Mediavormgever

- Fotograaf: Fenna Jensma
- De opleiding Mediavormgever is een opleiding voor iedereen die graag aan de slag wil in de creatieve industrie, met name gericht op video en fotografie. Ben je creatief en wil je graag met bewegend beeld aan de slag? Dan is deze mbo-niveau 4 opleiding Mediavormgever iets voor jou!
Opleiding
Film én fotografie
De opleiding Mediavormgever is gericht op grafisch, fotografie en film en alles wat er tussenin zit. Je laat foto's tot leven komen door beweging, je zet media in ten behoeve van social media, je maakt cinemagraphs en houd je bezig met Computer-Generated Imagery (CGI), Virtual reality (VR) en Visual Effects en transitions.
Je leert over de achterliggende gedachte, hoe je dit toe kunt passen en je leert verschillende vormgevingstechnieken toe te passen. Beeldende aspecten zoals licht, kleur, ruimte, vorm en compositie komen aan bod. Je leert werken met de software van Adobe, zoals Photoshop, Premiere Pro, Illustrator, After Effects en InDesign. Ook volg je vakken op het gebied van fotografie, film, kleurleer, typografie en kunst, zodat je allround inzetbaar bent.
Ontwikkeling tot mediavormgever
Gedurende de opleiding zal je jezelf blijvend verder ontwikkelen. Je toont daarbij eigen initiatief. In de loop van de studiejaren ontdek en ontwikkel je jouw eigen specialisme. Je werkt aan jouw eigen portfolio en je professionele identiteit. De docenten staan met één been in de praktijk en kunnen je met hun ervaring perfect begeleiden in je ontwikkeling tot professioneel mediavormgever. Na afronding van de opleiding heb je alle handvatten om als uitvoerend creatief talent kansrijk de arbeidsmarkt te betreden. De studie geeft je een stevige basis van zowel kennis als vaardigheden en ervaring met veel mogelijkheden voor de toekomst.
Programma
De mbo-opleiding Mediavormgever is een voltijd beroepsopleidende leerweg (BOL) op niveau 4. De opleiding bestaat uit drie studiejaren. Elk jaar bestaat uit vier periodes van tien weken. In deze periodes volg je verschillende modules. Het grootste deel van de studie is praktijkgericht met diverse projecten. Je volgt dan ook projectmatig onderwijs. Ook krijg je vakken als Nederlandse taal, Engels en rekenen. Na het afronden van deze opleiding heb je de mogelijkheid om door te stromen naar het reguliere hbo of om direct in een baan aan de slag te gaan. Ook kun je voor jezelf beginnen als zelfstandig ondernemer.
Crossmediaal
De studie focust zich op het innovatief inzetten van nieuwe crossmediale technieken in diverse media. Audiovisueel, fotografie en grafisch. Je denkt en werkt crossmediaal met een grote diversiteit aan mediamiddelen en -platforms. Je leert om creatief en oplossingsgericht te denken vanuit de vraag van de klant. Als "creatieve meedenker" kijk jij verder dan de standaard oplossing en werk je samen met de klant tot het beste resultaat. Klantgerichtheid staat dan ook centraal vanuit een crossmediale benadering. In dit proces zal je veel samenwerken. Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van diverse campagnes, van het idee tot de uitvoer. Je leert concepten bedenken en uitwerken. Hierbij houd je de trends en actuele ontwikkelingen in de gaten.
Plaats, lesdagen en tijden
Startdatum en lesrooster
Startmoment
Studenten kunnen het gedetailleerde lesrooster vinden op het intranet.
Kosten en benodigdheden
Prijzen 1-2-2021 tot 1-2-2022
Bijzonderheden | Jaarlijks lesgeld inclusief praktijkbegeleiding |
Lesgeld Inclusief gebruikmaking van de digitale leeromgeving* |
12 maandelijkse termijnen van € 579 |
Studieboeken zijn niet noodzakelijk. |
* Lesmateriaal wordt binnen de digitale leeromgeving ter beschikking gesteld en is thuis te printen. Ook is het mogelijk om tegen (extra) betaling via de webshop een geprint exemplaar te ontvangen.
Bij betaling ineens van het jaarlijkse collegegeld ontvang je een korting van 3%. De studiekosten worden jaarlijks geïndexeerd met 4% (te rekenen vanaf de startdatum van de opleiding).
Wettelijk collegegeld voor mbo- en hbo opleidingen is niet verschuldigd.
Annuleringsregeling: zie de algemene voorwaarden op onze website.
Benodigdheden en bijkomende kosten
Voor deze opleiding dien je over een camera te beschikken. Dat is een zogenaamde DSLR camera of systeemcamera, waarmee je niet alleen kan fotograferen maar ook kan filmen. Het is raadzaam een camera te kiezen die een ingang heeft voor een microfoon en eventueel een uitgang voor een koptelefoon. Dat laatste is niet noodzakelijk, maar wel handig.
Voor de start van jouw opleiding is het ook noodzakelijk in het bezit te zijn van een notebook met Adobe Creative Cloud software (Adobe studentenversie). De studentenversie van Adobe kan tegen ongeveer 140 euro per jaar via de school worden aangeschaft. De keuze tussen Windows of Mac is aan de student zelf en is afhankelijk van de wensen en het beschikbare budget. Voor de systeemeisen verwijzen wij je naar de website van Adobe: https://helpx.adobe.com/nl/photoshop/system-requirements.html. Let erop dat je daarnaast in het bezit bent van een externe harde schijf als back-up voorziening.
Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie zijn de kosten voor jouw studie wellicht fiscaal aftrekbaar. Kijk voor de regeling omtrent aftrek van studiekosten op de website van de Belastingdienst.
Toelatingseisen
Toelatingseisen
Om tot de opleiding toegelaten te worden heb je minimaal een diploma nodig van vmbo, kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl), of een overgangsbewijs naar klas 4 havo/vwo. Met ieder vakkenpakket en iedere profielkeuze kun je worden toegelaten. Door middel van een intakegesprek wordt jouw geschiktheid voor de opleiding vastgesteld.
Studiefinanciering
Studiefinanciering
De Nederlandse Fotovakschool valt onder de regelingen van DUO. Wil je weten wat voor jou mogelijk is op het gebied van een beurs, een lening of een ov-jaarkaart? Kijk dan op de website van DUO.
Let op! Onze academie staat bij DUO geregistreerd onder de afkorting N.A.V.B.
Heb je geen recht op studiefinanciering? Dan zijn de kosten voor jouw studie misschien wel fiscaal aftrekbaar. Kijk voor de regeling omtrent aftrek van studiekosten op de website van de Belastingdienst.
Facts
Niveau |
Mbo niveau 4 |
Studieduur | 3 jaar |
Stage | Ja |
Diploma | Ja, mbo niveau 4 |
Toezicht | Onderwijsinspectie, NRTO |
Titel | Nee |
Fiscaal aftrekbaar | Ja (mits er geen recht is op studiefinanciering) |
Studiefinanciering | Ja |