Log in

Nathan Mooij begon in 1991 aan de opleiding Professionele Reportagefotografie aan de Fotovakschool Apeldoorn, toen nog gevestigd aan de Brinklaan. Dit leidde in 1994 tot het behalen van zijn diploma. Inmiddels heeft hij zijn eigen boek uitgebracht welke meer dan 6000 keer is verkocht en mag hij in museum CODA Apeldoorn 4 maanden lang de hoofdtentoonstelling invullen.

Nathan Mooij 2

Vanaf zijn 14e levensjaar was de in Rotterdam geboren Nathan Mooij in de natuur of op verlaten plaatsen te vinden om zijn zwartwit Kodak T-max films vol te schieten. De andere optie om hem te vinden, was de donkere kamer (lees: grote kast) die hij op zijn 15e bouwde om zijn eigen fotowerk te ontwikkelen en af te drukken. Voor hem achteraf een rijkdom om deze technieken nog helemaal geleerd en gebruikt te hebben. Zijn grootvader gaf hem zijn eerste Asahi Pentax K1000 met 35 mm. Dit is hoe de liefde voor het vertellen van verhalen met foto's begon. Na jarenlang te hebben gewerkt met Canon Eos digital, voegde hij de Pentax monstercamera (de Pentax 67 inclusief de unieke SMC lenzen) aan zijn gear toe. Eén van zijn favorieten uit de oudheid. Zwaar, groot, onbreekbaar en analoog. Het beste uit 2 werelden, analoog 6x7 ontmoet digitaal.

Het werk van Nathan wordt het best omschreven als: verbinding met het onderwerp/de persoon/het moment. Nathan werkt met beide ogen open om de connectie te behouden. Het fysieke oogcontact met het onderwerp gaat niet verloren terwijl het andere oog door de camera kijkt. Nathan is in staat om het moment vast te leggen: de fractie van een seconde. Of dit nu het licht van de zon is of het meest kwetsbare moment als emoties stromen wanneer een leven begint of eindigt.

The Naked Eye Project 

Eén van zijn publicaties: "More than Meets the Eye" van the Naked Eye Project duwt dit naar een hoger niveau. De onbewerkte beelden van mooie mensen met al hun onzekerheden hebben allemaal te maken met het oogcontact. Meestal is het een one-shot op het juiste moment. De diepere gedachte achter deze foto is de vraag of je iemands rationele of emotionele kenmerken van hun linker- en rechterhersenhelft in hun ogen terug kan zien. Dit wordt uitvergroot door het portret te klonen; één met twee rechter- en één met twee linkerogen in een bewerkte foto.

Na een waanzinnig eerste jaar met de uitgave van zijn boek, waarvan al meer dan 6000 exemplaren zijn verkocht, zal Nathan in museum CODA Apeldoorn 4 maanden lang de hoofdtentoonstelling invullen met een selectie uit de inmiddels 2000 bijzondere Naked Eye portretten.

"More than Meets the Eye" is te koop bij bol.com en de betere boekhandel.

www.nakedeyeproject.com

2016 06 17 0192 kopiëren 2