Log in

Oriëntatiejaar beeldmaker

Zit je vol creatieve ideeën, maar weet je nog niet welke richting je op wilt? Tijdens het Oriëntatiejaar Beeldmaker leg je een sterke basis in fotografie en video, experimenteer je met AI, en werk je in onze doka en studio’s. Ontdek, groei en geef vorm aan jouw toekomst als beeldmaker!

 

De opleiding

Voor een professionele toekomst als toegepast beeldmaker biedt dit studiejaar dé gelegenheid om je te oriënteren. Wil je het vak in als fotograaf of als videograaf? Wat biedt AI voor mogelijkheden, welke platforms zijn er, hoe kun je die inzetten voor jouw werk en hoe houd je de regie? In dit oriëntatiejaar werk je ook in de doka, en in de studio word je begeleid met verschillende portret en product opdrachten. Als kers op de taart is er ook een seminar portretfotografie door een specialist uit het vak.

Dit jaar biedt een brede basis: na afloop van dit jaar heb je de basis cameratechniek onder de knie, is de organisatie van je werk op orde, heb je de basis van videografie in de vingers en heb je ook les gehad in beeld bewerken en monteren. Daarnaast ga je oefenen met de verschillende AI-platforms, zoals Midjourney.

Als je alle opdrachten met goed gevolg hebt afgerond ontvang je na afloop van dit jaar een certificaat. Bij dit certificaat ontvang je ook een studiekeuze-advies, waarmee je verder kunt in de studierichting van jouw keuze.

Het studiejaar bestaat uit twee modules:

  • deel 1 Foto en Video (basis)
  • deel 2: Seminar, Doka en AI

Programma

Deel 1: Foto en Video (basis)

Je krijgt les in basis cameratechniek. Plus in beeldbewerking en beeldorganisatie (archivering) met Adobe Lightroom Classic. In dit deel van het programma zitten ook diverse praktijklessen portretfotografie in de studio.

Daarnaast komen ook de basiskennis van videotechniek, plus montage en videobewerking met het gratis softwareprogramma DaVinci Resolve aan de orde.

Deel 2: Doka, AI en vervolg Foto en Video

Tijdens deze lessen ga je verder met de basiskennis cameratechniek (fotografie en film), beeldbewerking en montage. Je krijgt introductielessen in de doka (donkere kamer). Je leert om analoge filmpjes te ontwikkelen en foto’s af te drukken. Aan de andere kant van het beeldspectrum ga je je ook kort verdiepen in de mogelijkheden van AI in fotografie en film.

In de praktijk ga je weer in de studio aan de slag om te leren werken met licht en productfotografie. Je krijgt ook een seminar over portretfotografie. Je leert werken met een reportageflitser en printen met de printers van de NAVB. Maar je ontwikkelt je ook inhoudelijk. In deel 2 zit ook starten met series maken, plus de start van compositieleer en het maken van een moodboard. Je sluit af met een beroepsoriëntatie- en studiekeuze gesprek.

Zelfstudie

Het hele jaar door word je met diverse keuze-opdrachten uitgedaagd om je te verdiepen in allerlei aspecten van het maken van beeld. Van fotografie tot video tot het maken van beeld met AI, dat kan zelfs zonder camera. Per week kosten zelfstudie en het uitwerken van opdrachten zo’n 7 uur.

Certificaat en vervolgmogelijkheden

Na afloop van dit studiejaar ontvang je een studieadvies en een certificaat. Met dit certificaat kun je direct een van de vakopleidingen starten zonder een Basisopleiding te doen. Het certificaat geeft 10% korting op het eerste jaar van een vakopleiding naar keuze.

Plaats, lesdagen en tijden

 

 

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment



Studenten kunnen het gedetailleerde lesrooster vinden op het intranet.

Prijzen per 1-2-2025

Bij aanvang van de studie heb je een digitale spiegelreflexcamera of een systeemcamera met zoom- of verschillende vaste lenzen nodig, waarbij sluitertijd en diafragma met de hand instelbaar zijn.Voor gebruik van studioflitsers is voor een camera met een ‘X-contact’ een ‘flitsschoen’ (hotshoe) nodig. Deze dien je zelf aan te schaffen.

Voor de start van jouw opleiding is het ook noodzakelijk in het bezit te zijn van een notebook met Adobe Creative Cloud software (Adobe studentenversie). De studentenversie van Adobe kan tegen ongeveer 140 euro per jaar via de school worden aangeschaft. De keuze tussen Windows of Mac is aan de student zelf en is afhankelijk van de wensen en het beschikbare budget. Voor de systeemeisen verwijzen wij je naar de website van Adobe: https://helpx.adobe.com/nl/photoshop/system-requirements.html. Let erop dat je daarnaast in het bezit bent van een externe harde schijf als back-up voorziening. Houd gedurende jouw opleiding verder rekening met printkosten en evt. de huur of aanschaf van een reportageflitser.

 

Bijzonderheden Jaarlijks collegegeld inclusief praktijkbegeleiding
Collegegeld per studiejaar 12 maandelijkse termijnen van € 290
   
De genoemde bedragen zijn inclusief gebruikmaking van de digitale leeromgeving.  

 

Bij betaling ineens van het jaarlijkse collegegeld ontvang je een korting van 3%. De studiekosten worden jaarlijks geïndexeerd met 4% (te rekenen vanaf de startdatum van de opleiding). 

Annuleringsregeling: zie de algemene voorwaarden op onze website.

Facts 

Niveau

Geen instapniveau

Studieduur

1 jaar

Lessen

2 volle lesdagen per maand (2 zaterdagen) of 1 avond per week (woensdagen)

Stage

Nee

Diploma

Certificaat Nederlandse Fotovakschool

Toezicht

NRTO

Titel

Nee

Fiscaal aftrekbaar

Nee

Studiefinanciering

Nee

 

 

 

 

Toelatingseisen

Voor het volgen van de opleiding Oriëntatiejaar beeldmaker is geen vooropleiding vereist, maar je dient wel minimaal 18 jaar of ouder te zijn.

 

Studiefinanciering

Niet van toepassing.