Bachelor Toegepaste fotografie Fotovakschool

Vakopleiding Fotografie

hross-09

De deeltijd Vakopleiding Fotografie is praktijkgericht en leidt je op tot professioneel fotograaf. Tijdens de Vakopleiding Fotografie duik je diep in de materie van de fotografie. Alle facetten van digitale fotografie komen aan de orde. Het kunnen vertalen van een idee naar een creatieve fotografische oplossing vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding. Net als de praktijk, kenmerkt de Vakopleiding zich door variatie, qua inhoud en werkvormen.

"De deeltijd Vakopleiding, al 75 jaar dé brancheopleiding voor professionals!"

Het leren bepalen van fotografische inhoud en beeldopbouw zijn belangrijke onderdelen van de Vakopleiding Fotografie. Je werkt in studio's en digitale werkplaatsen met alle soorten apparatuur, waaronder technische camera's en studiofilters. Door je technische kennis van camera, computers en studio, en je ervaring in de organisatie van je opdrachten ga je een eigen stijl van fotograferen ontwikkelen. Die komt van pas als je bij opdrachtgevers gaat pitchen.

De begeleiding is in handen van gedreven en vakbekwame docenten met een grote ervaring in het fotografische werkveld. Tijdens de lesdagen krijg je directe feedback op wat je thuis en in de les hebt gedaan. In de afsluitende fase van de opleiding werk je aan je persoonlijk professioneel portfolio. Tenslotte sluit je je opleiding af met de Proeve van Bekwaamheid en een expositie. De Vakopleiding Fotografie is de meest populaire opleiding van de Nederlandse Fotovakschool.

"Zestig procent van de vakfotografen heeft dit diploma!"

Prijsinformatie

daantje

Voor wie bedoeld?

De vakopleiding is met 2 lesdagen per maand goed te combineren met bijvoorbeeld een baan, gezin of andere studie. Als fotografie aansluit bij jouw dagelijkse praktijk of juist balans brengt in jouw behoefte om je creatief te ontwikkelen, dan biedt de vakopleiding jouw de kans je gedegen voor te bereiden op het beroepsmatig inzetten van fotografie. Fotografie is in de huidige maatschappij overal nodig, in communicatie, vormgeving, promotie, verslaglegging etc. Kortom overal waar beeld gevraagd wordt is behoefte aan deskundigen op dat gebied. De Vakopleiding leidt je op tot zelfstandig beeldmaker en –bewerker.

Opbouw van de opleiding

Het opleidingsprogramma is modulair opgebouwd. In het eerste jaar komen de modules Digital workflow, Studiofotografie en Locatiefotografie aan bod. In het tweede jaar staat persoonlijke verdieping centraal en wordt er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een eigen fotografisch handschrift.

Buiten de lesdag om krijg je thuisopdrachten. De gemiddelde studiebelasting per week inclusief de lesdag is tien uur. Tijdens de open werkplaatsavonden kan er op school aan de thuisopdrachten worden gewerkt.

Je komt een vaste dag - over het algemeen één keer in de twee weken - naar school. Op werkdagen begint de lesdag om 9.00 uur en eindigt om 16.00 uur, zaterdags beginnen de lessen om 9.30 uur en eindigen om 16.30 uur. Via het inschrijfmenu op onze website kun je aangeven welke dag jouw voorkeur heeft.

Toelatingseisen

Om tot de Vakopleiding te kunnen worden toegelaten, moet je tenminste in het bezit zijn van een vmbo- of gelijkwaardig diploma, aangevuld met een certificaat van de Basisopleiding van de Fotovakschool. Om voor vrijstelling van de Basisopleiding in aanmerking te komen, dien je een intakegesprek aan te vragen, of op een Open Dag een EVC-gesprek te voeren aan de hand van je portfolio.

Toetsing en examen

Aan het einde van elk studiejaar wordt je theoretische en technische kennis getoetst. Voor het succesvol afronden van het examen moet de student door middel van een fotografisch portfolio en de Proeve van Bekwaamheid kunnen aantonen over de beroeps specifieke competenties van een vakfotograaf te beschikken.

Diploma

Bij met goed gevolg afronden van de Vakopleiding Fotografie ontvang je het diploma Vakfotograaf, dat door de fotografie-branche wordt erkend én gewaardeerd.

(Volgens onderzoek van de Fotografen Federatie is 60% van de gediplomeerde fotografen in het bezit van dit diploma.)

