Log in

Masterclasses-2

Zie hieronder onze Masterclasses

Inhoud

 Hoe vertaal je jouw waarneming en gewaarwording van locaties en landschap naar fotografie? Hoe vertel je een verhaal over zowel het stedelijke als natuurlijke landschap en alles wat daartussen ligt. Hoe ga je verder dan enkel registreren?

Jaap Bijsterbosch begeleidt je bij het maken van een persoonlijke serie projectfoto’s van een zelfgekozen landschapsonderwerp. Daarbij wordt veel aandacht geschonken aan een persoonlijke presentatie die de vorm kan aannemen van een serie samenhangende foto’s, of een boekje of een filmpje of…..

Elke bijeenkomst is er een inleiding aan de hand van fotoboeken en beeldmateriaal over facetten uit de landschaps- en locatiefotografie, zoals vorm en opbouw van de foto, het begrip sfeer, de maatschappelijke betekenis van sommige landschapsfoto’s, landschapsfotografie in combinatie met andere fotografische disciplines. Over de stof uit de inleiding krijg je elke keer een korte opdracht, die de volgende bijeenkomst wordt besproken.

Aan het eind van de Masterclass houd je een pitch voor de groep over je eigen serie.

Programma

5 lessen van 2,5 uur

Kosten

595,-

Toelatingseisen

Ja, namelijk: kennis en ervaring met opnametechniek. En ervaring met verhalend/inhoudelijk werken en seriematig werken.

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment



Inhoud

In deze workshop leer je verschillende facetten van portretfotografie in de studio en op locatie. De workshop bestaat onder andere uit twee lessen portretfotografie in de studio, waarin je leert werken met flits- en continue licht en hoe jouw interactie met de geportretteerde bepalend is voor het portret. Deze kennis ga je verder toepassen in thuisopdrachten en tijdens de praktijkles op locatie, waarin je in beperkte tijd, met een vooropgesteld (licht) plan, een portret gaat schieten. Verder leer je aan de hand van de opdrachten en tijdens de lessen hoe je meer inhoud kan geven aan een portret, psychologisch: wat laat je van jezelf zien en wat van de mens die je fotografeert, thematisch: wat voor inhoud wil je je werk meegeven en praktisch:hoe vertaal je de inhoud naar techniek. 

Programma

6 lessen van 2,5 uur

Kosten

675,-

Toelatingseisen



Inschrijven


Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment




Inhoud 

Het ontwikkelen van een eigen signatuur is belangrijk. Het geeft richting, zeggingskracht en herkenbaarheid en je kunt jezelf daarmee beter onderscheiden van andere fotografen/kunstenaars. Het draagt bij aan het vinden van jouw plek als maker in het circuit van opdrachtgevers, galeries en andere toonplekken en het helpt bij het opbouwen van een professioneel portfolio.

In deze tijd, waarin we overspoeld worden met zich steeds sneller afwisselende beelden en indrukken waar we ons continu toe moeten verhouden, is je eigenheid vinden én bewaren best een hele opgave. Het doel van deze Masterclass is dan ook om je tools en inzichten te geven die bijdragen aan het herkennen en uitdiepen van jouw eigen stijl en identiteit, persoonlijk en in jouw werk. Waar is jouw signatuur op gestoeld? Wat is jouw beeldtaal? Welke keuzes maak je bij de ontwikkeling van een nieuw project? Werk je seriematig, maak je een publicatie of juist een installatie? Werk je met cross-overs naar andere media en hoe verhouden die zich tot elkaar?

Je krijgt antwoorden op deze vragen door middel van persoonlijke coaching waarin we jouw project onderzoeken en jij jouw unieke signatuur en werkproces beter leert herkennen en toepassen.

Werkwijze
We beginnen met een idee/plan waar je aan wilt werken. Gedurende de Masterclass gaan we dat aanscherpen tot een (op zichzelf staand) eigen project.

