Log in

Masterclasses

Zie hieronder onze Masterclasses

Welke Masterclass past bij jou?

Wil je je verder bekwamen in een specifiek onderwerp? We bieden altijd een breed scala aan Masterclasses!

Kijk voor meer info op de opleidingspagina voor de specifieke details per Masterclass en schrijf je snel in!


Autonoom naar opleidingspagina.
Beeldcommunicatie naar opleidingspagina
Documentair & Storytelling 1 naar opleidingspagina
Documentair & Storytelling 2 naar opleidingspagina
Editorial Photography naar opleidingspagina
Fotografie Ruimte en v.v. naar opleidingspagina
InDesign naar opleidingspagina
Landschap/Locatie 1 naar opleidingspagina
Landschap/Locatie 2 naar opleidingspagina
Portret - Studio en Locatie naar opleidingspagina
Signatuur en Ontwikkeling naar opleidingspagina
Straatfotografie naar opleidingspagina
Toegepaste Flitstechniek naar opleidingspagina
Verhalend Licht 1 naar opleidingspagina
Verhalend Licht 2 naar opleidingspagina

 

Inhoud

Hoe gebruik je beeldtaal in je eigen werk? Hoe wordt je je hiervan bewust? Het doel van deze masterclass is dat je het gebruik van beeldtaal in je eigen werk gaat herkennen. Je leert zo om meer betekenis te geven aan je werk. Niet alleen het verhaal, of het beeld, maar ook de beeldtaal gaat spreken.

Tijdens de les bespreken we eerst voorbeelden van het gebruik van beeldtaal uit verschillende kunstvormen, en gaan daarover in gesprek.

De voorbeelden geven inzicht in het gebruik van figuratieve en abstracte elementen zoals vorm, kleur, ruimte, lijn, diepte, patroon en textuur. Daarna leer je door opdrachten je eigen werk op beeldtaal te analyseren. Zo ontdek je hoe je zelf beeldtaal toepast in je werk, iets dat je misschien tot nu toe alleen op gevoel deed.

Dit kan confronterend zijn. De masterclass zorgt ervoor dat je je werk beter kunt onderbouwen, en je kunt na afloop beeldtaal bewust toepassen. Je leert ook conceptueel en procesgericht te werken, en je verwerft inzicht in hoe je je ideeën volledig tot hun recht kunt laten komen.

 

Programma

 5 lessen van 2,5 uur

Kosten

 595,-

Toelatingseisen

 Ja, namelijk: conceptueel denkend, ervaring met seriematig en inhoudelijk/verhalend werken.

 

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment




Inhoud

 Als beeldmaker wil je dat je beelden communiceren met de toeschouwer. Een stap daarvóór is het bepalen wat het doel van die communicatie is. Is dit bepaald door een externe opdrachtgever of komt het vanuit de beeldmaker zelf? Moet de toeschouwer aangezet worden tot kopen van een product, een tijdschrift of het werk zelf, of tot nadenken en (zelf)reflectie? Uiteindelijk maakt het natuurlijk niet uit wiens formulering leidraad is, als het doel maar gehaald wordt.

De masterclass van vijf bijeenkomsten bestaat uit een aantal oefeningen in regisseren, kijken, componeren en associëren, waarbij de persoonlijke interpretatie van de beeldmaker niet achterwege gelaten hoeft te worden. De vierde bijeenkomst is expositiebezoek.

Verbale communicatie met de opdrachtgever (de docent) is het uitgangspunt, de invulling door de deelnemers is leidraad voor de onderlinge discussie over de resultaten.

Verder wordt aandacht besteed aan wat het toekomstige werkveld in zou kunnen houden en wat er van jouw rol als beeldmaker wordt verwacht.

Programma

De module bestaat uit 5 bijeenkomsten van elk 2,5 uur.

Kosten

595,- 

Toelatingseisen

Ja, namelijk: Conceptueel denkend. Ervaring met studiofotografie en ervaring met verhalend/inhoudelijk werken.

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment




Inhoud

Het begrip ‘documentaire fotografie’ wekt nogal eens verwarring. Zeker als dat medium absolute waarheidsgetrouwheid en objectiviteit claimt. Maar fotografie is toch vrijwel altijd een subjectieve kijk op de wereld? Een kijk die kan voortkomen uit verwondering of uit kritiek, uit overtuiging of kennis, uit een opgeheven vinger dan wel een liefdevolle blik.

Wat een documentaire foto bijzonder maakt is de kwaliteit en de kracht van de waarneming. Het citaat hierboven van straatfotograaf Gary Winogrand zegt dat een precieze registratie van de werkelijkheid juist heel geheimzinnig of poëtisch kan zijn.

Een documentair fotograaf laat zijn eigen visie doorklinken in zijn werk. Als -scherp- observerende verslaggever laat hij vanuit een persoonlijk engagement zijn reflectie op de wereld zien.