20140407 foods-2-2_frank-verbruggen

Fotovakschool vervolgopleidingen
- Photographic Design (deeltijd HBO-niveau)
- Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie (HBO-bachelor)

Overzicht opleidingsgegevens

Vestigingen Apeldoorn, Amsterdam, Boxtel, Rotterdam, Venlo, Hilversum.
Startmomenten 3 à 4 Startmomenten per jaar.
Studieduur

De Vakopleiding duurt bijna 2 jaar. In de dagopleiding heb je 2 vaste dagen per maand les; maandag, dinsdag, woensdag of zaterdag. In de avondopleiding heb je weekelijks 1 avond les.

Lestijden Op een doordeweekse dag van 9.00 uur tot 16.00 uur op avonden van 19.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 9.30 uur tot 16.30 uur.
Vakanties Deze lopen grotendeels parallel aan de reguliere schoolvakanties. Voor meer informatie klik hier.
Groepsgrootte Ca. 14 studenten per klas.
Bijkomende kosten • een digitale spiegelreflexcamera met zoom- of verschillende vaste lenzen.
• een reportageflitser
• een statief
• computerfaciliteiten thuis of laptop
• printkosten
• lesmateriaal

Wil je aanvullende studie-informatie?
Dat kan!
Op een Open Dag kan je kennismaken met de locatie, docenten en studenten en het lesmateriaal.
Informatie over de Open Dagen vindt je op onze website en onze Facebook

Vakopleiding Beeldbalk


Veelgestelde vragen deeltijdopleidingen

Sluiten de opleidingen qua startmomenten op elkaar aan?
Er zijn verschillende momenten per jaar waarop de Basisopleiding, de Vakopleiding en de Studierichting van start gaan. Voor de Vakopleiding zijn er inschrijfmogelijkheden in zowel Apeldoorn, Amsterdam, Boxtel als Rotterdam.

Startperiodes zijn meestal:
- januari / februari
- maart / april
- augustus / september

De verschillende deelopleidingen sluiten qua tijd redelijk op elkaar aan. Het is mogelijk om op een doordeweekse dag in te schrijven of op een zaterdag.

Hoe kan ik de verschillende inschrijfmogelijkheden bekijken?
Onder de knop 'inschrijven' op de homepage kun je de opleiding en de locatie invullen waarin je bent geinteresseerd. Je ziet dan vanzelf een overzicht van inschrijfmogelijkheden. De roosters zijn hier ook te bekijken.

Wat zijn de toelatingseisen voor de Vakopleiding?
Als student moet je minimaal beschikken over opleidingsniveau mavo / vmbo of een gelijkwaardige opleiding. Ook moet je in het bezit zijn van het certificaat van de Basisopleiding. Beschik je daar niet over, vraag dan een beoordelingsgesprek aan via de Front Office in Apeldoorn (tel: 055 356 05 22).

Ik heb me ingeschreven. Wanneer weet ik zeker of mijn klas kan beginnen met de opleiding?
Een maand voor aanvang van de opleiding wordt bekeken of er voldoende aanmeldingen zijn zodat de opleiding kan starten. Onze ervaring is dat de meeste opleidingen van start gaan zoals gepland. In dat geval krijg je voor aanvang van de opleiding schriftelijk bericht. Mocht de opleiding niet kunnen starten, dan nemen wij ongeveer een maand van tevoren contact met je op. We gaan dan in overleg op zoek naar een passende oplossing.

Is het mogelijk om alvast in te schrijven voor de Vakopleiding terwijl ik de Basisopleiding nog niet heb afgerond?
De Vakopleiding is de vervolgstudie van de Basisopleiding. Daarom is het belangrijk dat je het certificaat van de Basisopleiding hebt behaald om door te stromen naar de Vakopleiding. Wil je jezelf tijdens de Basisopleiding alvast inschrijven voor de Vakopleiding om zeker te zijn van een plaats? Dan raden wij aan om halverwege de Basisopleiding je begeleidend docent om een studieadvies te vragen. Inschrijven voor de Vakopleiding terwijl je nog lessen volgt van de Basisopleiding is namelijk wel mogelijk, echter op eigen verantwoordelijkheid. Het niet behalen van een certificaat voor de Basisopleiding is namelijk geen reden tot kosteloos annuleren van je inschrijving aan de Vakopleiding.

Open Dagen

10 maart: Apeldoorn, Boxtel, Rotterdam

17 maart: Amsterdam, Hilversum
21 april: Rotterdam, Venlo
26 mei: Amsterdam, Apeldoorn, Boxtel, Hilversum

Meer info