Log in

Wijnand Geuze heeft de richting Fotografie gestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool in Boxtel en is nu fulltime portretfotograaf. Hij heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in zakelijke portretten en profielfoto's voor LinkedIn.

Fotograaf TEDx

Als oud student van de Nederlandse Fotovakschool is Wijnand nooit gestopt met leren. Na zijn studie begon hij direct zijn eigen fotostudio (LINK Fotografie) en liet hij zich opleiden door één van ‘s werelds beste portretfotografen Peter Hurley. Ook verdiepte hij zich in positieve psychologie, coachingstechnieken en werkt hij nauw samen met trainers en sociologen. Allemaal ten dienste van zijn werk als portretfotograaf.

“Fotografie is het ambacht, coaching de kunst” vertelt hij en dat is dan ook meteen wat zijn manier van werken kenmerkt. Het gaat niet over de grootte van je lens of hoe high-tech je flitsers zijn. Nee, als portretfotograaf werk je met mensen, het gaat om hén. “Natuurlijk is het belangrijk dat je belichting en techniek goed zijn, maar dat maakt je nog geen goede portretfotograaf. Mijn werk gaat over de communicatie met mijn modellen en hoe ik ze naar de juiste uitstraling toe coach. Ik wil een blik die aanspreekt, een blik die nieuwsgierig maakt. Het model moet charisma uitstralen en om dat te bereiken is coaching essentieel.”

Camera-angst:
vechten, vluchten of bevriezen

In zijn TED-talk (TEDxBreda, 2016) vertelt Wijnand over het fenomeen camera-angst, wat de primaire reacties van mensen zijn wanneer er een camera op ze gericht wordt en wat je hieraan kunt doen. Wanneer iemand gefotografeerd wordt ervaart diegene vrijwel direct stress. Deze stress kan zich uiten op drie manieren: de reflex om te vluchten, te bevriezen of te vechten. Niet zo handig wanneer je een zakelijke profielfoto wilt maken waar zelfverzekerdheid en ontspanning grondvoorwaarden zijn. Als portretfotograaf moet je dus met deze reacties om kunnen gaan. Tijdens zijn fotoshoots onderkent Wijnand de onzekerheid en gebruikt hij verschillende coachingstechnieken om zijn modellen naar het charisma te leiden wat een zakelijk portret goed maakt. Door de juiste coaching maakt hij zijn overtuiging waar: iedereen is fotogeniek.

LINK Fotografie 1703 230 A