We zien steeds meer voorbeelden van documentaire fotografie waarin de verhaalstructuur niet meer dienend is naar de gebeurtenis, maar een meer zelfstandige, innerlijke logica volgt. (“Storytelling”)

De werkelijkheid is nog steeds het uitgangspunt maar de handtekening en visie van de fotograaf zijn in hoge mate medebepalend.

 

Programma

In deze Masterclass werk je aan een fotoserie die een samenhangend beeld geeft van een onderwerp of thema. We onderzoeken eerst wat fotografische waarneming is en hoe die werkt.

Hierdoor leer je hoe je in een foto visuele informatie kunt ordenen en organiseren. Daardoor ontwikkel je mogelijk een eigen een visie en ga je waarschijnlijk betere foto’s maken. We gaan op zoek naar een beeldtaal die het best bij jouw visie op het onderwerp past.

Vervolgens maken we een selectie: het leren redigeren (editen) is een essentieel onderdeel van deze Masterclass. We maken sequenties van foto’s en je leert zo op verschillende niveaus verbanden te leggen tussen afzonderlijke foto’s. Ook maak je kennis met verschillende manieren waarin je een documentaire kunt vormgeven.

Aan de hand van divers beeldmateriaal, een flinke stapel fotoboeken en ook voorbeelden uit de beroepspraktijk van de docent Herman Wouters krijg je inzicht in de geschiedenis en de mogelijkheden van de documentaire fotografie.

Hierbij wordt zoveel mogelijk ingegaan op jouw individuele belangstelling en project.


5 Lessen van 2,5 uur

Kosten

595,-

Toelatingseisen

Ja, namelijk: kennis en ervaring met opnametechniek en digitale beeldbewerking. En ervaring met seriematig werken en verhalend/inhoudelijk werken.



Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment



Inhoud

Deze workshop is bedoeld voor studenten die de workshop Documentaire fotografie & storytelling 1 hebben gevolgd en de daar opgedane kennis en ervaring verder inhoudelijk willen verdiepen en gaan werken aan het ontwikkelen van een persoonlijke visie en beeldtaal.

Het begrip documentairefotografie wordt in deze workshop ruimer opgevat: zowel de puur registrerende archivering en conventionele journalistieke observatie maar ook experimentele “post- documentaire” projecten kunnen binnen deze workshop worden uitgewerkt.

De nadruk ligt op het vinden van een passende persoonlijke benadering en vormgeving van je documentaire binnen een eigen visie en beeldtaal.

Hoe kijk jij naar de wereld en wat wil je vertellen?

Je werkt aan een eigen project met een zelfgekozen onderwerp. Daarnaast krijg je ook een aantal kleine opdrachten. Het redigeren van beeldmateriaal tot een originele samenhangende sequentie is wederom een essentieel onderdeel van de workshop.

Verder zoeken we in de lessen  naar verdieping en reflectie over documentaire fotografie, dmv 4 thematische mini colleges. De thema’s zijn: ‘‘Feit of Fictie’, ‘Tijd & Plaats’, Kunst of Document’ en  ‘Fotografie, de wereld en ik’.
Daarnaast worden praktijkervaringen gedeeld en veel beeldmateriaal getoond met uiteraard veel fotoboeken. 

Programma 

4 lessen van 2,5 uur 

Kosten

 495,-

Toelatingseisen

Niveau Workshop Documentaire fotografie & Storytelling 1.

 

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment




Inhoud

REDACTIONELE FOTOGRAFIE: HET PLANNEN, PRODUCEREN EN CREËREN VAN MODEBEELDEN.

Ben je enthousiast over modefotografie?
Wil je leren hoe een professionele editorial shoot in zijn werk gaat?

In deze Masterclass richten we ons op wat een goede foto onderscheidt van een geweldige editorial. De lessen geven je een overzicht van de geschiedenis van modefotografie en bieden je praktische kennis van hedendaagse modefotografie.
We doorlopen elke productiestap: van het maken van een moodboard en castingmanagement tot het zoeken naar locaties, het instellen van de belichting en basisbewerkingen voor editorials. Aan het einde van deze Masterclass zou je een dieper begrip moeten hebben van wat er achter de schermen van een mode-editorial gebeurt – wat je voorbereidt op het maken van een editorial die klaar is om ingezonden te worden.

Bonussen: Frequentiescheiding PS Action & De lijst met meer dan 100 op inzendingen gebaseerde modetijdschriften.

 

Programma

5 Lessen van 2,5 uur

Kosten

725,-

Toelatingseisen

Ja; ervaring met modefotografie

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment




Inhoud

Het uitgangspunt van deze Masterclass is de illusie van ruimte die verschijnt zodra we een foto maken. Ruimtelijke illusie kent verschillende vormen,  zoals schaal, anamorfose en trompe-l’oeil. En deze kunnen met fotografische middelen worden bereikt.  Bij de opdrachten in deze Masterclass staat de vraag centraal: hoe kan ik deze vormen van ruimtelijke illusie gebruiken binnen mijn eigen werk? En met welke onderbouwing?

