Log in

Svenja Kaufmann is docent bij de Nederlandse Fotovakschool.Al ruim 4 jaar werkt - de oorspronkelijk Duitse - Svenja Kaufmann als docent mode- en reclamefotografie op de NAVB. Voor ze begon met lesgeven, heeft ze gestudeerd aan de Fashion Institute of Technology in New York. Hoe groots, uitdagend en inspirerend Amerika ook was, Svenja merkte dat ze toe was aan de volgende stap in haar carrière. Ze besloot op ontdekkingstocht te gaan en te verhuizen naar Amsterdam. In Nederland vielen de puzzelstukjes op z’n plek. Met haar portfolio onder haar arm, benaderde Svenja verschillende tijdschriften en modebladen. Ze werd uitgenodigd en mocht langskomen. Hoe anders was dat in vergelijking met New York, waar een uitnodiging eerder uitzondering dan regel was. In Nederland werd ze warm onthaald. Het bracht haar diverse ingangen en opdrachten bij verschillende modebladen op. Inmiddels heeft ze In Nederland ruim 18 jaar werkervaring. Haar levens- en werkervaringen deelt ze nu met veel passie en plezier met de studenten van de NAVB. Een tip die Svenja aan iedereen wil meegeven, is dat wanneer jij in je eigen werk gelooft, anderen hierin meegaan. Durf lef te tonen en jezelf te laten zien!

‘’Ik geniet iedere dag weer opnieuw van lesgeven op de NAVB. Naast het reguliere lesgeven begeleid ik ook studenten bij het afstuderen. Kennisdelen is toch het mooiste wat er is? Als docent vind ik het belangrijk om de leerlingen te laten zien hoe het er in het ‘echte’ leven aan toe gaat. Hiervoor gebruik ik eigen verhalen, ervaringen en vertel ik over de fouten die ik heb gemaakt. Naast lesgeven haal ik enorm veel plezier uit het voorbereiden van de lessen. Ik kan dan helemaal losgaan, dingen uitzoeken voor de leerlingen en inspiratiemateriaal verzamelen zoals boeken. Boeken? Ja, er is namelijk zoveel meer dan Instagram. Het leukste is wanneer ik leerlingen iets compleet nieuws kan laten zien en ik dan ook daadwerkelijke blije studenten zie. Fantastisch gevoel!’’ – Svenja Kaufmann

Voor Svenja is fotograferen meer dan alleen geld verdienen. Het gaat om de beleving eromheen en de dankbaarheid van mensen die ze ervoor terugkrijgt. Ieder project is daarbij altijd weer een verrassing en je kunt er volledig je eigen draai aan geven. Soms pakt een project heel anders uit dan verwacht, maar ze vindt het juist de uitdaging om daar dan met licht en compositie toch iets moois van te maken. Het allermooiste wat ze ooit heeft gedaan was een modeshoot met een compleet team in Zuid-Afrika.

Svenja heeft gekozen om docent te worden op de NAVB omdat ze hier freelance kan werken en veel vrijheid krijgt. De werksfeer op de NAVB is fijn, collega’s hebben onderling een leuke en fijne band en krijgt ze veel energie van het feit dat ze werkt met gelijkgestemden. Iedereen deelt dezelfde passie!

‘’NAVB heeft zeker een onderscheidend vermogen ten opzichte van andere opleidingen. Iedereen kan zich vrij ontwikkelen bij ons. Dit komt mede doordat er een breed spectrum aan disciplines wordt aangeboden. Op deze manier kunnen studenten van alle richtingen iets proeven en vervolgens een weloverwogen keuze maken richting een specialisatie. Ik adviseer alle (potentiële) studenten om dit brede spectrum met beide handen aan te grijpen. Sluit niet meteen alle deuren en ga van alle richtingen wat proeven. Laat je verrassen en ga het onbekende aan. Eerst doen en daarna pas een keuze maken!’’ – Svenja Kaufmann

Een boodschap die Svenja aan (toekomstige) NAVB studenten wil meegeven is dat ze vooral niet bang moeten zijn om te netwerken. Studenten zullen ook zelf initiatief moeten nemen en hun eigen werk moeten creëren. Zichzelf laten zien en nooit opgeven, is een must. Blijven fotograferen en werken brengt ze uiteindelijk waar ze willen zijn!