Doka (donkere kamer)

Fotograaf: Marc Thonen

Terug naar Zen en Kairos, de rust en het bewust gekozen moment. De magie van het zien opkomen van het fotografische zwart-wit beeld in de ontwikkelschaal. Door het analoge proces van opname en afdruk in de donkere kamer (doka) ontstaat als het ware een vertraging van tijd. Krijg een introductie in "slow photography"!

Opleiding

De doka is terug van weggeweest. De behoefte aan analoog in plaats van digitaal is een modern gevoel. Net zoals dat mensen weer vinyl luisteren in plaats van cd's. Het is een andere beleving. Daarom is op de Nederlandse Fotovakschool in Rotterdam een doka ingericht. Je ontdekt de basis van de fotografie en ziet dat moderne snufjes, zoals functies in Photoshop, daarvan zijn afgeleid. "Slow photography" zal je historisch besef bijbrengen. Werken in de donkere kamer is ook bezinning: van te voren nadenken over het licht, op de tast je zwart-wit films op de spoel draaien, in de tank stoppen en dan ontwikkelen. Om daarna in alle rust je resultaten te belichten op fotopapier en het beeld te zien opkomen in het ontwikkelbad.

Doka (donkere kamer) biedt plaats voor 9 personen. Vol = vol.

Lesdag 1
De student neemt een zelfgemaakte pinhole camera mee om te fotograferen op locatie en zal een fotogram maken in de doka. De student krijgt uitleg over ontwikkelbaden en ontwikkeltijden.
Lesdag 2
In de doka vindt uitleg plaats over het ontwikkelen van films (inspoelen, tank, ontwikkeltijd, temperatuur, drogen). De student maakt zijn contactsheet en selecteert met de docent de beelden.
Lesdag 3
De student werkt met contrastfilters en bepaalt de maat van de afdruk. De student leert de kunst van doordrukken en tegenhouden en verbetert daarmee de afdrukkwaliteit van het beeld.
Lesdag 4
In de doka wordt een zwart-wit film ontwikkeld, gedroogd en wordt een contactsheet gemaakt. In de middag gaat de student aan de slag met het afdrukken van een stilleven.
Lesdag 5
Vrij werken van de student ter afsluiting.

Plaatsen

Doka (donkere kamer) is uitsluitend te volgen op de Nederlandse Fotovakschool in Rotterdam.

Startdatum en lesrooster

Les

Lestijden

Startmoment

Prijzen 1-2-2021 tot 1-2-2022

5 lesdagen/avonden

€ 650*

*Studenten van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie ontvangen een korting van 20 procent.

*Leden van de alumnivereniging ontvangen een korting van 10 procent.

Benodigdheden

Je werkt met jouw eigen analoge camera. Tevens dien je zelf zwart-wit film en zwart-wit PE fotopapier aan te schaffen. De chemicaliën voor film- en papierontwikkeling verstrekt de school.

Toelatingseisen

Om te werken in de doka dien je de fotografische basistechnieken te beheersen (minimaal in het bezit van een Basisopleiding Fotografie).

Studiefinanciering

Niet van toepassing.