De Masterclass is opgebouwd uit de volgende elementen:

  • Theorie over ruimtelijke illusie en beeldvlak – in een historische context, de oorsprong van de fotografie
  • Theorie over het begrip ‘schaal’
  • Theorie van Walter Benjamin – ‘aura’
  • Boekbesprekingen: ‘ruimte binnen het boek’
  • Opdrachten gericht op bewustwording van de ruimtelijke illusie en toepasbaarheid op het eigen werk.
  • Opdrachten gericht op presentatievormen: o.a. bewustwording van de relatie tussen het werk en de ruimte waarin dit gepresenteerd kan worden.
  • Het gesprek met elkaar waarin bewustwording van de fotografische / artistieke uitgangspunten van de student centraal staat. En daaraan gekoppeld een handvat voor positionering in het artistieke / professionele werkveld.

De opdrachten bestaan allemaal uit een praktisch deel waarin een bepaalde vaardigheid wordt geoefend en een inhoudelijk deel waarbij de student op het eigen werk reflecteert door het eigen beeld op een onverwachte manier in te zetten.

Naast dat er veel serieuze onderwerpen behandeld worden is het goed om te weten dat dit ook een heel speelse Masterclass is.

In de begeleiding van de opdrachten richt de docent zich op jouw keuzes en opvattingen; het maakt dus niet uit of je documentair of illustratief werkt, autonoom of toegepast. De vragen zijn voor iedereen gelijk, alleen de keuzes verschillen, waardoor iedereen een eigen richting uitgaat

 

Programma

5 lessen van 2,5 uur

Kosten

595,-

Toelatingseisen

Ja, namelijk: ervaring met seriematig werken en verhalend/inhoudelijk werken, conceptueel denkend.



Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment




Inhoud

 Elk (stedelijk)landschap, is fotografisch gezien mogelijk een interessante locatie. Dat is persoonlijk. Hoe je ernaar kijkt is voor iedere beeldmaker anders. In deze Masterclass ligt daarom ook de focus op hoe de beeldmaker een landschap op zijn of haar eigen wijze interpreteert en vastlegt. De locatie wordt gebruikt als canvas om eigen thema’s op uit te werken

In de Masterclass Locatie- & landschapsfotografie 1 ga je onder begeleiding een ‘portret’ maken van een stedelijk landschap (bijvoorbeeld een park, een woonwijk onder architectuur of een kantoor/bedrijvencomplex)

En je wordt gevraagd om, binnen een vooraf gekozen benadering, een fotografische serie of korte video-impressie van een zelfgekozen landschap in beeld te brengen.

Tijdens de introductie laat de docent, fotograaf Paul Vos, je door middel van voorbeelden uit de fotografiegeschiedenis zien op welke manier je een onderwerp kunt benaderen en uitwerken.

Vervolgens krijg je twee opdrachten. Een daarvan voer je tijdens de tweede les uit met de groep, op een vooraf vastgestelde locatie.

De andere opdracht is een thuisopdracht. Je kiest zelf het landschap, bepaalt het thema en werkt het concept uit in beeld.

Bij de derde, afsluitende bijeenkomst worden zowel de thuisopdracht als de lesopdracht besproken.

 

 Programma

 3 lessen van 2,5 uur

Kosten

365,- 

Toelatingseisen

Ja, namelijk: basiskennis opnametechniek, digitale beeldbewerking (tenzij analoog werkend) en ervaring met seriematig werken. 

 

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment



Inhoud

 Veel beeldmakers willen verhalen vertellen. Dat kan zijn in de vorm van een boek(je) of magazine. Of je maakt een portfolio in boekvorm.

De vraag is dan hoe je je foto’s plaatst en hoe je met tekst omgaat. Hoe print en bind je je boekje zodat alles op de goede pagina staat en op wat voor papier? Of hoe stuur je een goede PDF naar de printer als je het uitbesteedt?

In de workshop InDesign leer je de beginselen van dit opmaakprogramma van Adobe en ga je aan de slag met bovengenoemde onderdelen en kan de docent je helpen om het in een eigen project toe te passen.

Bovendien kun je InDesign ook goed gebruiken voor kleinere projecten als posters of collages.

In de workshop begin je met het ontwerpen van een expo-uitnodiging, daarna ontwerp je een artikel in een magazine en uiteindelijk maak je je eigen boekje.

 

Programma

4 lessen van 2,5 uur 

Kosten

495,-

Toelatingseisen

Ja, namelijk: ervaring met opnametechniek en digitale beeldbewerking.



Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment