Introductie Dokatechnieken

Terug naar Zen en Kairos, de rust en het bewust gekozen moment. De magie van het zien opkomen van het fotografische zwart-wit beeld in de ontwikkelschaal. Door het analoge proces van opname en afdruk in de donkere kamer (doka) ontstaat als het ware een vertraging van tijd. Krijg een introductie in 'slow photography'!

Opleiding

De doka is terug van weggeweest. De behoefte aan analoog in plaats van digitaal is een modern gevoel. Net zoals dat mensen weer vinyl luisteren in plaats van cd's. Het is een andere beleving. Daarom is op de Nederlandse Fotovakschool in Rotterdam een doka ingericht. Je ontdekt de basis van de fotografie en ziet dat moderne snufjes, zoals functies in Photoshop, daarvan zijn afgeleid. "Slow photography" zal je historisch besef bijbrengen. Werken in de donkere kamer is ook bezinning: van te voren nadenken over het licht, op de tast je zwart-wit films op de spoel draaien, in de tank stoppen en dan ontwikkelen. Om daarna in alle rust je resultaten te belichten op fotopapier en het beeld te zien opkomen in het ontwikkelbad.

Lesdag 1 (19:00 - 22:00)
Leren ontwikkelen van films
Lesdag 2 (19:00 - 22:00)
Leren afdrukken van de foto

Plaatsen

Doka (donkere kamer) is uitsluitend te volgen op de Nederlandse Fotovakschool in Rotterdam. Je hebt in totaal twee lessen op opeenvolgende donderdagavonden.

Les

Studenten kunnen het gedetailleerde lesrooster vinden op het intranet.

Prijzen 1-2-2023 tot 1-2-2024

Bijzonderheden Lesgeld
Lesgeld
Inclusief gebruikmaking van de digitale leeromgeving
€148,-*
Studieboeken zijn niet noodzakelijk.

*Studenten van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie ontvangen een korting en betalen in totaal EUR 95,-.

*Leden van de alumnivereniging ontvangen een korting van 10 procent.

*Exclusief kosten papier. Dit zijn kosten voor de student.

Annuleringsregeling: zie de algemene voorwaarden op onze website.

Benodigdheden en bijkomende kosten

Je werkt met jouw eigen analoge camera. Tevens dien je zelf zwart-wit film en zwart-wit PE fotopapier aan te schaffen. De chemicaliën voor film- en papierontwikkeling verstrekt de school.

Toelatingseisen

Voor het volgen van deze opleiding is geen vooropleiding vereist, maar je dient wel minimaal 18 jaar of ouder te zijn.

Studiefinanciering

Niet van toepassing.