Log in
De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentairefotografie in Nederland. Marvel Harris, oud-student van de Nederlandse Fotovakschool, heeft het bijzonder goed gedaan. Hij heeft de Zilveren Camera gewonnen in zijn categorie Documentair Nationaal.

 

Marvel won afgelopen november de hoofdprijs van €10.000,- tijdens de Keep an Eye Grand Grant Evening nadat hij in de zomer zijn mbo niveau 4 Fotografie diploma in ontvangst nam. De kracht van zijn project blijkt een aantal maanden later wederom met de eerste prijs voor de Zilveren Camera in de categorie Documentair Nationaal (serie). Maar er is meer. Marvel is ook genomineerd voor de Zilveren Camera Publieksprijs. Tot en met 24 maart 2019 kan via de site van de Zilveren Camera gestemd worden op de tien genomineerde foto’s. Ook kan er in Museum Hilversum van 2 februari tot en met 24 maart gestemd worden. De winnaar van de Publieksprijs wordt op 30 maart in Museum Hilversum bekend gemaakt.

Naast Marvel is de Nederlandse Fotovakschool door nog meer studenten vertegenwoordigd bij de Zilveren Camera. Student Rob van Dullemen staat op nummer 2 in de categorie Nieuws Regionaal – enkel. Oud-student David van Dam staat op nummer 2 voor de categorie Politiek – enkel en op nummer 3 in de categorie Politiek – serie. Tot slot staat oud-student Mariëlle van Uitert op nummer 3 in de categorie Nieuws Internationaal – serie.

 

Eerste prijs Documentair Nationaal (serie)

Inner Journey: Into Manhood

In Inner Journey leg ik door middel van zelfportretten mijn transitieproces van vrouw naar man vast, evenals de rol van mijn eetstoornis hierin. De foto’s laten een scala aan emoties zien: van angst, wanhoop en verdriet naar pure blijdschap. Inner Journey is een doorlopend project. Het eerste deel – Inner Journey: Into Manhood – is afgerond in 2018. In dit deel ligt de focus op het transitieproces. In het begin zie je mij nog als een vrouw, zoekende, maar door de verwijdering van mijn borsten verandert mijn lichaam langzaam naar de man die ik ben. De foto’s zijn soms confronterend om naar te kijken, maar geven ook herkenning. Ik neem je graag een stukje mee in mijn hobbelige weg naar zelfacceptatie. - Marvel Harris

Bekijk de volledige serie op: https://www.zilverencamera.nl/jaargang/zc-2018/documentair-nationaal-serie/inner-journey-into-manhood/