Wat komt er aan bod?
– Onderzoek naar de motivatie, wat is je persoonlijke drijfveer voor het project?
– Signatuur ontwikkeling, wat is jouw authenticiteit?
– Conceptontwikkeling, wat ga je doen?
– Uitvoering, je leert hoe je stapsgewijs een idee kan uitwerken tot een project waarbij jouw signatuur duidelijker naar voren komt.

Waar werk je naar toe?
– Een beter inzicht in jouw identiteit als beeldmaker.
– Richting voor het maken van nieuw werk én het vinden van je plek.

 

Programma

6 Lessen van 2,5 uur

Kosten

675,- 

Toelatingseisen

Ja, namelijk: ervaring met seriematig werken en verhalend/inhoudelijk werken, conceptueel denkend.

 

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment




Inhoud

Straatfotografie is misschien wel de puurste, meest spontane manier van fotograferen. Geen studio's, geen rekwisieten, geen poses; het enige wat je nodig hebt is een camera, een stevig paar schoenen, een geoefend oog en een beetje lef om de straat op te gaan. Straatfotografie laat op de meest directe manier het menselijk gedrag zien in de stedelijke ruimte. Vanaf het begin van de uitvinding van de fotografie zijn fotografen de straat opgegaan. Je zou kunnen zeggen dat straatfotografie een uniek genre is dat ook echt voortkomt uit de fotografie. PROGRAMMA Het doel van de masterclass Straatfotografie is dat je leert je eigen thema’s op straat te herkennen -of dat nu mensen, dingen of plekken zijn en deze op jouw eigen manier te fotograferen. Tijdens de lessen wordt het werk van diverse fotografen getoond en krijg je een goede indruk van de breedte van het begrip straatfotografie. Je wordt begeleid in het vinden van je eigen thema en hoe dat thema fotografische te benaderen in het straatbeeld. Deze masterclass is bedoeld voor fotografen die geïnteresseerd zijn in het fotograferen van het straatbeeld en daarmee op een eigen wijze een (beeld)verhaal willen vertellen.

Programma

3 lessen van 2,5 uur

Kosten

 365,-

Toelatingseisen

Ja, namelijk: basiskennis over opnametechniek en digitale beeldbewerking (tenzij analoog werkend). En ervaring met seriematig werken

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment




Inhoud

Tijdens deze inspirerende en praktijkgerichte Masterclass ga je onder leiding van docenttechnisch en inhoudelijk aan de slag met het ontwikkelen van jouw flitstechniek met een reportage flitser.

De reportageflitser biedt veel meer mogelijkheden dan je denkt. Zo is het niet alleen een draagbare studio, het is ook dé oplossing in lastige lichtsituaties: met het zorgvuldig inzetten van het flitslicht in combinatie met het aanwezige licht kun je je foto nèt die extra touch geven die maakt dat die foto verkoopt. Kortom: laat die flitser niet zomaar in je fototas zitten en onderzoek wat je er allemaal mee kunt.

In deze Masterclass neemt docentje ook mee in zijn werkwijze: waarom kiest hij ervoor om de flitser op een bepaalde plek te neer te zetten? Welke rol spelen de weersomstandigheden? Hoe balanceert hij in zijn foto’s tussen daglicht en flitslicht? Wat neemt hij mee in de praktijk op locatie?

Je leert uiteindelijk het flitslicht te gebruiken in dienst van het beeld dat je voor ogen staat.

Dat kan betekenen dat je:

  • Het licht in de gegeven situatie ondersteunt met een kleine hoeveelheid invullicht van de reportage flitser.
  • Dat je het licht in de geven situatie helemaal naar je hand zet en het flitslicht als belangrijkste lichtbron (hoofdlicht) gebruikt.

Daarbij verfijn je je techniek en leer je werken met High Speed Synchronisatie en met lightshapers, zoals oa grid en snoots en met gels, softbox en flitsparaplu.

De Masterclass bestaat uit 4 lessen (waarvan 3 praktijklessen in de studio en/of buiten) en verschillende (thuis) opdrachten.

Studenten werken met een eigen reportageflitser, (HSS) triggers, en statief

 

Kosten

 495,-

Toelatingseisen

 Ja, namelijk: kennis en ervaring met opnametechniek en reportage flitsers.

 

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment



Inhoud

Verhalend Licht 1’ liet zien hoe je met lichtbronnen van verschillende kleurtemperatuur en grootte ‘verlichting-naar-de-natuur’ kunt maken, hoe je cookies kan gebruiken om omgeving buiten het kader te suggereren en hoe je achtergrondprojectie kunt gebruiken om een andere wereld te creëren.

‘Verhalend Licht 2’ bouwt hierop verder.

Je gebruikt oude en nieuwe technieken bij het bedenken, bouwen en uitlichten van een ’table-top’ landschap, een landschap van 1×1 meter maximaal met materialen naar jouw keuze.

Het begrip ‘landschap’ kan je in deze workshop ruim nemen: een berglandschap, een stadslandschap, een onder-waterlandschap, maar ook de keukenla of volkomen abstracte vormen kunnen een landschap vormen.

Perspectivisch lijnenspel, een vast verdwijnpunt, verkleining en atmosferisch perspectief zijn belangrijke elementen om natuurlijke dieptewerking te suggereren. En natuurlijk de verlichting, die het beeld een gevoel van een tijdstip op een dag kan geven. Maximale scherptediepte is vaak een kenmerk bij totaalbeelden in landschapsfotografie. Door gebruik te maken van Focus-Stacking kun je een dergelijke scherptediepte met een hoge kwaliteit creëren. Focus-Stacking is een techniek waarbij je meerdere opnames met een ander scherpstelpunt combineert in Photoshop of Lightroom; dit geeft het ‘table-top’ landschap zijn geloofwaardigheid.

‘Verhalend Licht 2’ is een fotografie-workshop, maar kan ook in bewegend beeld, live of stop-motion uitgevoerd worden.

 

Programma 

5 lessen van 2,5 uur

Kosten

595,- 

Toelatingseisen

 

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment

 

Inhoud

 In deze Masterclass ga je leren om in de studio natuurlijk licht na te bootsen waardoor je de verhalende werking van licht leert toepassen en zo meer identiteit kunt geven aan je werk.

Bijvoorbeeld een stilleven op het strand met een gegeven zonnestand. Of een ontbijttafel, in Frankrijk, met dat typische vlekkerige ochtend-zonlicht, dat door de bladeren van een boom valt. Of een portret met dat typische smalle luxaflex-licht.

In al die gevallen heeft licht een verhalende werking; het laat zien wat er buiten het kader lijkt te gebeuren.

Tijdens de lessen analyseren we zon- en schaduwlicht. We laten door middel van een demo van een strand-stilleven zien, hoe je verschillende momenten van de dag kunt suggereren met behulp van twee lichtbronnen met verschillende kleurtemperaturen en grootte.

Aan de hand van voorbeelden laten we zien hoe de verschillende kleurtemperaturen en andere eigenschappen van kleuren, bijdragen aan de beleving van een foto. Bijvoorbeeld: warme kleuren lijken dichtbij, koele kleuren ver weg.

Je gaat onder andere werken aan de volgende technieken:

  • werken met gels & kleurcorrectie filters, voor het beïnvloeden van de kleurtemperatuur.
  • werken met cookies, om het licht vorm te geven
  • werken met (achtergrond)projectie met een beamer

Je gaat door middel van de verhalende werking van licht, meer identiteit geven aan je werk.

Na het volgen van deze Masterclass kan je de geleerde technieken gaan verfijnen in de Masterclass Verhalend Licht 2.

 

Programma

5 lessen van 2,5 uur 

Kosten

595,-

Toelatingseisen

Ja, namelijk: kennis & ervaring opnametechniek, basiskennis & ervaring studiofotografie. Niveau Masterclass Studiofotografie – portret & still

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment