Log in

Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie, hbo in 3 jaar

Fotograaf: Annemoon van Hemel

Na het volgen van een mbo fotografie-opleiding wil je misschien wel doorstromen naar het hbo. Dan is het mogelijk om de hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie in 3 jaar te volgen in plaats van de reguliere 4 jaar. Hiermee is het bij de Nederlandse Fotovakschool mogelijk om op mbo-niveau te starten en na 6 jaar af te studeren op hbo-niveau.

Beelden van alle gelederen gaan razendsnel de wereld over. Ze worden niet slechts ter ondersteuning gebruikt, maar vertellen zelf een verhaal. Dat vraagt om aansprekende en vernieuwende fotografische oplossingen. De hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie zet breed in. Je ontwikkelt je op technisch én creatief gebied als conceptueel fotograaf om tot de top te kunnen behoren. De opleiding daagt uit een eigen verhaal te vertalen in fotografie. Ook leer en ervaar je alle vakgebieden, van documentaire tot reclame en van illustratie tot wetenschap. Inhoudelijk gaan we breed. Alle gebieden van fotografie raken we aan en ontleden we. Zo krijg je goed inzicht in het vak, kun je een persoonlijke visie vormen en een eigen stijl ontwikkelen. Uiteindelijk kun je je specialiseren en keuzes maken binnen het vakgebied.

 

Ontwikkelen eigen stijl

Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie is een prikkelende opleiding voor studenten met ambitie op het vlak van fotografisch ondernemerschap. We besteden dan ook veel tijd aan je ontwikkeling. Om te zorgen dat je vooruit komt word je geholpen door ervaringsdeskundigen. Naarmate de studie vordert zal je steeds meer een eigen gezicht en stijl ontwikkelen.

Programma

Wanneer je vanuit het mbo doorstroomt naar de hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie dan volg je de opleiding in 3 jaar. Je hebt 15 contacturen per week, verdeeld over 3 of 4 dagen. De overige dagen zijn bedoeld voor het maken van opdrachten.

Een studiejaar bestaat uit vier periodes van ieder tien weken waarin twaalf of dertien modules worden behandeld. Deze modules kennen een looptijd van ofwel tien ofwel twintig weken. Naast de modules is er een overkoepelend project dat het hele studiejaar duurt. In de overkoepelende projecten breng je de stof van de modules in de praktijk met een eigen thema en een eigen doel. Hiermee kun je ook je eigen portfolio ontwikkelen. Alle modules en projecten worden afgesloten met een toets en leerdoelen. In het laatste jaar loop je stage en voltooi je een afstudeerproject dat bestaat uit het schrijven van een scriptie en het maken van een fotografisch eindwerk.

 

Klaar voor de markt

Tijdens de opleiding besteden we aandacht aan de technische vaardigheden waar je als professioneel fotograaf over moet beschikken. Wanneer je dit onder de knie hebt komen thema’s aan bod als video, multimedia, ondernemerschap, communicatie, kunstgeschiedenis en cultuurfilosofie. We laten je met alle aspecten uit het vakgebied kennismaken zodat jij je als fotograaf zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Naarmate je verder bent met de opleiding ga je steeds meer conceptmatig denken en werken.

Waar we uiteindelijk naar toe willen, is dat je zowel als ondernemer als professioneel fotograaf klaar bent om zelfstandig, succesvol en creatief de markt te betreden.

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

StartmomentStudenten kunnen het gedetailleerde lesrooster vinden op het intranet.

Prijzen 1-2-2024 tot 1-2-2025

Bijzonderheden Jaarlijks collegegeld inclusief praktijkbegeleiding
Collegegeld
Inclusief gebruikmaking van de digitale leeromgeving*
12 maandelijkse termijnen van € 638
Studieboeken Houd rekening met ongeveer € 650 voor de gehele opleiding. 
De boekenlijst wordt verkregen voor aanvang van jouw studie.

 

* Lesmateriaal wordt binnen de digitale leeromgeving ter beschikking gesteld en is thuis te printen. Ook is het mogelijk om tegen (extra) betaling via de webshop een geprint exemplaar te ontvangen.

Bij betaling ineens van het jaarlijkse collegegeld ontvang je een korting van 3%. De studiekosten worden jaarlijks geïndexeerd met 4% (te rekenen vanaf de startdatum van de opleiding). De cohorten die zijn gestart vanaf augustus 2021 met 2,5%. Wettelijk collegegeld voor mbo- en hbo opleidingen is niet verschuldigd.

Annuleringsregeling: zie de algemene voorwaarden op onze website.

 

Benodigdheden en bijkomende kosten

Bij aanvang van de studie heb je een digitale spiegelreflexcamera met zoom- of verschillende vaste lenzen nodig, waarbij sluitertijd en diafragma met de hand instelbaar zijn. Tijdens de opleiding hoor je welke lenzen verder nog worden geadviseerd. Tegenwoordig zijn er ook systeemcamera's die een goede kwaliteit bieden. Wij zien in de professionele fotografie echter nog geen ommezwaai naar dit soort camera's. 

Voor de start van jouw opleiding is het ook noodzakelijk in het bezit te zijn van een notebook met Adobe Creative Cloud software (Adobe studentenversie). De studentenversie van Adobe kan tegen ongeveer 140 euro per jaar via de school worden aangeschaft. De keuze tussen Windows of Mac is aan de student zelf en is afhankelijk van de wensen en het beschikbare budget. Voor de systeemeisen verwijzen wij je naar de website van Adobe: https://helpx.adobe.com/nl/photoshop/system-requirements.html. Let erop dat je daarnaast in het bezit bent van een externe harde schijf als back-up voorziening. Houd gedurende jouw opleiding verder rekening met printkosten en de kosten van een reportageflitser, een statief en eventueel een museumjaarkaart.

 

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie zijn de kosten voor jouw studie wellicht fiscaal aftrekbaar. Kijk voor de regeling omtrent aftrek van studiekosten op de website van de Belastingdienst.

Toelatingseisen

De toelatingseis voor de 3-jarige opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie is minimaal een mbo-4 diploma in fotografie. De eventuele vrijstelling wordt individueel door de examencommissie beoordeeld en vastgelegd.

Studiefinanciering

De Nederlandse Fotovakschool valt onder de regelingen van DUO. Wil je weten wat voor jou mogelijk is op het gebied van een beurs, een lening of een ov-jaarkaart? Kijk dan op de website van DUO.
Let op! Onze academie staat bij DUO geregistreerd onder de afkorting N.A.V.B.

Facts 

Niveau Hbo
Studieduur 3 jaar
Stage In laatste jaar
Diploma Ja, bachelor
Toezicht Onderwijsinspectie,
NVAO, NRTO
Titel Bachelor of Arts
Fiscaal aftrekbaar Niet van toepassing
Studiefinanciering Ja

Bezoek een open dag