Fotografie

Fotograaf: Kelly Dietz
Beeldcommunicatie en fotografie krijgen een steeds belangrijkere rol in deze wereld vol snelheid. Eén beeld zegt vaak meer dan duizend woorden. De korte hbo-minor Fotografie wordt dan ook door veel studenten ervaren als een interessante aanvulling op hun studie.

Minor

Met de hbo-minor Fotografie leer je binnen vijf maanden de basis van de fotografische techniek (locatie- en studiofotografie), naast specifieke modules die bijvoorbeeld ingaan op beeldcultuur. Dit is een waardevolle aanvulling op je huidige hbo- of academische opleiding. We bieden kleinschalig onderwijs in een inspirerende, creatieve omgeving, waarbij je omringd wordt door bevlogen docenten.

Bij de minor Fotografie volg je 2-3 dagen per week lessen aan de opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie in Rotterdam of Amsterdam. Het lesprogramma wordt samengesteld op basis van het startmoment (augustus of februari).

Programma

De minor duurt 5 maanden en bestaat uit twee periodes van 9 weken, waarin je bij elkaar 240 contacturen hebt. Een korte tijd, maar er komt veel aan bod: digitale fotografie, beeldbewerking, kunstgeschiedenis, beeldontwikkeling, samengesteld beeld, licht en vakdisciplines. Soms wordt er op locatie gefotografeerd.

De minor levert je 30 EVC-punten op. In sommige gevallen kun je een halve minor volgen waarvoor je 15 EVC-punten krijgt.

Plaatsen

De minor is te volgen in Rotterdam en Amsterdam.

Startdatum en lesrooster

Les

Lestijden

Startmoment

Studenten kunnen het gedetailleerde lesrooster vinden op de ELO.

Prijzen 1-2-2018 tot 1-2-2019

Eénmalig collegegeld

Benodigdheden

Bij aanvang van de studie heb je een digitale spiegelreflexcamera of een systeemcamera met zoom- of verschillende vaste lenzen nodig, waarbij sluitertijd en diafragma met de hand instelbaar zijn. Tijdens de opleiding hoor je welke lenzen verder nog worden geadviseerd. Voor de start van jouw opleiding is het ook noodzakelijk in het bezit te zijn van een Notebook met Adobe Creative Cloud software (Adobe studentenversie). De studentenversie van Adobe kan tegen ongeveer € 140,- per jaar via de school worden aangeschaft. De keuze tussen Windows of Mac is aan de student zelf en is afhankelijk van de wensen en het beschikbare budget. Voor de systeemeisen verwijzen wij je naar de website van Adobe: https://helpx.adobe.com/nl/photoshop/system-requirements.html. Let erop dat je daarnaast in het bezit bent van een externe harde schijf als back-up voorziening. Tijdens jouw studie zul je ook gebruik maken van studieboeken. Hiervoor zullen de kosten rond de € 170,- liggen.

Toelating

Om te worden toegelaten tot de minor Fotografie dien je student te zijn bij een hogeschool of universiteit.

Studiefinanciering

Niet van toepassing.

De Nederlandse Fotovakschool is niet opgenomen in de Kies-op-maatsystematiek. Dit betekent dat je apart toestemming moet vragen om de minor te volgen op je eigen school. Dat kan bij de examencommissie, de minorcoördinator of je opleidingsmanager. Het kan zijn dat de school je minor betaalt. Zo niet, dan betaal je deze zelf. Dit is aan te kruisen op de leerovereenkomst.

Studieduur

Stage