Log in
Fotograaf: Dieuwertje Bravenboer

Dieuwertje liep stage bij NRC en deelt haar ervaring in deze profielschets.

 

Dieuwertje Bravenboer is net afgestudeerd van de opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie aan de Nederlandse Fotovakschool. De specialisatie van Dieuwertje is documentair fotograferen en als logisch gevolg zocht zij een stageplek bij een fotograaf binnen dit genre. "Ik heb diverse fotografen benaderd, maar een stageplek was niet zomaar gevonden. De fotografen hadden of geen plek, of verbleven zelf in het buitenland. Uiteindelijk kwam NRC op mijn pad en heb ik voor de diversiteit en zelfstandigheid van deze stage-opdracht gekozen." Zij deelt in deze profielschets haar stageverhaal: een gesprek over verwachtingen, ervaringen en tips voor toekomstige stagiaires.


Excursie als inspiratiebron

"In mijn derde studiejaar werd er een excursie georganiseerd naar een museum in Hilversum en de beeldredactie van NRC." De expositie van Ilvy Njiokiktjien bleek een ware eye opener. "Ilvy was voor mij een inspiratiebron vanwege haar werk, maar ze werd dat ook voor de invulling van mijn stage. Ze is fotojournalist én fotografeert projecten zoals Born Free, een documentaire over de eerste generatie die in Zuid-Afrika opgroeit zonder Apartheid. Na het bezoek aan de redactie van NRC werd me ineens duidelijk dat je diverse disciplines ook kunt combineren."

Dieuwertje benaderde de beeldredactie van NRC en het lukte haar een stageplek te bemachtigen.


Van meelopen tot zelfstandig aan de slag

Als stagiaire is beginnen in een grote organisatie vrij overweldigend. Maar als je eenmaal aan de omvang gewend bent, zie je ook een werkplek met een heel ontspannen sfeer, waar hard gewerkt, maar ook hard gelachen wordt. "Ik dacht altijd (een beetje gechargeerd) dat de redactie van een nationale krant niet veel meer zou inhouden dan het fotograferen van officiële momenten. Maar het is zoveel meer dan dat: als fotograaf bij een krant moet je snel schakelen, goed kijken en het verhaal in één beeld vangen. Het werk is erg afwisselend, er is veel ruimte voor verhalende fotografie met diepgang, en er is alle ruimte om dat beeld zelf vorm te geven."

"De beginperiode stond vooral in het teken van meelopen en bekend raken met de werkplek. Na een week of twee kreeg ik mijn eigen opdrachten. Dat begon klein, maar langzamerhand werden de opdrachten groter en uitdagender. Iedere opdracht begint met een briefing waarna je zelfstandig op pad wordt gestuurd. Je krijgt snel veel ruimte en verantwoordelijkheid om je foto’s te maken."


Kill your darlings

"Een stage verbreedt je interesses", legt Dieuwertje uit: "Documentair fotograferen heeft mijn grote voorkeur, maar dankzij mijn stage heb ik ook geleerd portretten te fotograferen, en dat is een stuk leuker en interessanter dan ik dacht. De stage heeft mijn blik op het werkveld echt verbreed."

Bij de beeldredactie van NRC is een leuke foto nooit goed genoeg. Het verhaal moet in één keer in het beeld worden gevangen. Elk element draagt daaraan bij, en als dat niet zo is, is de foto niet goed genoeg. "Kill your darlings is hier echt van toepassing, de ruis moet eruit. Leuk is niet voldoende, de beeldtaal moet precies passen bij het verhaal. Maar dat is niet altijd makkelijk."

Werken onder druk blijkt in de praktijk een heel andere lading te hebben dan op de Nederlandse Fotovakschool. "Ik had een opdracht op Texel, waar ik ook bleef overnachten. Terwijl ik de volgende dag een andere opdracht had aan de andere kant van het land, met diverse afspraken en strakke deadlines. Op dat moment moet je snel schakelen en heel hard werken. Het geeft dan wel veel druk, maar je krijgt er ook energie van die je de kracht geeft om het op tijd af te ronden. Het is me gelukt!"


Eindexpositie

Dieuwertje zou de opdracht voor haar eindexpositie in Noorwegen uitvoeren, maar moest haar reis voortijdig afblazen. "Licht stond in mijn project centraal. Ik fotografeerde een dorpje in Noorwegen dat compleet in de schaduw van een berg ligt. Het licht speelt met de berg en met de bewoners die in de schaduw wonen. Om van de zon te genieten kunnen ze met een kabelbaan naar een terras. Een unieke plek, maar door het coronavirus moest ik ook hier snel schakelen en mijn opdracht plotseling aanpassen. Nog steeds staat het licht centraal, maar mijn project brengt nu een serie mensen in beeld die absoluut niet tegen licht kunnen. Ook hierin heb ik profijt gehad van wat ik tijdens mijn stage heb geleerd!"


© De foto's op deze pagina zijn door Dieuwertje gemaakt tijdens haar stage bij NRC.


Tips voor toekomstige stagiairs 
  • Je kunt een fotograaf als idool hebben, maar zijn faam maakt jou niet zomaar een groot fotograaf. Ga op zoek naar een stageplek of fotograaf die bij jouw stijl past, waardoor jij kan groeien.

  • Kijk verder dan wat je denkt te zijn. Ik dacht dat ik alleen maar documentair wilde fotograferen, maar het blijkt dat ik het werken op de beeldredactie en portretfotografie een stuk leuker vind dan ik dacht. Dat had ik zonder mijn stage nooit ontdekt.

  • Je hebt maar één stage in je vierde jaar, dus je hebt ook maar één kans om echt te putten uit de praktijk om jouw toekomstbeeld te vormen. Kom uit je comfortzone en haal alles eruit.

  • Het combineren van theorie en praktijk is niet altijd makkelijk. Je schrijft tijdens je stage ook je scriptie, je werkt fulltime en krijgt ook opdrachten die in het weekend vallen. Probeer zoveel mogelijk uit je stage te halen door, wanneer mogelijk, deze opdrachten aan te nemen.


 NRC Dieuwertje Bravenboer 2 1NRC Dieuwertje Bravenboer 3 1