4% (te rekenen vanaf de startdatum van de opleiding).

Annuleringsregeling: zie de algemene voorwaarden op onze website.

 

Benodigdheden en bijkomende kosten

Bij aanvang van de studie heb je een digitale spiegelreflexcamera of een systeemcamera met zoom- of verschillende vaste lenzen nodig, waarbij sluitertijd en diafragma met de hand instelbaar zijn. Tijdens de opleiding hoor je welke lenzen verder nog worden geadviseerd. 

Voor de start van jouw opleiding is het ook noodzakelijk in het bezit te zijn van een notebook met Adobe Creative Cloud software (Adobe studentenversie). De studentenversie van Adobe kan tegen ongeveer 140 euro per jaar via de school worden aangeschaft. De keuze tussen Windows of Mac is aan de student zelf en is afhankelijk van de wensen en het beschikbare budget. Voor de systeemeisen verwijzen wij je naar de website van Adobe: https://helpx.adobe.com/nl/photoshop/system-requirements.html. Let erop dat je daarnaast in het bezit bent van een externe harde schijf als back-up voorziening. Houd gedurende jouw opleiding verder rekening met printkosten en de kosten van een reportageflitser en een statief.

Toelatingseisen

Om te starten met de Vakopleiding Fotografie dien je de Basisopleiding Fotografie van de Nederlandse Fotovakschool succesvol te hebben afgerond. Als je denkt al over het eindniveau van de Basisopleiding Fotografie te beschikken, kun je een intakegesprek aanvragen. Wij beoordelen dan of je direct kunt instromen. Dit intakegesprek vraag je aan via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. De kosten van deze intake bedragen 50 euro. 

Instapniveau
De student kent de volgende basisprincipes:
- werken met diafragma, sluitertijd, ISO (belichtingsdriehoek).
- beginselen compositie leer en eenvoudige flitstechniek
- gebruik van de belichtingsinstellingen M, S(Tv) en A(av)
- gebruik van autofocus en manual focus
- technieken scherptediepte en bewegings-(on)scherpte
- basistechnieken beeldbewerkingsprogramma Adobe Lightroom en is in aanraking geweest met Adobe Photoshop

Studiefinanciering

Niet van toepassing.

Facts 

Niveau Kent de basis
Studieduur 2 jaar
Lessen 2 volle lesdagen per maand
Stage Nee
Diploma Certificaat Nederlandse Fotovakschool
Toezicht NRTO
Titel Nee
Fiscaal aftrekbaar Nee

Studiefinanciering

Nee

Bezoek een open dag